Fiber Für Alle

Efter hårt jobb av villaföreningarna i området där jag bor så har Telia Öppen Fiber påbörjat en kampanj i Älvsjö. För ett fast pris på 16 700 kronor får villaägaren fiber framdragen till huset och en mediakonverter. ÄNTLIGEN!

Fiber till villanLångbro Villaföreningen och i synnerhet Thomas Egrelius har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att få fiber erbjuden till oss villaägare. De har sonderat marknaden, bearbetat potentiella leverantörer, skickat ut intresseanmälningar till villaägarna för att bygga upp ett bra business case osv. Så nu äntligen har den enda vettiga leverantören Telia Öppen Fiber beslutat att köra två kampanjer mot villaägarna i Mälarhöjden, Örby, Långbro, Herrängen, Långsjö och Gamla Älvsjö.

Kampanjfakta

Kampanjen är uppdelad i två delar (Notera att detta bara gäller villor och inte bostadsrättsföreningar i villor):

 • Kampanj 1 är mellan 3:e mars och 21:a april. Då kommer villaägare i Mälarhöjden, Örby, Långbro och Herrängen få utskick, beställningsformulär samt ett personligt besök av Telia Operator Business. Installation sker under hösten och Vintern 2013.
 • Kampanj 2 inkluderar bland annat Långsjö och Gamla Älvsjö.

[EDIT] Kommentar från fiberansvarig hos Långbro Villaförening:
Bara ett förtydligande. Det verkar som det är största delen av Långbro, Örby och G:a Älvsjö som ingår i kampanj 1. Telia vill inte bekräfta vilka delar av Älvsjö som ingår i kampanj 2 förrän den startar den 21 april, men mycket tyder på att det är resterande hushåll i Herrängen och Långsjö.

OBS! Det blir ett informationsmöte för alla som deltar i kampanj 1 den 26/3 kl. 19:00 i Johanskytteskolans aula.

Priset för installationen är bestämt till 16700 kr vilket inkluderar allt. Du får fibern framdragen och installerad till lämplig plats i ditt hus. Normalt sätt går de in samma väg som din telefoni. Om din telefoni kommer in över luften kommer fibern troligtvis gå in samma väg. Går den in i marken kommer befintlig kanalisation användas om möjligt. Måste de gräva så gör de det. Men allt till priset av 16 700 kr. Ordinarie pris är från 26 700 kr.
OBS! Du måste även teckna tjänsteavtal med någon tjänsteleverantörer. Se nedan.

Din befintliga router alternativt om du får med en när du tecknar tjänster kopplar du efter mediakonvertern. Konvertern har färdiga utgångar för Internet, Telefoni och TV. Inteno Mediakonverter

Varför fiber?

Den ökade mängden av strömmande tjänster såsom Spotify, Netflix, Viaplay, Tv över bredbandet samt onlinespelande kräver ökad bandbredd hos oss konsumenter. Fiber är en nyckel till detta.

[Korrigerad 20130415]
Fiber möjligör surfhastigheter upp till 1000 Mbit/s i både uppladdning och nedladdning, dvs. 1000/1000 Mbit/s (men det är egentligen ändutrustningen som begränsar. Inte fibern i sig som klarar ännu mer). Vanligast är dock att man beställer 100/100 Mbit/s. Du som har ASDL kanske har 24/1 Mbit/s Har du 4G så kanske du har 20-40 Mbit/s i båda riktningar.

Hastigheten i fibern är garanterad vilket man inte kan säga om ADSL eller 4G. Hastigheten på ADSL sjunker ju längre avstånd det är till stationen. När det gäller 4G så är det precis som med 3G. Alla som är aktiva på mobilcellen delar på kapaciteten.

Så även om du inte är intresserad av fiber just nu så kan det vara väldigt bra att framtidssäkra villan.

Tjänsteleverantörerna

Idag erbjuder Telia Öppen Fiber tjänster från åtta leverantörer. De är:

 • Alltele
 • Bahnhof
 • Bredband2
 • NetatOnce
 • T3
 • Telia
 • Tyfon
 • Universal Telecom

Observera att bara Alltele och Telia erbjuder IP-TV. Priset för Internet är mellan ungefär 200-400 kr beroende på vilken hastighet man väljer. Sen tillkommer kostnad för telefoni och IP-TV om man väljer detta också. Många erbjuder rabatterade paket om du väljer 2 eller 3 tjänster.

Mitt val är givet

Att få fiber indraget för 16 700 kr är ett kap. Det finns ingen anledning att inte hoppa på erbjudandet. Kanske blir det ingen mer möjlighet alternativt blir det mycket dyrare. I mitt fall så kommer jag byta ut mitt ADSL mot fiber. Dock blir det bara Internet och telefoni. TV tar jag in över satellit.
Känner jag mig själv så kommer jag nog testa IP-TV till slut. Men då jag måste köra trådlöst så blir det lite dyrare då jag behöver lite extra prylar.

De tjänsteleverantörer jag väljer mellan är Bahnhof och Telia. Det lutar dock åt Telia. För 100/100 tar de 399 kr i månaden.

Sen måste min infrastruktur i huset uppgraderas. Idag kör jag det mesta trådlöst i 54 Mbit/s (g-standard) men det är dags att gå över till n-standarden och ca 300 Mbit/s. Men det är en smäll man få ta. Hemmaroutrar och accesspunkter är inte så dyra idag.

Fiber für Alle!

/Parkley

Öppen Fiber

6 kommentarer Lägg till din

 1. nana skriver:

  Bara upp till 1000mb/s? Jag sitter på 1000000000 mb/s och har gjort så i över tio år. Kanske du menade upp till 1000Mb/s (megabits per sekund, miljoner bitar per sekund) och inte mb/s (millibit per sekund, tusendels bitar per sekund. .
  När det handlar om prefix så spelar gemener och versaler stor roll, prefixet mega (M) betyder miljon, 10^6 eller 1000000, medan prefixet milli (m) betyder tusendel, 10^⁻3, 0.001).
  Även med vissa enheter har det stor betydelse om enheten skrivs med stor eller liten bokstav.
  T.ex. så har ”b” betydelsen bit, vilket är en enhet som indikerar storlek, som per definition inte kan vara mindre än noll.
  ”B” däremot har betydelsen byte, vilket är 8 bitar som medför att den här enheten inte kan vara mindre än noll.

  I vardagligt tal när man pratar om hastighet på internetuppkopplingen så säger man t.ex ”jag har 10 megabit uppkoppling”.
  Megabit är dock en enhet som indikerar storlek, inte hastighet.
  För att vara korrekt borde man indikera tydligare att det är hastighet man menar och skriva t.ex ”jag har 10 Mb/s” eller varianten ”jag har 10 Mbps”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/SI-prefix
  http://sv.wikipedia.org/wiki/SI-enhet
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Byte_%28enhet%29
  http://xkcd.com/386/

  Gilla

 2. eggepegge skriver:

  Bara ett förtydligande. Det verkar som det är största delen av Långbro, Örby och G:a Älvsjö som ingår i kampanj 1. Telia vill inte bekräfta vilka delar av Älvsjö som ingår i kampanj 2 förrän den startar den 21 april, men mycket tyder på att det är resterande hushåll i Herrängen och Långsjö.

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Så inte Mälarhöjden alltså? Det nämnde de på hembesöket.

   Gilla

   1. eggepegge skriver:

    Det beror lite på vad de menar med Mälarhöjden. Jag ingår tex i ”kampanj Mälarhöjden” fast jag bor här i Långbro. Så internt har de nog lite andra namn på områdena än vad som faktiskt är stadsdelarna inom Älvsjö stadsdelsområde. Även delar av Aspudden och Årsta ska tydligen ingå i kampanjen. Men jag har fokuserat på Älvsjö och har därför inte riktig koll på när och hur områdena längre ut hanteras. Men kort sagt är det väl de flesta som finns på (och mellan) Mälarhöjdens och Örbys telestationer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.