18 ton makadam senare….

Vår uteplats skulle byggas om i år. Lös planering gjorde att det tog hela året och trots det är allt inte klart. Men till våren…

Trall klarEfter några ton utgrävd jord, 18 ton makadam, mängder av bärlinor och trall samt ca 2000 skruvar står äntligen uteplatsen  på ca 54 kvm på plats.

Till våren ska trappan på plats, elkontakter monteras, räcke skruvas och blomlådorna slutföras och fyllas med jord. Sen får frugan gå loss med sina gröna fingrar och piffa till.
Sen ska förstås en paviljong tillsammans med nytt bord och stolar införskaffas.

Är det helt rakt? Nä.
Byggdes det utan missöden och speciallösningar? Nä.
Är det stabilt? Jupp.
Duger det? Det tror jag.

Som lekman så var detta ett utmanade projekt. Tidigt så visste vi i alla fall att vi skulle göra det mesta själv. Men att få rakt över stor yta, rätt lutning och så vidare är jäkligt besvärligt. Men det blev ”good enough”.

RivningRivning startades redan under våren. Tanken var dock att bli klar under året så det var ingen tidspress. I efterhand så var det nog ett dåligt beslut då lösa planer brukar ge dålig fokus. Men med träning inför en Vätternrunda, resa till NYC etc. så blev projektet lidande.
Tack till frugans far som grävde ur det sista medan frugan och jag roade oss i New York i maj.

Dessutom hittar man alltid saker i marken som ställer till det med designen. I vårt fall var det en stenjäkel som fick bestämma höjden på hela ytan. Vi var då tvungna att höja underlaget lite för att kompensera för detta.

18 ton makadamSedan byggdes de fasta blomlådorna medan vi funderade på hur vi skulle bli av med den utgrävda jorden samt få dit makadam. Med vår långa uppfart och alla bilar som nu för tiden parkerar på gatan så var det jäkligt svårt för en lastbil att komma in och hämta och lämna. Dessutom behövde vi ca 18 ton makadam så det krävdes en stor lastbil.
Nu hittade vi Älvsjö Jord och Maskin AB som för en vettig slant kunde hämta vår utgrävda jord med hjälp av en liten grävmaskin, sen leverera makadam på samma sätt. Sen var det bara för mig och frugan att skyffla ut makadamen lager för lager. Tungt och jobbigt men det gick ganska snabbt.

Anledningen till att vi behövde skyffla ut det i lager var för att vi var tvungna att packa makadamen löpande. Den lilla padda jag hyrde från Hyreslandslaget i Västberga slog bara 1 dm. Men med sex körningar per lager och ca 3 lager så hade vi ett underlag att lägga bärlinor på. Så under augusti/september packades allt klart.

TrappaValet föll på 45 mm x 145 mm bärlinor då det gav en bra höjd till gräsmattan där stenen hade uppenbarat sig. Självklart skulle vi ha 28 mm trall.  Bärlinorna blev förstås en pysslig historia eftersom det måste bli rakt och ha rätt lutning. Makadam i all ära men det är svårt att få det riktigt, riktigt rakt. Att få bärlinorna raka krävde lite sandjustering (jodå, det ligger en markduk på makadamen) och ibland en tunn bräda. Hoppas bara att det håller… Nu gör det förstås inget om det är en liten grop här och där då bärlinorna är långa och stabila.

Nu var vi på gång och då hösten började milt så kände vi att vi kunde hinna lägga trallen innan snön kom. Vi rejsar därför fyra helger på raken under oktober med att köpa, köra hem och lägga trall. Självklart så uppstår problem och speciallösningar måste kluras på. T ex. så var min utgångspunkt för att få tillbyggnadsdelen rak en mur. Men den visade sig ju vara allt annat än rak så det var till att justera längden på bärlinorna. Inte kul men allt löser sig. Efter ca 100 trallbrädor och ca 2000 trallskruvar är allt på plats. Så jäkla skönt!

Nu är det bara hoppas att vintern inte förstör det för oss. Är makadamen tillräckligt packad?

Så i vår blir det slutförande av den nya uteplatsen.
Sen blir det invigningsfest!

/Parkley

makadam makadam_2 sågning_pågår utgrävt

Annons

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.