Dyrare med laktosfritt – bara bluff?

Laktosfria produkter brukare vara avsevärt dyrare en motsvarande produkt med laktos. Men det finns ett stort undantag – Risifrutti. Är det dyrare priset för laktosfria produkter bara en bluff?

Med en laktosintolerant dotter i familjen måste vi köpa laktosfri mjölk, fil, yoghurt, smör, grädde etc. Sällan tittar jag på priset utan går mest på smak. Vi måste ju liksom köpa laktosfritt. Här hemma köper vi mest Valios produkter eftersom deras mjölk smakar mest som vanlig mjölk, dvs. Arlas mjölk.
Om man faktiskt tar och tittar på priset blir man lätt bestört då det ibland uppgår till det dubbla. Det spelar ingen roll om du väljer Valio eller Arla. De följer varandra på de flesta mejeriprodukter. Så här ser det ut för mjölk och yoghurt hos Coop Forum:

 • Mellanmjölk 1 liter, Arla = 7,70 kr
 • Mellanmjölk laktosfri 1 liter, Arla = 16,90 kr
 • Slät jordgubbsyoghurt, Arla 1 liter = 17,45 kr
 • Slät jordgubbsyoghurt laktosfri, Arla 1 liter = 20,50 kr
 • Filmjölk 1 liter, Arla = 9,25 kr
 • Filmjölk laktosfri 1 liter, Arla = 20,50 kr

Varför skiljer det 11,25 kr mellan vanlig filmjölk och laktosfri sådan medan den släta jordgubbsyoghurten bara har ett prisspann på 3,05 kr? Är filmjölk och mjölk svårare att göra laktosfri än yoghurt?

Sen kommer vi till det stora undantaget – Risifrutti. Här är vad det kostar:

 • Risifrutti jordgubb, normal storlek = 8,80 kr
 • Risifrutti jordgubb laktosfri, normal storlek = 7,85 kr!

Den laktosfria Risifruttin är 95 öre billigare än den vanliga. Imponerande men hur går det till? Alla andra mejeriprodukter är ju dyrare och ofta mycket dyrare.
Nu innehåller Risifrutti både mjölk och grädde så om det vore dyrare att framställa laktosfri mjölk så kan inte den laktosfria Risifruttin vara billigare än den med laktos i. Det bara går inte. Men ändå har de lyckats.

Den enda slutsatsen jag kan dra av ovanstående prisjämförelse är att laktosfria produkter inte behöver vara dyrare och att mejeribranschen lurar häcken av oss konsumenter! Mejeriföretagen vet att vi sitter i en beroendeställning till dem och de bara vill tjäna massa extra kosing på oss laktosintoleranta.

Det är banne mig hög tid att Arla, Valio och alla andra mejeriföretag sänker priserna på laktosfria produkter. Heja Risifrutti! Heja BOB!

/Parkley

En kommentar Lägg till

 1. Joel skriver:

  Det verkar helt klart vara skumraskeri med i spelet kring laktosfria produkter. Dessutom finns ingen riktig laktosfri grädde. Bara 37%-ig vilket ju är mjölk med stabiliseringsmedel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.