Näthat

I min enkla värld trodde jag näthat var nåt som främst lågutbildade män sysslade med. Att gömma sig bakom anonymiteten på Internet och bara spy ut sitt hat när argumenten tryter. Men så enkelt verkar det inte vara…

När näthatdebatten blossade upp i media brydde jag mig inte så mycket om den. Jag nöjde mig med min egen uppfattning om att det är enkla, lågutbildade män som kände sig hotade av starka människor, främst kvinnor. De kände ett hot, om än väldigt oklart, och kunde inte hantera detta på annat sätt än att spy ut sitt hat på nätet. Självklart anonymt då man de inte kan hantera en konfrontation.

Det mest skrämmande är att det verkligen inte är lågutbildade män som ägnar sig åt näthat. Även kändisar, politiker och andra med förmodat högre utbildning uttrycker sig väldigt hatiskt på nätet. Låt gå för att de inte gömmer sig bakom fejkade alias utan skriver i sitt eget namn. Men gör det saken bättre?

Facebook NäthatPaulina Neuding, SVD, skriver i sin artikel om hur t ex. Alexander Bard uttrycker sig om Sara Skyttedal (vice ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund) på nätet eller hur politikern Simon Fors (V) twittrar om Per Gudmundson (ledarskribent på SVD).
Dessa människor förväntas stå för någonting gott, i alla fall politiker.

När våra politiker, kändisar och andra vi ser upp till, litar på, tar lärdom av uttrycker sig så hatiskt mot andra på nätet så sänder det signaler. Signaler som får betydligt större genomslagskraft än om lågutbildade städaren Lars hatar Blondinbella på nätet för att hon är ung och framgångsrik.

Det är dags att ta avstånd från näthatet och hatet som genomsyrar vårt samhälle. Det är fan inte ok att skriva som folk gör till varandra på nätet, vare sig man är anonym eller inte. Det är dags att vi ALLA följer en enkel nätikettregel som jag vet att många av oss försöker lära våra barn och ungdomar:

  • Skriv inget på nätet som du inte kan säga till personen ”ansikte mot ansikte”

Personligen tappar jag allt förtroende för personer som måste ta till hatiska kommenterar när argumenten tryter. Vi som inte näthatar, vi är banne mig bättre än dem. Det ska vi vara stolta över.

Love, peace and understanding!

/Parkley

Nätkärlek

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.