Apple TV – varför inte?

Jag fick en Apple TV i födelsedagspresent av frugan. I och med övergången till enbart Iphone och Ipad så kändes Apple TV som ett perfekt komplement till att komma åt alla hemvideos och bilder vi har liggandes på en server. Så hur är den då?

Enligt min nya ordning (teknikgubbeordningen) så hade jag inte läst på så nämnvärt om Apple TV och vad den kan göra och vilka brister den har. Jag kände att med ett pris strax under tusenlappen så är det inte så jädra noga.

Apple TVDen är liten, svart och ser ut som en puck förutom att den inte är rund utan fyrkantig med rundade hörn. En HDMI-utgång, en optisk utgång för ljudet och ström förstås. Då jag inte har en förstärkare med digital ljudingång så har jag ingen nytta av Apple TV:s optiska ljudutgång. En analog utgång som tillägg hade suttit fint.

Det medföljer en liten fjärrkontroll (infra) men jag kör hellre remote-appen för Iphone och Ipad.

Interfacet är rent och snyggt men innehållet kan diskuteras. Netflix finns inbyggt samt Itunes videobutik (innehållet sägs vara mediokert). Youtube och Bildström finns som eget program men i övrigt är det väldigt USA-fokus. Egna videofilmer nås genom Itunes hemmadelning (du kör allså Itunes på en PC någonstans i nätverket och kommer på så sätt åt allt du har mappad upp i Itunes på den datorn). Bilder trodde jag kunde mappas i Itunes också men tydligen inte.
Egentligen gillar jag inte Itunes-kopplingen men när jag investerar i nya NASen i vår så har den inbyggt Itunes-stöd. Så jag slipper ha en PC igång.

Bilder samt ett alternativt sätt att nå egna videofilmer och musik är att använda sig av en app som t ex. File Browser eller File Explorer. Då kan du läsa filmer på en utdelat disk i nätverket och skicka filmen till Apple TV. Det funkar alldeles utmärkt. Apparna har stöd för bildspel etc.

Att skicka musik till Apple TV kan du göra genom Spotify. Alla Play-appar kan skicka innehåll till Apple TV vilket gör det inbyggda innehållet mindre intressant.

Det enda problem jag stött på är att min nuvarande videokamera (JVC Everio HDD) sparar filmer i MOD-format. Dessa kan inte läsas av Apple alls. Så jag har suttit och konverterat filer till .mov-format (APPLE TV – best quality) enligt AVS Video Converter. Men tyvärr så följde inte ljudet med i alla filer. Det konstiga var att i QuickTime-spelaren på datorn var ljudet med men så fort jag spelade genom iTunes eller Apple TV så var ljudet väck.
Så nu är det bara att börja om. Fast denna gång kör jag .m4v-filer istället, anpassat för Iphone4/4S/5 (QuickTime-format strulade också med ljudet. Jag vet inte om det är AVS eller Itunes/Apple TV som är boven?).
Tur att jag bara hann göra 2009 och inte alla fyra åren.

Apple TV gör sitt jobb, trots en del brister och att jag måste konvertera videofiler, och är väl värd sina pengar.

/Parkley

En kommentar Lägg till din

  1. Parkley skriver:

    Efter debaclet med min NAS (https://teknikpappan.wordpress.com/2012/06/25/tusentals-bilder-utan-backup-ett-vaxande-problem/) vad gäller att komma åt filmer och bilder direkt från Apple TV så ser jag mindre behov av Apple TV. NASen kör Itunes Server men Apple TV ansluter bara genom hemmadelning. Jag trodde i min enfald att Apple TV lästa direkt från Itunes Servrar…

    Bättre kanske att satsa på en Smart-TV med DLNA eller Google TV. Apple har inte riktigt tänkt igenom helhetslösningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.