Dags att köpa lägenhet för uthyrning?

Regeringen föreslår att hyressättningen för andrahandsuthyrning ska bli friare från nästa år. Det kan innebära hyreshöjningar på 50-100%. Förslaget ska tydligen göra att fler lägenheter kommer ut på marknaden.

Enligt förslaget ska en bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet i andra hand kunna få ersättning för räntekostnader baserat på ett marknadsvärde. Det nya systemet tar inte hänsyn till aktuell belåningsgrad hos bostadsägaren. Så i praktiken kan jag casha en bostadsrätt och sen få betalt för en räntekostad jag inte har.
Bostadsrättsägaren är också den som tar hem hela kapitalvinsten  vid försäljning.

Notera att det kommer fortfarande krävas ett ok från bostadsrättsstyrelsen att hyra ut i andra hand.

I Mitt I Älvsjö säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) att det kommer att frigöra ca 20 000 lägenheter i Stockholm. Fler lägenheter på marknaden ska  tydligen ge lägre priser vilket leder till att fler har råd att skaffa lägenhet…
Han säger vidare att ”får man tag i en lägenhet är det rimligt att man ska stå för utgifterna som innehavaren har med kapital- och ränteutgifter”.

Hyresgästföreningen anser att det är ett oerhört generöst förslag ur uthyrarens synvinkel.

Själv funderar jag på att skaffa en lägenhet att hyra ut. Känns ju som lättförtjänta pengar. Jag kommer aldrig släppa den lägenheten ut på marknaden. Kanske skaffar frugan en lägenhet också.

Seriöst, hur tänkte de här? Varför skulle någon överhuvudtaget ge upp en lägenhet om man kan hyra ut den och få betalt för räntekostnader man kanske inte har. Det är väl bättre att folk då får hyra i andra hand och betala uthyrarens månadsavgift. Räntekostnader betalar den som har lånet därför att det är samma person som får eventuell vinst vid försäljning. Precis som idag alltså.
Kan uthyraren inte betala sina egna räntekostnader får hen väl sälja? Då frigörs fler lägenheter till Stockholms bostadssökande.

Kanske är det så att man inte vill ha fler som flyttar in i Stockholm? Vad säger Stockholms arbetsmarknad om det?

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.