Akta er för ACTA!

Den 26:e januari 2012 undertecknade 22 av EU:s medlemsländer det så omdiskuterade ACTA-avtalet. Avtalet träder i kraft när det har ratificeras av först Europaparlamentet och sedan av varje enskild medlemsstats parlament.

ACTA-avtalet som är ett handelsavtal för att bekämpa varumärkesförfalskningar och stärka skyddet för immaterialla tillgångar har tagits fram under sträng sekretess. En del av kritiken gäller just det faktum att avtalets innehåll inte varit tillgängligt för granskning trots att det riskerar få stora konsekvenser på vårt fria Internet.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), formellt handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, Australien, Kanada, Japan, Republiken Korea, Mexikos förenta stater, Konungariket Marocko, Nya Zeeland, Republiken Singapore, Schweiziska edsförbundet och Amerikas förenta stater,[1] är ett multilateralt handelsavtal gällande piratkopiering och varumärkesförfalskning som har förhandlats fram mellan bland andra USA, Australien, Mexiko och EU. (Källa: Wikipedia)

Det kan ju låta som ett sunt avtal i sin enkelhet men enligt ett flygblad från Anonymous (killen hade en Guy Fawkes-mask vilket är ett signum för hackergruppen Anonymous) som delades ut på Brommaplan idag står det att lösa bland annat följande om vad ACTA innebär för gemene man:

  • Det blir straffbart att använda VPN och andra anonymitetstjänster
  • ISP:er tvingas blockera sidor som upphovsrättsindustrin anser går emot deras egna intressen
  • ISP:er tvingas stänga av Internet för användare som upphovsrättsindustrin anklagar för brott mot upphovsrättslagen
  • ISP:er kan stämmas för brott som deras kunder anklagas för
  • Order om husrannsakan och personuppgifter kan beställas av upphovsrättsindustrin mot individer utan att först genomgå rättslig prövning
  • Tullen får rätt att söka igenom ditt bagage (datorer, mp3-spelare, telefon) efter upphovsrättsskyddat material

Mer går att läsa här: www.laquadrature.net/ACTA
Se en liten film on ACTA här: tinyurl.com/aboutACTA

Det här är ju väldigt grova ingrepp i det som vi idag uppfattar som ett fritt Internet. Dock så säger professorn i civilrätt Marianne Levin att farhågorna är obefogade och den svenska regeringen hänvisar till att ACTA-avtalet inte påverkar svensk lagstiftning, bortsett från en mindre justering av varumärkeslagen.

Själv tycker jag att det alldeles för mycket osäkerhet i hur det faktiskt kommer påverka oss för att det ska kännas ok. Visst, har man rent mjöl i påsen så borde det väl inte vara nåt problem, eller?
Men det faktum att Anti-piratbyrån ska kunna agera utan rättslig prövning känns jäkligt olustigt. Att ISP:er tvingas ta fullt ansvar för vad deras kunder gör på Internet är en stor påverkan på ett fritt Internet.

Näe, i dagsläget finns det bara ett väg att gå – se till att Sverige inte godkänner ACTA i dess nuvarande form. Besök följande webbsidor för att protestera:

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.