Tacx i-Flow – min cykelkompis

När vintern kommer brukar många cyklister lägga ner för säsongen. En del gör ingenting, en del tränar spinning på gym, en del tränar nåt annat, en del är hardcore och cyklar hela vintern också. Sen finns det de som cyklar inomhus…på sin vanliga cykel. Lösningen heter trainer. Jag har valt att göra det senare och införskaffat en Tacx i-Flow.

Tacx i-Flow och Cannondale SuperX Rival
Tacx i-Flow och Cannondale SuperX Rival

Att valet föll på Tacx var självklart. Inte för att Tacx är så mycket bättre än andra trainers utan för att det var det märket som visades hos min lokala cykelaffär, Cykloteket. Sen är de förstås välrenommerade, har bra utbud av filmer och många olika varianter av trainers. Det finns förstås andra märken, till exempel Elite Cycling, och vill ni läsa om deras trainers så kommer nog cykelkollegan Joakim recensera sin nyinköpta träningskompis inom kort.

Tacx har ett stort utbud med allt från rollers, Cycletrainers, Ergotrainers och Virtual Reality trainers. Då jag är teknikintresserad så föll valet direkt på en VR trainer. Dels gillar jag att cykla med träningsprogram och inte bara justera motståndet med nån handkontroll (Cycletrainer). Visst, deras Ergotrainers har en cykeldator som har program men jag vill ju åt filmer, VR och multiplayer också.

Men för att inte överdriva så valde jag deras enklaste VR trainer, i-Flow. XXL hade bra pris, 3 500 kr, samt även bra pris på tillbehör. Jag köpte även ett speciellt trainerdäck (tåligare och tystare) samt ett svettskydd (skyddar lack och vajrar). Sen slog jag till på en film också, Alpine Classics 2010.
Noterbart är att i-Flow är trådbunden medan de dyrare är trådlösa. Forum på nätet ger en nämligen bild av att den trådlösa överföringen inte fungerar klanderfritt.

Så nu blir det cykling i filmrummet hela vintern. En av barnens yoga-mattor fick bli mjukt och dämpande underlag. Netflix blir en bra partner tillsammans med lite Tacxfilmer och en och annan multiplayer-tävling.

Sammanfattning

Efter att ha genomlidit ett antal motionscyklar genom åren så var jag säker på en sak som min nya trainer skulle lösa åt mig – ingen mer usel sittställning och ingen mer ömmande rumpa på grund av usel sadel. Nu var det ju min vanliga cykel som skulle bära mig. Min oro var mest kopplad till den elektromagnetiska bromsen – skulle den vara följsam nog? Redan nu kan jag konstatera att min oro var obefogad. Bromsen svarar fint på mjukvarans begäran om motstånd från till exempel ett träningsprogram eller en film. Flödet är jämt och fint.
Ljudmässigt så låter den mindre än jag trodde. Men att cykla i ett vardagsrum om man har familj kanske inte är att föredra.

Utrustningen känns rejäl och mjukvaran (Basic medföljer) är både snygg och innehållsrik. Mer detaljer nedan. Dock ger jag inte mycket för VR-delen samt att filmcykling är sådär (det kan bero på filmen). Men träningsprogrammen och multiplayer kompenserar till det bättre.

Det som slog mig med den elektromagnetiska bromsen är att man får ju trampa hela tiden. Den hjälper ju inte till som i-Genius motorbroms vid nedförsbackar så tid för vila finns inte. Å andra sidan så är det ju trampa man ska göra…

Idag är jag villig att rekommendera Tacx i-Flow. För 3 500 kr (nåja, 4 000 kr med trainerdäck och svettskydd) får man en väldigt kompetent träningspartner för inomhuscykling. Men självklart kanske en enklare och billigare Ergotrainer räcker.

Hårdvaran

Tacx_i_Flow_T2250Just denna trainer har en styrdel där man fäster framgaffeln. Detta för att kunna utnyttja VR-funktionen. I övrigt är det en metallställning med den elektromagnetiska bromsen/rullen monterad där bak. Inga konstigheter egentligen men monteringsanvisningen kunde varit bättre. Jag räknade fel på hjulets diameter och var tvungen att byta fästet till bromsen (flera varianter medföljer). Men i övrigt lirade allt utan problem.

Kadensmätare medföljer medans pulsmätare får du köpa extra eller lösa på annat sätt.

Mjukvaran

Tacx softwareMjukvaran som medföljer är Basic och ger en bra start. Kanske räcker det för mitt behov? Men känner jag mig själv rätt så kommer jag säkert överväga att uppgradera till Advanced på nästa budgetår. Det framgår nedan vilka funktioner som bara finns i Advanced (uppgraderingen kostar ca 700 kr). I övrigt ser det snyggt ut och lirar bra.
Jag kör allt på en ny HP-laptop. Trainer kopplas till datorn med USB. I mitt fall så väljer jag även att köra upp bilden på filmduken via HDMI.

Trainern mäter följande: Distans, snittlutning, höjdskillnad, tid, maxfart, snittfart, maxkadens, snittkadens, maxkraft (watt) och snittkraft (watt). Man kan ha olika profiler, klä på sin avatar snygga cykelkläder om man vill osv. Som sagt, snyggt och prydligt och välfungerande.

Catalyst (träningsprogram)

Tacx CatalystbildI Basic-utförande finns det med ett antal träningsprogram av olika slag. Man kan välj att köra på distans, på tid eller på watt. Dessutom finns det två tester att köra. Programmen är tillräckligt många och varierande att de räcker gott i början. Dock är de inte mycket längre än 53 km alt. ca två timmars cykling. Vill man köra längre får man satsa på Advanced.

Man kan helt klart få ut mer av sin trainer med Advanced-mjukvaran. Skapa egna träningsprogram, importera egna GPS-spår samt exportera till GPX är väl de mest intressanta. Se nedan för fler skillnader.

Adv vs. Basic
Filmer
Alpine Classics 2010
Alpine Classics 2010 på stor skärm

Att cykla en delsträcka av Tour de France eller Flandern Runt ger förstås lite krydda till inomhuscyklingen. Själv köpte jag Alpine Classics 2010 i nån galen tro att jag kunde bli ”King of the Mountain”. Efter att ha testat 12,83 km varav hälften hade lutning på mellan 6 – 11% så inser jag  att jag är en Velocista och inte en Fondista. Men vem vet, i mars kanske jag orkar alla 92,26 kilometrarna över fyra toppar varav en är Alpe d’Huez…
Men visst, med rätt film så är det helt ok som omväxling till träningsprogrammen.

Jag upplever synkningen mellan var jag är i filmen och den angivna lutningen är tveksam ibland. Men om du har överseende så får du trots allt verklig lutning och motstånd ihop med vackra naturscener och folk som hejar på dig.

GPS-turer (Advanced)

GPS rideHär har jag inte kunnat testa någonting då denna funktion enbart finns till Advanced. Du ska alltså kunna importera egna GPS-spår som mappas mot Google Earth, Maps och Streetview för att få så verklighetstrogen träningstur som möjligt. Dock så måste man köpa en Google-licens för 300 kr per år. Frågan är om du får ut så mycket av denna funktion eller ens kan använda funktionen utan Google-licensen?

Virtual Reality (VR)

Tacx VRHär är väl den största besvikelsen. Grafiken är väl ok men känslan i styrningen är obefintlig. Dessutom tenderar i alla fall jag att röra på styret allt som oftast, kanske för att cykeln i sig sitter fast, vilket resulterar i att min avatar i ”spelet” cyklar lite hur som helst. Man får vara jäkligt fin i rörelserna om man ska styra rätt. Hur det nu ska gå till när man cyklar loss…

Kanske går det att ställa känsligheten i styrningen (mekaniskt) men i dagsläget så kan jag konstatera att VR suger.

Multiplayer

Tacx MultiplayerEfter floppen med VR så hade jag en negativ känsla kring multiplayer. Mest för att jag trodde det skulle vara hårt knutet till just VR-funktionen. Men så fel jag hade.

Med multiplayer så kan du kör mot andra cyklister i världen i både Catalyst, film, GPS-spår eller VR. Tacx är värd för en del tävlingar men du kan också starta egna (Tacx servrar är värd och ser till att det lirar klanderfritt). Du kan till och med delta i tävlingar med filmer du själv inte har nedladdade.

Själv satte jag upp en egen tävling häromdagen för att testa. Jag körde ett 20,5 km Catalystprogram. Jag, en tysk och en engelsman gjorde upp. Nu hade jag ingen suck men tävlingsinstinkten kom fram och jäklar vad jag kämpade (snittpuls på 93% över 2 mil). Man kunde växla mellan Catalystläge eller en enkel grafik med gräs och en väg där cyklisternas avatarer syntes. Enkelt men fungerande.

Dock så tänker jag inkludera snittfart i tävlingsnamnet i fortsättningen för att attrahera rätt cyklister. Det är ju roligare att ha avatarerna runt sig som på riktigt än att de bara försvinner iväg.

Multiplayer kostar en licensslant varje år (400 kr) men det kan det faktiskt vara värt. Jag vet att riktig cyklister stirrar in i en vägg timme efter timme men ville jag det så hade jag inte köpt en i-Flow. Men nu när jag har en så tävlar jag gärna mot andra i världen.

[Uppdatering 20170829]
Enligt senaste uppdateringen av mjukvaran så är nu Multiplayer gratis.

/Parkley
Velocista

 

15 kommentarer Lägg till din

  1. Per Stenhardt skriver:

    Hej. Jag har en i genius tacx cykeltrainer. När jag ska cykla på VR, kommer meddelandet Trainer software har slutat fungera. Övriga funktioner fungerar. Tacksam för hjälp!

    Gilla

    1. Teknikpappan skriver:

      Kolla denna film: https://youtu.be/x8Lu9xto6U8.
      Annars gäller nog att uppdatera drivrutiner, både Tacx och grafikkortet.

      Gilla

  2. Sören S skriver:

    Kan du köra denna fungerande mot zwift, och hur gjorde du för att lösa det?

    Gilla

    1. Teknikpappan skriver:

      Zwift tittade jag på men insåg att den inte är kompatibel (om jag minns rätt). Alt. Behövs tilläggsutrustning som jag inte tyckte att det var värt.

      Gilla

  3. Mike skriver:

    Någon som vet hur hårt man ska spänna rullen mot däcket…??

    Tycker det låter otroligt mycket fattar inte vad felet är…

    Gilla

    1. Parkley skriver:

      När jag kalibrerade förra året (med en annan cykel/hjul) så hamnade jag i mitten på skalan. När jag nu kör på frugans cykel så klagar den jämt på att det är för hårt även fast jag lägger an så löst att den slirar om vart annat.
      Mitt tips är att däcket ska tryckas in lite grann. Slirar det när du trampar till lite så skruvar du in lite till (moturs). Däcket ska inte tryckas in rejält.

      Gilla

      1. Mike skriver:

        Ok får prova det för det går väldigt trögt och låter mycket…

        Tack för tipset..

        Gilla

  4. Parkley skriver:

    Dessutom var jag tvungen att skapa om min och frugans profil på nya datorn. Dock gick flytt av licens smidigt.

    Gilla

  5. Parkley skriver:

    Nu har datorn jag kör TTS på börjat strula så den ska på reparation. När jag sedan skulle föra över alla träningsdata till den andra datorn så gick det inte utan Advanced… så klart 🙂 Men det är inte hela världen. All träningsdata är ju sparat hos Garmin Connect ändå.

    Gilla

  6. Parkley skriver:

    Idag så buggade mjukvaran tyvärr. Med 2,5 km kvar av 53 km så tryckte jag uppåt på handkontrollen för att gå från Catalyst-vyn till ”cyklist-vyn”. Då hängde sig allt och Windows 8 meddelade att programmet slutat fungera. Typiskt!

    Gilla

    1. joakimnomell skriver:

      Det där har jag också råkat ut för. Ena gången sa mjukvaran i datorn att den tappat kontakt med trainern och andra gången bara stannade filmen och tidräkningen mitt i en bana. Sådant känns inte så himla roligt. Man är ju lite nördig, men känslan av att hela cykelpasset är bortkastad tid när det inte loggats 🙂

      Tycker man verkar förstå när man läser om tillverkare som är duktiga på att göra hårdvara, så suger ofta mjukvaran mer eller mindre hårt. Det är bara att hoppas att dom utvecklar vidare och blir bättre.

      Gilla

  7. joakimnomell skriver:

    Tack för all info, det bidrog i högsta grad till att även jag släppte det där med motionscykel. Även om jag nu har en del tekniskt krångel som jag hoppas är övergående, så är detta vansinnigt mycket roligare och mer realistiskt, både som du säger, vad gäller sittställning, växel- och pedalteknik.

    Gilla

    1. Parkley skriver:

      Nu har du ju alla möjligheter att träna rundtramp, typ ett ben i taget. Själv har jag inte orkat ge mig på det ännu men jag inser att jag trycker för mycket och behöver träna på att dra mer.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.