Memils, dessa memils

Memil har blivit ett skällsord för manliga cyklister i funktionskläder som cyklar supersnabbt och livsfarligt. Nu känns det som om det är dags att avliva ordet då det inte finns nån relevans i begreppet Memil.

Memil står alltså för MEdelålders Män I Lycra. Den engelska motsvarigheten är Mamil. Memil används ständigt av fotgängare, bilister, en del cyklister, kolumnister, debattörer och media i allmänhet om oss 40+ män som klär oss i funktionella kläder när vi cyklar till och från jobbet.
Jag vet att det är lätt att sätta etikett på grupper av människor och i raljerande och negativa ordalag slänga sig med dessa. T ex. alla cyklister struntar i trafikregler, Memils kör som galningar etc. Men om man använder sin hjärna till någonting vettigt som kritiskt tänkande så kanske man inser att dessa etiketter oftast är helt missvisande och fyller bara ett enda syfte; att kasta skit.

För att krossa begreppet Memil vill jag att du, käre läsare, ställer dig vid ett vältrafikerat cykelstråk och observerar. Jag tror du kommer att upptäcka följande:

  • män och kvinnor, ung som gammal cyklar i lycra eller inte i lycra.
  • män och kvinnor, ung som gammal cyklar på moderna, lätta cyklar med många växlar eller på bara vanliga standardcyklar.
  • män och kvinnor, ung som gammal cyklar fort eller inte fort eller någonstans därimellan.
  • cyklister i lycra är både män och kvinnor, unga och gamla. De cyklar på hybrider, cyclocrossar, racers och vanliga standardcyklar. De cyklar snabbt, sakta eller någonstans därimellan.

För det är ju så att det är inte lycran som driver upp hastigheten och får cyklister att bete sig som idioter i trafiken. Att använda funktionskläder när man cyklar är av samma anledning som att man gör det när man är ute och löptränar. Man vill transportera bort fukt, behålla värme osv. Dessutom torkar funktionskläder under arbetsdagen så att man kan cykla hem i torra kläder. Bomullsplagg kan inte det.
Om lycran vore ett problem så borde väl det raljeras över alla dessa löpare som springer runt i sina lycraplagg, eller hur? Men det gör det inte.
Så Memil som begrepp handlar mer om cyklisternas dåliga beteende i trafiken och höga fart. Att då peka ut medelålders män som dessa felande cyklister är ju direkt felaktigt. På samma sätt är det felaktigt att säga att alla cyklister kör som idioter.

Det finns rötägg hos alla trafikslag inklusive fotgängare men bara cyklister och 40+ cyklister buntas ihop till ett kollektivt pack som skiter i allt…

I ovan uppgift kommer du säkert upptäcka även detta:

  • många cyklister cyklar mot rött men många stannar för rött.
  • en del bryr sig väldigt lite om zebralagen men andra gör det.
  • en del saktar inte ner vid korsningar eller söker ögonkontakt men att många faktiskt gör det.

Så, med detta sagt, så vill jag begrava Memil. Vill du trots allt sätta etikett på mig så föreslår jag helt sonika Cyklist. Det är könsneutralt och åldersneutralt och kännetecknar en intelligent människa som förstått att cykling är positivt för en själv och samhället i stort. Att en del cyklister väljer att cykla i funktionsriktiga kläder (ofta med lycra) för att t ex. hantera den svett/fukt som uppstår vid ansträngning eller bara för det faktum att de är tillverkade för att  tillfredsställa behoven en cyklist har, förvaringsfickor på ryggen, kudde under rumpan etc. har ju ingen relevans.

Cykla säkert, le och var glad!

/Parkley

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.