Lägg ner Lundsberg!

I media framträdder fler och fler tidigare elever från den skandalomsusade internatskolan Lundsberg och berättar om grova missförhållanden och våld. Är det dags att begrava skolan för gott för att bli av med den maktkultur som funnits i årtionden?

Lundsbergs Skola Rektor Staffan Hörnberg ser glad ut framför sin skola, Lundsbergs Internatskola i den värmländska landsbygden. Men bilden ljuger. Efter Expressens avslöjande i november 2011 om omfattande och systematiska trakasserier har skolan polisanmälts, utretts av Skolinspektionen och hamnat hos Barn- och Elevombudsmannen. SVT:s Uppdrag Granskning sänder ett en-timmes program om Lundsberg ikväll klockan 20:00.
Där framträder en elev med sin berättelse hur han slagits av andra elever. Han har dokumenterat sina skador och Barn- och Elevombudsmannen fann dessa händelser så allvarliga att de krävt böter av skolan på 178 400 kr. Böter som skolan vägrar betala då de anser sig följa skollagen.

Fast det här är ju inget nytt. Lundsbergs Skola var ju, när det grundades 1896, inspirerad av de engelska internatskolorna. Där har pennalism, maktlekar och våld mellan elever förekommit i årtionden. Att detta inte skulle förekomma på Lundsbergs Skola, trots otaliga misstankar, är naivt att tro. Om sedan Lundsberg är bättre eller sämre än till exempel Sigtuna Humanistiska Läroverk låter jag vara osagt. Men det är illa nog.

Det är också naivt att tro att skolledningen och tidigare skolledningar skulle erkänna att de visste vad som försigick mellan elever men såg mellan fingrarna och mörkade mot omvärlden. De har lika mycket att förlora på att detta kommer fram som de elever som slog och trakasserade sina klasskamrater. Självklart får vi höra från rektor Staffan Hörnberg att de inte accepterar maktlekar och att de agerar på alla rapporterade kränkningar. Det är så det brukar låta…

Lundsbergs Skola har haft många framstående elever genom åren. Några exempel är: Carl Gustaf von Rosen, Christian von Koenigsegg, Carl Fredrik Reuterswärd, Lars De Geer, Michael Treschow, Natasha Illum Berg, Peder Wallenberg, Tom Wachtmeister samt många från Kungahuset.
Kanske är det så att maktlekar, underkastelse och våld formar dessa personer till att bli framgångsrika i en cut-throat affärsvärld där det inte tas några fångar och man sparkar neråt och slickar uppåt. Skulle vi tappa en maktelit som Sverige behöver om vi skulle stänga institutionen Lundsberg? Behöver vi verkligen en maktelit?

Lundsberg må vara bra på att träna pojkar och flickor att kunna axla det ansvar det innebär att ta över t ex. sin familjs företag eller varför inte företagsimperium. Men är det verkligen värt det när man samtidigt förstör unga människor bästa tid med dessa maktlekar och den hierariska våldsspiral som uppstår när äldre elever tuktar, misshandlar och kränker sin yngre skolkamrater? Precis på samma sätt som de blev illa behandlade när de var nya på skolan. Är det även så att det finns en hierarki mellan eleverna beroende på vad man heter i efternamn? De mest framstående familjernas barn slipper undan behandlingen eller får en väldigt mild version av den medan de mindre framstående drabbas hårdare. Därför hör vi ingen från makteliten uttala sig negativt om skolan? Men samtidigt – eliten har alltid hållit varandra bakom ryggen och stöttat varandra i gott och ont. Varför skulle någon bryta mönstret idag?

Det verkar som att i Lundsberg sitter våldet och kränkandet i varje vägg, i varje sovsal och varje matsal.  Det enda sättet att bryta detta är att lägga ner hela Lundsberg. Bort med en skolledning som blundar för våldet, bort med elever som trakasserar och slår sina skolkamrater och ta inte dit nya, förväntasfulla elever som riskerar brytas ner för att andra ska kunna känna sig hela och fullkomliga.

Lägg ner Lundsberg omedelbart!

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.