Blackberry 10 – räddningen?

Research In Motion (RIM) släpper äntligen Blackberry 10, deras svar på Android och IOS. Blir det räddningen för Blackberry som gått kräftgång på mobilmarknaden de senaste åren?

RIM med sina Blackberrytelefoner var kungen bland företagstelefoner i USA och även andra engelsktalande länder. Jag är osäker på deras andel av privatmarknaden i USA men i Sverige var deras marknadsandel försumbar på företagssidan och privatmarknaden lyste med sin frånvaro.
RIM passar även på att byta namn till Blackberry. Så hädanefter skriver jag Blackberry om både företaget och deras telefoner.

När Android och IOS klev in på marknaden och omdefinerade begreppet ”smartphone” så kunde Blackberry inte kontra. Med ökat stöd för företagsmarknaden från Google och Apple så var Blackberry på väg rakt utför. Tills nu…kanske…om de gör allting rätt.

Blackberry Z10 och Q10
Blackberry Z10 och Q10

Blackberry10 är deras ny OS (bygger på QNX och alltså ett helt eget OS) och kommer lanseras tillsammans med modellerna Z10 och Q10. Den förstnämnda påminner om Iphone och Androidlurar med stor pekskärm och endast virtuellt tangentbord medan Q10:an ståtar med mindre pekskärm och ett fysiskt Qwerty-tangentbord. Av döma av presentationsfilmen så känns operativet fräscht och snabbt. Men, precis som en del analytiker säger, är inget av det  nya i Blackberry10 en killerfunktion som kommer få användare att lämna IOS eller Android. Så det gäller att göra ALLT rätt och få med sig utvecklarna. Utan appar blir det ingen fest!

På företagssidan så förväntar jag mig att det Blackberry gjorde rätt tidigare tar de med sig in i det nya OS:et. Kopplingen till Exchange har varit kanon men frågan är om deras tjänst är så mycket bättre än konkurrenterna idag? Sen har vi det där med policies för IT-avdelningen. En fördel med Blackberry har ju varit IT-avdelningens möjlighet att styra och säkra telefonerna. Tyvärr utnyttjar de möjligheten så till den milda grad att din smarta Blackberry förvandlas till en telefon som kan hantera e-post och din jobbkalender. I övrigt så kan du inte göra ett skit.

Så frågan jag ställer mig är om det kommer fortsätta vara så på företagssidan? Då kommer ingen användare vilja ha en Blackberry utan hellre satsa på sin egen Iphone eller Androidtelefon tillsammans med BYOD-konceptet (Bring Your Own Device).

Sen har vi det där med kringutrustning. Vill man slå sig in på privatmarknaden på allvar så måste man följa standarder för att kunna erbjuda intressant och cool kringutrustning såsom mediastreamers, musikanläggningar etc. O ja, coolt måste det vara. På företagssidan så kanske man är mer begränsad men gränsen mellan företag och privat suddas allt mer ut och dina anställda kommer inte nöja sig med mindre än vad privatmarknaden erbjuder. Annars kommer de kräva BYOD.

Jag tycker Blackberry känns som en frisk fläkt sedan Nokia tappade fotfästet och Microsoft strulat bort sin chans på smartphonemarknaden. Om man följer framgångsrecepten för både Apple (IOS) och Android samt kryddar med hög säkerhet och lite nytänk så kan de återta nån form av glans från fornstora dagar. Men resan är lång och är vi, kunderna, i behov av ett till OS? Se på PC-sidan…
Dessutom MÅSTE Blackberry erbjuda en App-butik till alla länder man säljer i. Tidigare så erbjöd man Blackberry World (eller vad det heter) med appar bara till USA och några fler länder fast man sålda sina telefoner på betydligt fler marknader.

BB 8310
BB8310
BB9810
BB9810

Jag har haft en Blackberry 8310 Curve och har nu en 9810 Torch. 8310:an gillade jag skarpt med sitt fysiska Qwerty-tangentbord och sin storlek. Fysiskt tangentbord är oslagbart när det gäller hantera e-post etc. Men med 9810:an så ville man för mycket. Större skärm med touch och virtuellt tangentbord skulle möta hotet från Apple och Google men det blev pannkaka. Det fysiska tangentbordet som de trots allt behöll har knapparna lite nedsänkta vilket försvårar inmatning. Fail! Det enda bra var det virtuella tangenbordet som fick Å,Ä och Ö. Sen så har vi ju förstås IT-avdelningens policies som gör telefonerna mindre smarta än vad de behöver vara. T ex. tredje-partsappar är inte tillåtet vilket gör att dessa endast begränsas till Blackberries egna.

Jag hoppas de gör rätt saker från och med nu och kan skaka om smartphonemarknaden för jag gillar deras telefoner trots allt. Kan jag tänka mig att byta från Iphone? Nej, då måste Apple ha gjort bort sig fullständigt och Blackberry visat över tid att de är att räkna med.

/Parkley

Mer i ämnet:

IDG: Ris och Ros för nya Blackberry
IDG: Här är lurarna som ska rädda Blackberry
IDG: Så står sig nya Blackberry mot Iphone
IDG: Sista chansen för Blackberry

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.