Jag erkänner mina misstag

Mitt förslag till frivillig klasskassa startade som den godaste av intentioner men slutade i intet.

Härom veckan föreslog jag till klassen att vi borde ha en frivillig klasskassa som komplement till de säljaktiviteter vi kommer genomföra under åren för att samla in till en klassresa. Här begick jag mitt första misstag; utan att det hade diskuterats på föräldramöten så utgick jag från att vi ska ha en klassresa i femman (klassen kommer att splittras inför högstadiet). 

En knapp majoritet var positiva, några svarade inte medan några få argumenterade emot en frivillig klasskassa överhuvudtaget. Jag förtydligade mig då och menade att en frivillig klasskassa inte tar bort behovet att sälja saker tillsammans etc.
Men motargumenten fortsatte. Då jag inte vill köra över folk begick jag misstag nummer två; jag ville ha alla (i alla fall de flesta) med på tåget.
Jag borde bara sagt att de flesta är för så är du emot kan du bara strunta i att betala.

Men nej, det gjorde jag inte. Utan i min iver att bemöta kritiken och förstå varför de kritiserade en frivillig klasskassa så begick jag misstag nummer tre; jag gick helt enkelt för långt. Förutom att jag återigen förklarade att en klasskassa bara innebär att vi har en extra pott pengar när beslut vart de ska åka på klassresa tas, dvs. fler valmöjligheter så antydde jag att det kanske fanns ideologiska skäl till varför de var emot. De ville t ex. att klassresan och de säljaktiviteter de behöver göra skulle vara den stora livsläxan att ”inget är gratis i livet” och att vill man göra nåt så får man tjäna ihop till det själv”. och att jag själv tyckte att vi ställer så stora krav så de kan väl få en break i livet istället.
Det var kanske att gå lite för långt…

Efter att krutröken lagt sig så hade luften gått ur mig och jag drog tillbaka hela förslaget i väntan på ett beslutande föräldramöte.
Jag får istället dra lärdom av detta och sköta det lite snyggare nästa gång. Om det blir någon.

Helt klart är att det finns många viljor i en klass där 26 elevers föräldrar ska enas om känsliga saker som en klassresa.
Ska vi ha en?
Vad får det kosta?
Hur många säljaktiviteter ska vi ha och vad ska vi sälja?
Är säljaktiviteter tvingande?
etc.

Risken att gå på en mina är stor och jag gjorde just det. Men tyvärr var det lika mycket min egen felnavigering som bidrog till det.

Näe, nu ska barnen vakna. F ska fotas på dagis idag och pappa står för fixet, Puh.

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.