IP-adresserna är slut

Så har det hänt till slut. Alla som, i 15-20 år,  pratat om att ip-adresserna ska ta slut kan nu säga – vad var det jag sa!

IANA, som är den organisation som ”äger” alla ip-adresser, har precis delat ut de sista stora blocken av sk IPv4-adresser (det är den typ vi använder idag). Det innebär att regionala organisationer som ARIN, RIPE och APNIC inte kan få tag i fler ip-adresser.
Dessa regionala organisationer delar i sin tur ut adresser till sin kunder, dvs. operatörerna, universitet och högskolor samt andra stora organisationer och företag. Bl a. RIPE uppskattar att de har ip-addresser att dela ut i ytterliggare ca ett år. Sen är det slut även hos dem. Då är allt utdelat och operatörerna etc. kan inte få fler ip-adresser över huvudtaget.
Risken när det sker är att vi får en svart marknad för adresser vilket inte är önskvärt.

Lösningen heter IPv6 (mer om skillnaderna i nåt framtida inlägg). Fler adresser, lite annat tänk och en ganska stor förändring.

Företagare, skolor, myndigheter och alla andra – Det är dags att implementera IPv6 i era nätverk om möjlighet finns. Alternativt får ni kräva IPv6 av er operatör. Det går inte att sticka huvudet i sanden längre!

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.