Tjurruset 2012 Stockholm – i retrospekt

Årets Tjur Ruset gick av stapeln den 6:e oktober ute vid Hacksta, Åkersberga. Med 6658 anmälda och till slut ca 5200 startande blev det deltagarrekord för Tjur Ruset Stockholm. I år hade arrangörerna dessutom lovat det tuffaste loppet nånsin med fler backar och mer obanad terräng. De lovade också att det inte skulle bli lika djupt vatten som förra året. Så blev det. Inget vatten alls faktiskt. De glömde dock informera om lervälling upp till halsen…

Starten, damer startgrupp 3
Starten, damer startgrupp 3

Summering

Med usla förberedelser på grund av ett strejkande knä och en krånglande rygg fanns det bara ett mål för dagen: att ta sig runt. Om det så skulle ske gående så skulle jag runt. Att bryta var inget alternativ.
Arrangörerna hade ju lovat fler backar så broddar var införskaffade (frugan skaffade terränglöparskor men det var lite overkill för mig för bara detta lopp). Dessutom räknade jag med lite krypande och trädkramande så handskar inköptes också.

Efter starten var det motionsspår och lite skogsstig upp till skidbacken. Med mina broddar fick jag gott fäste och sprang förbi flera stycken. Väl på toppen kände jag mig inte lika stark. Men ryggen höll vilket var ett bra kvitto.

Någon kilometer senare så satsade jag rakt genom första kärret och fick bada. Men efter premiärdoppet var det lika bra att köra på i samma anda. Vid ca två kilometer drar jag sönder mina broddar när jag ska justera dem och runt tre kilometer börjar knät ömma.
Fortsättningsvis blev det till att jogga och gå. Dock så var det så lerigt och kärren avlöste varann så springa var ändå inte att tänka på (för mig i alla fall). Med lite krampkänning som krydda på moset kom jag fram till Red Bull-depån där jag svepte en hel Red Bull (det fanns tydligen små shots) och vilade lite innan jag gav mig ner i krondiket (se beskrivande film här).
Krondiket var väl mer en djup fåra med lervälling. På vissa partier kom jag ingen vart utan fick simma! Sen var det bara att kämpa på två kilometer till mål. Avslutningen innehöll kuperad terräng, fler kärr och lerig, söndertrampad äng som inte hjälpte redan trötta, krampande lår. Flåset var det inget fel på men kroppen var inte van vid löpning och ännu mindre backar, stigar, kärr och lerdiken.

JAG KLARADE DET! Jag kom i mål på 1:54:44. Det gav placering 3267 av 3334 startande herrar. Hmm…bara 67 efter mig…

Kommer jag göra det igen? Nja, det beror på. Det finns ingen anledning att ställa upp igen för ”ha gjort det” även om banorna är nya varje år. Ska jag göra det igen så ska jag vara väl förbered med många mil löpning i kroppen. 2013 är det VR som gäller men kanske 2014. Frugan fick blodad tand och har redan anmält sig för 2013. Dock är hon mer ute efter terränglöpningen än lerbadet. Dessutom fick hon reklam till Haninge Trail som går av stapeln 21 oktober. Så kanske springer hon även där.

Innan Starten
Före
Efter målgång
Efter

I detalj

Efter att jag och frugan har hämtat upp fyra andra deltagare anländer vi strax efter 11:00 till ett soligt Hacksta/Åkersberga Sporthall. Tre skulle starta redan 12:30 (damer startgrupp 3) medan vi killar skulle starta 14:00 (herrar startgrupp 3), 14:15 (herrar startgrupp 4) och sist men inte minst jag själv kl 14:30 i sista gruppen (herrar startgrupp 5).

Kaffe och macka var nerpackat tillsammans med ombyte och handduk.  En svart sopsäck hade vi också med oss för att dumpa alla skitiga löparkläder i. Vi hade förberett oss för det värsta.

I väntan på tjejernas start dricker vi kaffe och håller oss varma till Friskis och Svettis uppvärmningar inför varje start. När de sedan givit sig iväg så kollar vi på de som går i mål. Inte ser de så värst leriga ut…

Strax innan 14:00 byter jag om och sätter på mig skorna som ska offras. Broddarna sätts på med extra skosnören. Handskar på, redo för start!
Under tiden har frugan gått i mål och vi möts lite kort i målfållan där vi hon får bilnyckeln och mobiler. Dessutom tas förstås ett ”Efter”-kort. Inte heller hon var så väldigt lerig…
Det här verkar inte vara så farligt. Bara knät håller så ska jag nog klara det galant.

14:30 sticker de sista 1070 killarna och några få tjejer iväg. Innan hos har alltså ca 4000 sprungit samma sträcka. Betänk även att många av dessa killar är de sämsta tränade.

Efter startfältet korkar det igen då det smalnar av inför tidtagningsstarten. Ibland var det helt stillastående. Inte bra, arrangören! Sen är det enklare löpning till första hindret – slalombacken. Med broddar på får jag bra fäste och kan med lätthet springa uppför. Fast mot slutet ger sig övermodet tillkänna i form av mjölksyra. Sen bär det nerför och vidare in i skogen. Efter några kilometer kommer vi till kärren. Utan att tveka drar jag rakt igenom det då det är så mycket folk på sidorna och betydligt lerigare där. Det höll några meter innan jag springer rakt ner i ett hål och hela kroppen får bada (huvudet klarade sig). Med premiärdoppet avklarad fortsätter jag på samma sätt i varje kärr. Ibland tjänar jag tid och ibland får jag bada. Men är det Tjur Ruset så är det.
Alla var väldigt hjälpsamma när man ramlat i kärret och erbjöd hjälp upp. Det blev nästan lite lumpennostalgi…

Någonstans bland kärren drar jag sönder broddarna då de hamnat snett. Så de fick stanna kvar i leran tillsammans med många andra broddar utefter banan. På väg upp mot fyra kilometer känner jag smärta i knät. Dessutom krampade vaden en aning. Så det blev till att gå längre sträckor. Men å andra sidan så var vi mitt inne i skogen och den leriga stigen vi följde lämpade sig väldigt lite för löpning i alla fall. Till saken hör att varje besök i kärren gav skön kylning av mitt stackars knä. I nåt kärr innan det begav sig nerför mot viadukten och vatten och dextrosol fick jag kramp i baksida lår efter att ha fastnat i leran. Jag fick ligga kvar i leran en stund och sträcka ut till mina medlöpares glada miner.

Nu följde några kilometer av jogga och gå med tilltagande smärta i knät. Det var blandat löpning i både obanad terräng i skogen samt på motionsslingan. Vid ca 8 kilometer är det vätskepaus hos Red Bull och sedan vidare ut i krondiket.

En grundare del av krondiket!

Krondiket är inget krondike längre. Det är en djup fåra med lervälling. Här ska tydligen vuxna män frivilligt ta sig fram…och det gör vi. Vi slapp i alla fall krypa under kamouflagenätet.
Med leran upp till bröstet så gick det sakta framåt. Ibland kom jag inte framåt alls (kanske på grund av mina 1.70) så simma var bästa sättet att komma framåt. Då bröstsim bara stänkte lera i mitt ansikte så funkade crawl bäst.

När första krondiket var över så kom ett grundare dike och om jag inte missminner mig så avslutades krondikesdelen med ett tredje dike. Med lera upp till halsen så var det bara att kämpa till mål. Sista kilometrarna bjöd på ett kärr, som kändes som en barnlek, innan man sprang ut på en söndersprungen och lerig äng. Här var krampen på baksidan av båda mina lår ständigt närvarande. Men jag kom i mål på 1:54:44 (en kvart efter frugan som tur är 😉 ).

Goddy-påsen var konstigt nog slut i målet (dåligt, arangören!) så jag fick bara en vattenflaska. Men med kylan krypande in i märgen och lera överallt så ville jag ändå inte stå i målet och käka banan. Efter att ha mött upp frugan och resten av gänget så gick jag till killarnas duschtält. Tydligen var tältet utan belysning och efter att ha tittat in i duschutrymmet med rader av nakna män så bestämde jag mig att duscha av mig i slangarna utanför istället. Självklart hade man önskat sig bättre duschmöjligheter men det är som det är. Så jag fick dumpa de leriga kläderna i sopsäcken och stå i kalsonger och vänta på min tur. Trots varma kläder blev jag inte riktigt varma förrän jag kommit hem.

Undertecknad blir ren.

Dessutom hade jag så bråttom hem att jag glömde stretcha, vilket jag verkligen hade behövt, så under söndagen och idag är jag så stel att jag inte kan gå ner för en trappa utan smärta. Rookiemisstag!

Att tänka på innan loppet:

 • Fundera på vilka skor som ska offras eller kanske införskaffa terrängskor.
 • Använd funktionskläder för att avleda vätan.
 • Var beredd på att få slänga en del kläder.
 • Handskar är inte fel.
 • Undvik pulsklockor och dylikt.
 • Värm upp ordentligt.

Att tänka på under loppet:

 • Spring i din takt.
 • Ställ dig först i startgruppen om du avser springa hela tiden.
 • Ta det lugnt i leran. Du kan fastna eller skorna kan dras av.

Att tänka på efter loppet:

 • Räkna med lera och ta med ombyte och påse för dina skitiga kläder.
 • Glöm inte att stretcha.
 • Känn dig nöjd med din insats. Det är inte alla som vågar springa Tjur Ruset.

/Parkley

Media

Officiella hemsidan
Officiella bildspelet damer
Officiella bildspelet herrar
Officiella videon

Den grå massan (Blogg)
Värsta videon från Tjur Ruset 2012 Stockhom (kolla kralliga killen i duschen 😉 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.