Språkförbistring

Är det självklart att man kan prata svenska i Danmark när man är på semester? Följande dialog utspelade sig på en bensinmack längs den hårt (turist)trafikerade vägen mellan Stora Bältbron och Öresundsbron.

Jag – jag behöver en lampa till bilen. H7 55W.
Tjejen i kassan – va? Hon ser helt oförstående ut.
Jag – en halvljuslampa till bilen. H7 55W.
Manliga kollegan – Vi förstår inte (fast på danska förstås).
Jag – I need a lamp for my car. H7.
Manliga kollegan – Aha, did you say H7? Sen säger han till sin kvinnliga kollega på danska att ”de tror de kan prata på sitt språk och vi ska bara förstå”. Någonting sånt sade han i alla fall. Jag vet inte om han förstod att jag kunde förstå vad han sade (jag menar, jag är ju svensk) eller om han bara ville dryga sig.

Utåt så såg jag ut som en trevlig kund men inombords kände jag irritationen växa. Så jag frågade den manliga kollegan på engelska vad H7 heter på danska. ”Hå Su”, svarar han!

H7Fortfarande såg jag ut som den trevliga kunden men nu var jag fan förbannad. Vad har de för problem? Hå Su eller Hå Sju. Hur kan man inte förstå? Jag som trodde H hette någonting som är omöjligt att uttala för alla icke-danskar. Jag tror även att ”en lampa till bilen” heter någonting liknande på danska. Så hur i helvete kunde de inte förstå!
Det finns nog bara en enda produkt på en mack som heter H7. Man kan inte missförstå. Det enda jag kan acceptera är att hon inte förstod 55. För på danska heter det ”fem og en halvtreds”. Men H7, Hå Su, Hå Sju. Hallå!!!

I övrigt så gick det alldeles utmärkt med svenskan i Danmark.

/Parkley

Fotnot: En treds är tre snesar (20), dvs. 60. En halvtreds är tre snesar minus en halv snese (60-10 = 50). Jag vet, totalt obegripligt. Ännu mer obegripligt eftersom 20 inte heter snese utan tjugo.
90 heter halvfems (5 snesar – en halv snese, 100 – 10). Men 100 heter inte fems utan hundra. Solklart? NOT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.