Privatkopiering – ett minne blott?

Copyswede har precis vunnit ett mål där UniversalMediaAlliansen (UMA) ifrågasatte om det fanns laglig grund att utta privatkopieringsersättning för externa hårddiskar och USB-minnen. Återigen diskuteras Copyswede och privatkopieringsavgiften. Är den förlegad?

CopyswedeCopyswede består av 14 kulturskaparorganisationer och hanterar på deras uppdrag kollektivt förhandlingar och avtal, samt inkasserar och fördelar ersättningar till rättighetshavarna i enlighet med upphovsrättslagen. För gemene man så kräver de privatkopieringsavgift på media som är ”särskild lämplig för privatkopiering”. Avgiften krävs in från TV- och Radiobranschen samt av elektronikbranschen. Du och jag blir alltså inte direkt ersättningskyldiga när vi privatkopierar utan får betala ett lite högre pris på media ”särskild lämplig för privatkopiering”. Detta vare sig vi privatkopierar eller inte. 

Media särskilt lämpliga för privatkopiering är:

 • inspelningsbara CD- och DVD-skivor
 • mp3-spelare, settopbox med inbyggd hårddisk, DVD-spelare med inbyggd hårddisk, tv med inbyggd hårddisk och övriga mediaspelare med inbyggd hårddisk
 • analoga ljudkassetter (C-kassetter), VHS-kassetter (E-kassetter), minidisc och CD-R Audio
 • externa hårddiskar och USB-minnen

Notera att mobiltelefoner inte är med i listan. Men de, Copyswede alltså, är redan uppe i rätten mot Samsung gällande just mobiltelefoner.

Så medan Copyswede gör allt de kan för att säkra upphovsrättsinnehavares rätt till inkomst när vi privatkopierar så förändras vårt konsumtionsmönster. Strömmande tjänster såsom Spotify, Voddler, Viaplay, Netflix etc. tar allt mer marknadsandelar vilket gör att privatkopiering inte behövs längre. Man strömmar det man behöver.
Dessutom introduceras allt mer DRM-skydd vilket nästan omöjliggör privatkopiering.

Själv har jag inte köpt en musik-cd på flera år.Jag och familjen strömmar med Spotify. Vi har t ex. tre premiumkonton. De filmer jag köper behöver inte kopieras. Man ser ju film tillsammans. Så varför ska jag betala ett påslag på nämnda media?

Den media jag tidigare köpt som ligger på en eller flera hårdiskar är förstås tillgänglig för familjen. Avgiften är betald på hårddiskarna. Problemet är bara när de ska flyttas över till en NAS eller om hårddiskarna måste bytas ut. Då ska jag betala avgift igen. Så upprepas det sedan vid varje hårddiskbyte.

Hela privatkopieringstanken som förstås är en förlängning av kassettavgiften känns förlegad. Då vårt konsumtionsmönster förändras och den privatkopiering vi tidigare sysslade med upphör eller är på väg att upphöra  så är det svårt att känna att det finns moralisk grund för Copyswede att ta ut denna avgift. Så det kanske är hög tid att ifrågasätta den lagliga grunden till privatkopieringsavgiften?

Själv kommer jag börja köpa media utomlands för att slippa avgiften. Någonstans måste även vi konsumenter visa vårt missnöje.

”Jag privatkopierar inte därför betalar jag inte avgiften”

/Parkley

3 kommentarer Lägg till din

 1. Parkley skriver:

  Reblogged this on <:teknikpappan.

  Gilla

 2. Parkley skriver:

  Då gör jag det…

  Gilla

 3. Thomas skriver:

  Då får du nog handla dina gadgets utanför EU då detta är ett EU-direktiv eller kanske till och med lag, är inte säker på vilket. Andra Eu länder tar alltså sannorlikt ut denna avgift också.

  Såg någonstans att EU även utreder möjligheten att börja ta ut ”kassettavgift” på molntjänster.
  Hur ska detta sluta……….

  /Thomas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.