Cykling – mot nästa nivå

Nu har jag fått in rytmen med cyklingen. Fram och tillbaka till jobbet samt en del längre 3-mils turer. Jag har även inhandlat en del nödvändiga prylar för ändamålet såsom nya cykelhandskar, ryggsäck, vattentätt case fär telefonen etc. Nu har turen kommit till kost och energitillskott. Men hur ska man tänka?

Jag har alltid varit en banan och dextrosolkille. Under min tid som fotbolls- och innebandyspelare så var banan och dextrosol, mer eller mindre, det enda jag tog för att tillföra energi. Med cyklingen, den otränade kroppen som sitter på cykeln samt åldern så känns det som om jag kan behöva tillföra lite mer energi under passen. Dessutom kanske det finns bättre alternativ.

Grundförutsättningarna är att jag inte ska bli en slav under kosttillskott, piller, drycker. Det handlar inte om viktminskning utan om att tillföra energi samt hjälpa till med återställande av kroppen. Dessutom får det inte kosta multum.
Så här tänker jag:

Före
Här är jag kluven. Jag vet att det finns Energybars att ta innan träning men idag håller jag mig till normal mat. Inför mina morgonturer äter jag bara en liten skål med yoghurt och flingor. Kvällsturerna får hålla sig med det jag ätit under dagen.

Under
Jag har två vattenflaskor för 3-mils turen varav den ena har fått några matskedar Dextropur (druvsocker). Dessutom tillför jag någonting vid ca 1,5 mil.
Jag har prövat banan några gånger samt två kanelsnäckor en gång :-). Men jag kände mig trött sista milen.
När jag besökte Cykloteket sist så tänkte jag att jag skulle pröva lite mer vetenskapligt framtagna energitillskott, just anpassat för träning. Jag köpte en Powerbar samt en gel med koffein. Gelen ville jag testa för att en sak är klar – tugga något när man trampar på nära maxpuls är inte angenämt.
Dock kan jag konstatera att Powerbaren kändes ”mer” samt var god medan gelen var lite läbbig och var slut på två kläm. Men å andra sidan så slapp man tugga den.

Jag gjorde min bästa 3-milsrunda när jag tog Powerbaren. Mycket beroende på att jag kände mig fräschare sista milen. Kanske ger det tänkt effekt eller var det placebo-effekten som kickade in?

Frågan är hur man ska resonera här? Hur ska man ta dessa ”bars”? Är det per timme eller varje mil och ger det extra effekt om man tar både ock?
En bar eller gel kostar ca 25 kr.

På väg till jobbet och hem räcker det med vatten (det är bara 1,1 mil).

Efter
Lite stretching och ett eller fler glas vatten har alltid funkat bra. Men hur är det med Recovery-drycker? Själv kan jag inte bedöma vad de gör för mig men beskrivningen av dem verkar ju lovande. Från Gainomax Recovery: ”Gainomax Recovery återför den mängd kolhydrater och proteiner som kroppen behöver för att snabbt återhämta energi och maximerar effekten av fysisk träning”.

Behövs detta eller kan man lika gärna käka mat? Den jag testade var ganska god men om den gjorde nåt bra för min trötta kropp vet jag ej. Vet ni om detta är nåt att lägga pengar på?

Gainomax kostar ca 15 kr på Coop Forum.

Kroppen måste må bra och om dessa tillskott hjälper så tar jag dem gärna. Eller är det bara så att jag bara gått på reklamen? Kanske gör de varken från eller till för den träningsnivå som jag är på.

/Parkley

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.