Hata vapen!

Efter dödskjutningarna i Newtown, USA, där 20 barn och sex lärare samt skyttens egen mor, miste livet går debatten om rätten till att bära vapen på högvarv. Antivapen-grupperingar demonstrerar utanför Vita Huset medan National Rifle Association (NRA) försvarar den rätten.

Jag tänker inte försöka mig på att förstå argumenten för att få bära vapen på det sätt som de gör i USA. Rätten att bära vapen är en komplicerad fråga och splittrar USA. Visst ska man få försvara sitt hem och sin familj. Men frågan är på vilket sätt och med vilka medel?
Efter varje dödskjutning i skolor och på arbetsplatser blir det förstås ytterst påtagligt vilka brister som lagarna ger. Men som sagt, det är en rätt som funnits sedan länge och att förändra dessa är en segdragen process. NRA anser till exempel att rätten att bära vapen skyddas av andra tillägget i USA:s Bill of Rights.

USA_gunDock så kan jag aldrig förstå hur de som vill bära vapen försvara sig med att ”det är inte vapnen som dödar utan de som använder vapnen”. De vill därför inte ha inskränkningar på rätten att få bära vapen eller vem som får skaffa vapen. De anser istället att det gäller att fånga upp dessa uppfuckade människor innan de begår dessa fasansfulla brott…

Jag kan förstå resonemanget men det tar inte bort det faktum att handeldvapen är långt mer dödligare än till exempel en kniv. Hade Adam Lanza inte haft tillgång till sin mammas tre vapen varav ett var ett halv-automatiskt maskingevär utan bara knivvapen av olika slag så vill jag tro att han inte hade lyckats ha ihjäl så många.

Dessutom undrar jag om amerikanska folket är villig att betala vårdkostnaden för att hjälpa de personer som är i farozonen att begå liknande brott i framtiden. Samma folk som inte kan enas kring President Obamas vårdreform…

En slutsats i en rapport från 60-talet påvisar att handeldvapen är 5 gånger dödligare än knivar. Sätt dessa vapen i händerna på förvirrade människor så går det jävligt illa.

PISTOLER DÖDAR!

Jag har de senaste dagarna läst så konstiga anledningar varför vapenlagarna inte ska skärpas så man kan undra vilka som är knasbollarna…

Connecticut School Shooting

Jag kommer aldrig tycka att rätten till att bära vapen är större än rätten till att barn ska få leva!

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.