NHL 11 is the shit

Min första kontakt med hockeyspelen och speciellt NHL-spelen var med Sega Mega Drive. Då var det enkelt, styr med pilarna, skjut med cirkel och passa med kryss. Ungefär så. Mål kunde man bara göra med one-timers. Annars var det stört omöjligt. I övrigt spelade jag mest F1 samt Sonic Hedgehog på Sega:t.

När jag sedan köpte en Playstation 2 så hängde bilspelen med, Rally, F1 och kungen av bilspel (Grand Tourismo). Jag har inte spelat Need for Speed men GT är nog bättre 😉 . Men det blev inget mera hockey. Jag gjorde ett försök med ett fotbolls-spel (Fifa Fotball 2003) men jag har aldrig diggat dem. Det går för sakta och man blir alltid nertacklad och av med bollen. Men dock så måste jag erkänna att känslan och möjligheterna i kontrollen har blivit otroligt mycket bättre.
Shoot ‘em-spel och 1st Shooter-spel spelar jag mest på PC av någon anledning.

Strax innan jul var jag hos några kompisar och testade dels Amerikansk Fotboll på PS3 men även NHL på Xbox 360. Jag kände instinktivt att jag ville hellre köpa PS3 före Xbox. Dessutom insåg jag hur sjukt bra NHL-liren har blivit.

När jag sedan köpte PS3 som en efter-julklapp till mig själv så valde jag GT5-paketet samt köpte till NHL 11. Sen behöver man ju förstås en till handkontroll så allt blev dyrare än budget, förstås.
Av gammal vana testade jag först GT5 men insåg tyvärr att det var same, same. Visst, massa nya bilar (ska snart köpa en Peugeot 207 GTi, svart metallic och toktrimma bara för att vi har en 207:a irl. Dessutom kör jag just nu en Volvo C30 R-edition, trimmad till strax över 400 hk förstås). Men det är mer eller mindre samma upplägg.

NHL 11 skulle dock bli spännande att testa. Man börjar förstås med ”Spela Nu” bara för att testa känslan. På 92″ duk så är det inga problem att se rinken och spelarna men det tar sin tid att lära sig kontrollerna. Själv ställde jag om till klassiska kontroller bara för att jag inte fixade standardkontrollen men insåg snabbt att man förlorade hela känslan i spelet.
Jag är ju uppväxt med att skott och passning sitter i cirkel och kryss men här så gör man det mesta med joystickarna eller L- och R-knapparna.
Styra spelaren = vänster joystick
Styra klubban = höger joystick (höger/vänster)
Handledskott = höger joystick (framåt)
Slagskott = höger joystick (bakåt sen framåt)
Passa = R2
osv.

Som ni förstås så är det en jäkla omställning. Men när man inser vilka dragningar man kan göra med höger joyen så måste man bara köra standardkontrollen. Det är grym spelkänsla och spelarna rör sig precis som i verkligheten. Grafikmässigt är det kanon.
Intressant är också att jag och J (10 år) spelade helt jämt i matcherna. Om det beror på att jag är dålig eller hon bra vet jag ej men för mig är det ett bra betyg för hur lätt det är att lära sig spelkontrollen.

Jag spelade lite landskampsturneringar också innan jag hittade ”Be a Pro”. Ett helt enkelt grymt spelläge där man tar sitt skapade proffs och spelar sin roll i ett lag. Jag spelar vänster forward och måste åka rätt, passa rätt, makera rätt och förstås göra mål. Kör jag mitt eget race kommer jag få kritik från tränaren och till slut få kicken, antar jag.
Dock så ville jag att min spelare skulle vara en speluppläggare men jag är usel på passningar. För sent insåg jag vad det leder till.  Nu kräver mitt lag att jag levererar en massa passningspoäng…

Man kan även spela som General Manager och sen masssa onlinetjafs. Online är uselt för då möter man bara massa kids som inte gör nåt annat än att spelar NHL 11. Ni som försökt spela Battle Field eller Counterstrike online vet vad jag menar. Varenda jävel skjuter headshot på första skottet.

NHL 11 är ett grymt lir med grym spelkänsla. Rekommenderas till alla, även barnfamiljer. Nu ska jag bara städa badrummet innan jag tar mitt Mighty Ducks vidare mot NHL-slutspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.