Navigatordjungeln

Nu när Google Maps Navigation lanseras i Sverige så är det kanske dags att undersöka navigatordjungeln för mobiltelefoner.

Smarta mobiler blir ännu smartare med en schysst navigatorapp. Men vilken man ska välja är inte lika enkelt. De som jag testad här är Navigon, Waze och Google Maps Navigation.

De gör alla tre samma sak men på lite olika sätt. Navigon är den traditionella navigatorn i smartmobil-tappning medan Waze är community-driven och Google Maps Navigation är, som namnet antyder, Maps med navigation.
För samtliga gäller att apparna gärna hämtar in trafikdata från din telefon för att kunna lära sig trafikmönster. Tillåt gärna det så länge du inte roamar för det tjänar vi alla på.

Måste jag välja en så är Navigon mitt val trots att den kostar en slant. Den erbjuder så mycket mer, helt enkelt. Läs mer om de olika apparna nedan.

Navigon
Navigon är säkert välkänt för en del av er redan. De är nämligen stora på GPS-navigatorer, alltså hårdvarunavigatorer. Navigon i smartmobiltappning följer samma upplägg som hårdvarumodellerna med körfältsanvisningar i snygga, realistiska bilder med avfartsnummer (se bilden), real-tidsuppdateringar av trafiken, röstanvisningar samt text-to-speech av gatunamn (standardrösten är mycket behaglig medan text-to-speech-rösten är lite sämre. Dessutom pratar den vid rätt tillfällen och säger rätt saker), hastighetsanvisningar, My Routes för smartare ruttval, 2D/3D-vy, olika hastighetsprofiler från lastbil till fotgängare, Googlesökningar med mera. Enligt min mening innehåller den allt du behöver hos en navigator.

Dessutom har den några bra egenskaper som de övriga inte har. Du kan spara dina kartor offline, dvs. i telefonen. Detta är önskevärt när du är utomlands. Dessutom finns en in-app shop för utökade tjänster samt kartuppdateringar.

Dock så kommer denna utomordentliga app med ett pris. App med europakartor kostar 475 kr medan norden kostar 375 kr. Efter nåt år eller två så upphör kartuppdateringarna och man måste förnya dem för ca. 300 kr. Det sista är dock mitt antagande i dagsläget då jag precis uppdaterat programvaran och fått ladda ner nya kartor. Men i shopen finns Freshmaps som ger uppdateringar var tredje månad i två år för 275 kr.

För er som redan prövat denna app och märkt att kartorna inte uppdateras löpande. Pröva att ladda ner en uppdatering av appen för nu kommer kartuppdateringarna. Dessutom för du ett uppdaterat gränssnitt och en in-app shop.

Plus och minus
+ Allt du kan önska dig
+ Bra röst
+ Apps2SD-stöd
+ Snyggt GUI
+ In-app shop för utökningar
+ Stöd för off-linekartor
– Kostar pengar (men du får vad du betalar för)

Målgrupp: Du som kör i norden eller europa och vill ha en riktig navigator.

 Waze
Denna app skiljer sig från de övriga då den är community-driven. Med det menar jag att det är du och alla andra Wazare som förser appen med trafikdata. Då är det inte bara ködetektering utan faror som döda djur, olyckor, vägarbeten, poliser, fartkameror etc. Det är också du som användare som hjälper till att uppdatera kartan med nödvändig information. Det är alltså du och dina medwazare som bidrar till värdet av Waze som navigator. Sen finns det andra element av community-delen som man kan bortse ifrån, t ex. vägknapring och chat. Dock så tycker jag möjligheten att tacka för trafikrapporter är en trevlig feature.
Här finns 2D/3D-karta samt röstanvisningar (mycket behaglig röst som pratar vid rätt tillfällen och säger rätt saker). Waze lär sig smartare rutter genom användarnas rutter vid olika tillfällen på dygnet. Se därför till att använda Waze varje dag även om det bara är till och från jobbet.

Positivt med Waze är den snabba uppdatering av trafikinformation med mera samt det faktum att den är helt gratis. Japp, helt gratis.
Negativt är att den inte kommer med körfältsanvisningar samt andra nyttofunktioner som traditionella navigatorer som till exempel Navigon erbjuder. Dessutom erbjuds inga off-linekartor vilket innebär stora kostnader vid roaming. Dock så kan man ladda ner kartan i sin närhet för snabbare hantering av appen.
Version 3.0 är på väg men en helt ny look and feel.

Plus och minus
+ Gratis
+ Trafikdata i realtid av användarna
+ Bra röst
+ Apps2SD-stöd
+ Snyggt GUI
– Få features
– Inget stöd för off-linekartor

Målgrupp: Du som bara kör i Sverige och gillar communityaspekten 

Google Maps Navigation
Här är alltså Googles utmanare i navigatordjungeln. Den har funnits ett tag men först nu dykt upp i Sverige. I likhet med Waze erbjuder den en simplare navigering än Navigon. Röstanvisningar finns förstås men rösten är bara godkänd. Dessutom pratar den för ofta och säger en del konstiga saker. Den hämtar trafikdata från dig samt någonstans centralt. Det som gör att Google Maps Navigation sticker ut är Street View när du anländer till din destination samt att du kan ha satelittvy när du kör. Sen intergrerar den förstås fint med Google Maps och de övriga tjänster som Google erbjuder. Den senaste uppdateringen av Maps ger även fotgängarprofil.

Precis som Waze är den gratis men erbjuder ingen off-line möjlighet för kartor.

Plus och minus
+ Gratis
+ Street View
+ Satellitvy
– Google Maps tar stor plats och det finns inte Apps2SD-möjlighet
– Få features och taskig röst
– Inget stöd för off-linekartor

Målgrupp: Du som bara kör i Sverige och gillar integrationen i Google Maps

4 kommentarer Lägg till din

 1. Patrick Arkley skriver:

  Efter att ha använt Navigon och Waze ganska mycket så måste jag tillstå att Waze är överlägsen att visa trafikströmmar, dvs. Köer och hinder etc. Även om Navigon har ”floating car data” så känns det inte tillräckligt tillförlitligt.
  Men Waze och alla dess rapportörer är betydligt bättre tycker jag.

  Gilla

 2. Thomas skriver:

  Fungerar din in-app shop? När jag bytte telefon och fick en promokod för att kunna flytta navigon till nya luren så fick jag någon T-Mobile-brandad version av Navigon. Och in-app-shoppen verkar kräva att jag har ett T-Mobile abonnemang då alla köp hamnar på mobilfakturan – dvs jag får bara error när jag försöker köpa något.

  För övrig tror jag – är inte säker – att google navigation har stöd för offline-kartor iom att Maps har det. (du kan tanka ner kartor för en angiven radie från där du befinner dig, eller kommer befinna dig, i maps sedan några versioner tillbaka)

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Min in-app shop funkar fint. Vad gäller Google Maps så kör jag basversionen då den tar 11 mb annars (som jag inte har). Du får gärna testa off-line möjligheterna.

   Gilla

   1. Thomas skriver:

    Uppdatering. Man kan spara kartorna lokalt med en radie av 16km från vald punkt från Maps. Däremot funkar inte navigeringen offline då det verkar vara serversidan som räknar ut rutten. Slå på data en kort stund så får du rutten och kan köra offline sedan, men då får du oas inte några omräknade rutter om du väljer annan väg. Så kort sagt, googles navigator funkar inte offline, även om kartorna (ej satellitbilder) kan sparas offline för en begränsad yta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.