TV4 visar okunnighet om cyklism

TV4 hade härom morgonen ett inslag om cykling i Stockholm. Jeroen Wolfers, som driver Cyklistbloggen, och Per Ankersjö, borgarråd i Stockholm, var inbjudna. De inbjudna skötte sig bra men TV4:a…

Inslaget jag nämner är detta: Så kan trafikmiljö för cyklister bli bättre.

TV4 inleder med ett tramsigt inslag av Lennart Modig om hur cyklister cyklar mot rött. Flera gånger antar han att cyklister cyklar mot rött då han omöjligt kan se det rödljus som de förbjudet cyklar förbi. Sen intervjuar han en man som cyklar 6-7 mil om dagen och har gjort i herrans massa år. Det visar sig att han har råkat ut för några incidenter. NÅGRA!

Sen flyttar vi oss över till nästa person att intervjuas. En polis. Han nämner att en fotgängare har faktiskt blivit dödad av en cyklist de senaste åren. Attans. Nu visar det sig att fotgängaren klev rakt ut i cykelbanan utan förvarning och blev påkörd…

Det är ju så att så länge Stockholm har bara 1% av cykelbanorna som håller godkänd standard (Källa), så länge staden inte separerar trafikslagen (då menar jag inte en gång- och cykelbana med en sketen vit linje emellan), så länge cyklister möter hinder av något slag vart 118 meter, så länge fotgängare kliver rakt ut i cykelbanor, så länge förare av lastbilar, taxis, varutransporter etc. tycker att cykelbanan är en utmärkt parkeringsplats, så länge cykelbanor får vara ett styre brett och ändå räknas som tillräckliga för cyklisterna så kommer det bli incidenter och olyckor.
Men är de procentuellt fler än de som bilismen åstadkommer? Är de lika allvarliga än de som bilismen åstadkommer? Det tror jag inte.

För det är ju bevisat att 70% av alla olyckor med en cyklist inblandad är singelolyckor och beror i största grad på undermålig infrastruktur.

Men TV4:a valde att tramsa med Lennart Modig för att sen visa Motormännens fullkomligt undermålig undersökning som visar att 63% av alla cyklister cyklar mot rött i Stockholm. De tog 300 noteringar vid ett rödljus på Sveavägen!

Cred till Jeroen och Per men rött kort till TV4:a. Jag låter Fredrik Falk avsluta. Det är från ett inlägg på Cyklistbubblan där detta diskuteras.

/Parkley

FB svar av Fredrik Falk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.