3D och High Frame Rate

Efter att ha sett Hobbit i både 3D och High Frame Rate så vill jag påstå att film blir inte bättre än så här. Tekniskt alltså.  Man får verkligen en känsla av verklighet och närvaro. Dessutom får man nåt oväntat på köpet…

High Frame Rate3D har vi vant oss vid nu men nu kommer alltså High Frame Rate (HFR). Det innebär att filmen är inspelad med 48 bildrutor per sekund (fps/frames per second) till skillnad från dagens standard på 24 fps.
Det betyder att bilden blir skarpare och klarare. Även vid snabba kamerarörelser är skärpan hela tiden bibehållen, något som är omöjligt med tidigare teknik. Dessutom påverkas inte 3D-hanteringen vilket innebär att man kan använda de vanliga 3D-brillorna.

Så här säger Peter Jackson, regissören till Hobbit: ”Jag tycker att HFR är fantastiskt! Som filmskapare vill jag att publiken ska tas med överraskning. Jag vill dra dem ur biografstolarna och in i äventyret på duken. Oavsett vilket format man väljer att se filmen i så kan jag lova att det blir en riktig resa. Det har aldrig varit mer spännande att gå på bio!”

Kritiken till High Frame Rate har varit och är att filmerna känns som bland annat TV-spel. Jag tolkar det som att man tycker de känns helt igenom dataanimerade.

Efter att jag hade vant mig vid den skarpa bilden (ca 10 minuter) så tyckte jag det var en fantastisk upplevelse. Det som gjorde upplevelsen bäst var det faktum att 3D och HFR tillsammans gjorde att övergången mellan vanliga filmsekvenser och dataanimeringar var nästan obefintlig. För mig kom det helt oväntat. Men det är ett ordentligt plus.
Det värsta jag vet är när dataanimeringarna blir för tydliga. Men här så är allt så skarpt och exakt att man knappt märker av animeringar (rörelsemönster får de jobba vidare med…)

Vill du ta din bioupplevelse till nästa nivå så pröva HFR, gärna ihop med 3D. Är du old-schoolbiobesökare så kan det bli en negativ upplevelse. Men kom ihåg att jag varnade dig!

/Parkley

Länk: Hobbit i 3D och HFR på SF Bio

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.