IPv6 för Dummies (del 1)

IP-adresserna har tagit slut och det är bråttom att införa den nya IP-adressstandarden IPv6 innan man står utan Internet. Nåja, detta är inte riktigt sant. IP-adresserna är inte riktigt slut men behovet att införa IPv6 kvarstår. Men vad är egentligen IPv6?

Det som har hänt de senaste månaderna är att IANA (organisationen som managerar alla IP-adresser i världen) har delat ut sina sista IP-adresser (läs: IPv4) till de regionala organisationerna (RIR) som RIPE, ARIN, APNIC, LACNIC och AFRINIC. Dessa RIR delar i sin tur ut IP-adresser till alla företag som har tecknat partnerskap med sitt RIR. Dessa kallas Local Internet Registry (LIR). De flesta av dessa är Internetoperatörer, forskningsorganisationer, högskolor och universitet och större företag.
APNIC (Asien) har sedan lyckats dela ut sina sista IP-adresser till sina LIR. För Asien så kan man faktiskt säga att IP-adresserna är slut.

I de övriga regionerna så har RIR:en fortfarande IP-adresser kvar att dela ut men lagret sinar snabbt. Dessutom så ökar behovet av IP-adresser när fler människor skaffar sig smart-telefoner. Sen pratas det mycket om ”Internet of Things” (alla möjliga saker som kan kräva access till Internet såsom sensorer, kylskåp, bilar etc.) vilket kommer kräva ofantliga mängder IP-adresser.

Svaret på problemet är den ny sortens IP-adress, IPv6.

Problemet är att bytet av IP-adress från IPv4 till IPv6 är inte så enkelt som man kan tro. Det är en helt annan IP-stack och kräver därför byte av routrar i vårt s k backbone (operatörernas nät). Dessutom måste all utrustning hos slutkunderna bytas, dataprogram uppdateras etc.
Brandväggar är ett stort problem och även idag så finns det inget för oss hemmaanvändare att köpa från ”hyllan”.

I del 2 ska jag beskriva skillnaderna mellan IPv4 och IPv6. Dock så kan det vara värt att veta att IPv4 har ca 4 miljarder IP-adresser (2^32) medan IPv6 är 2^128.  Det är nästan 340,3 sextiljoner.

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.