Fem sprutor testosteron senare…

Det sägs att man når full effekt av testosterontillskottet först efter fem sprutor. Nu har jag tagit fem och hur har det gått?

Nebido från BayerJag har tagit en spruta Nebido var tionde vecka sedan i våras (andra sprutan dock efter sex veckor) och här kommer resultaten hittills.

Anledningen till testosteronbristen är borttagning av ena testikeln på grund av testikelcancer. Lär mer här.

Jag bokar injektionstid med sköterskorna på Älvsjö Vårdcentral och det funkar utmärkt. Hittills är det samma sköterska varje gång. Det gäller att säga till dem att spruta in det på ca fem minuter. Gör de det på ca tre – fyra minuter gör det för ont. Injektionen är ju trögflytande.

Besvär (enligt FASS):

 • impotens – har aldrig varit ett problem innan tillskotten.
 • infertilitet – jag är steriliserad och har redan tre barn…

 • låg sexualdrift – har inte varit ett problem innan tillskotten.

 • trötthet – jag är betydligt mindre trött och betydligt mer företagsam på helger och kvällar.
 • nedstämdhet – jag känner ingen nedstämdhet längre. Eller…snarare att min håglöshet har försvunnit. Nedstämd har jag aldrig känt mig.
 • Irritation – jag känner mig betydligt mindre irriterad och min stubin är avsevärt längre. Det är inte perfekt men man kan inte få allt.
 • benskörhet på grund av låga hormonnivåer – så lågt hamnade jag aldrig.

Så de två största problem jag hade, trötthet och irritation, samt håglöshet/nedstämdhet har hjälpts av testosterontillskotten. De övriga har aldrig varit ett problem och inte heller har jag fått ökad positiv effekt av testosteronet där jag inte hade några problem. Jag avser t ex. ökad sexlust från en redan tillfredställande nivå. Dock så märker familjen av min negativa förändring ungefär åtta/nio veckor efter sprutan. Kanske borde jag ta Nebido var nionde vecka istället för var tionde? Men om det får jag samråda med min läkare på Huddinge Sjukhus.

[EDIT 20140619] Efter samråd med min läkare för ett tag sedan så bestämdes att jag skulle ändra till nio veckors intervall. Så nu bör jag ev. bara dippa under en vecka istället för två.

[EDIT 20211003] Under 2019 gick jag ner till 3 ml var nionde vecka för att under våren 2021 öka till var tionde vecka.

Biverkningar då?

Enligt FASS så kan man få dessa biverkningar:

Vanliga biverkningar (mellan 1 och 10 av 100 användare kan få dessa):
 • onormalt högt antal röda blodkroppar
 • viktuppgång
 • värmevallningar
 • akne
 • förstorad prostata och åtföljande problem
 • diverse reaktioner där injektionen gavs (t.ex. smärta, blåmärke eller irritation)

Det enda jag märker är en liten ökning av akne. Men inget besvärande. Onormalt värde av röda blodkroppar märks först på blodprovet vid första återbesöket, antar jag. Jag är öm ungefär ett dygn efter sprutan där jag fick injektionen. Vad gäller viktuppgången så undrar jag om inte testosteronet snarare hjälper mig gå ner i vikt. Vad jag menar är att testosteronet gör mig piggare och då orkar jag röra på mig mer, träna och hålla igång på ett helt annat sätt än tidigare.

Ovanliga biverkningar(mellan 1 och 10 av 1000 användare kan få dessa):
 • allergisk reaktion
 • ökad aptit, förändrade blodprovsresultat (t.ex. ökad mängd blodsocker eller blodfetter)
 • depression, känslomässig störning, sömnlöshet, rastlöshet, aggression eller irritabilitet
 • huvudvärk, migrän eller darrningar
 • hjärtsjukdom, högt blodtryck eller yrsel
 • luftrörskatarr, bihåleinflammation, hosta, andfåddhet, snarkning eller röstproblem
 • diarré eller illamående
 • förändrade levertestresultat
 • håravfall eller olika hudreaktioner (t.ex. klåda, rodnad eller torr hud)
 • ledsmärta, värk i armar och ben, muskelproblem (t.ex. spasmer, smärta eller stelhet) eller en ökning av blodkreatinfosfokinas
 • urinvägsstörningar (t.ex. minskat urinflöde, kvarhållande av urin i blåsan, nattliga urinträngningar)
 • prostatastörningar (t.ex. intraepitelial neoplasi i prostata, eller tilltagande hårdhet eller inflammation i prostata), förändrad sexuell lust, ömma testiklar, ömma, hårda eller förstorade bröst, eller förhöjda nivåer av de manliga och kvinnliga hormonerna
 • trötthet, allmän svaghetskänsla, kraftiga svettningar eller nattsvettningar

Inget av detta märker jag. Självklart så vet jag inget än vad gäller blodvärden men det är säkert bra.

Förutom biverkningarna som anges ovan har följande rapporterats vid behandling med preparat som innehåller testosteron:
 • nervositet
 • fientlighet
 • tillfälligt andningsuppehåll under sömn
 • diverse hudreaktioner som mjäll och fet hy
 • mer frekventa erektioner
 • i mycket sällsynta fall gulaktiga ögon och hud (gulsot).

Det enda jag märker är inte mer frekventa erektioner utan snarare ömmande. Men det var mest efter de första sprutorna. Efter de senaste två sprutorna så kan jag inte dra mig till minnes att det har varit ett problem.

Så, so far so good. Jag mår bättre och familjen mår bättre. Det är det som är viktigast.

Vad gäller kostnaden för Nebido så ligger det rekommenderade priset på 1 114,50 kr per injektionsflaska. Men så träder ju högkostnadsskyddet in… Dessutom är det värt varenda krona.

Högkostnadsskyddet minskar din kostnad för receptbelagda läkemedel stegvis. Patientens maximala kostnad för receptbelagda läkemedel i högkostnadsskyddet är 2 200 under en 12-månadersperiod.

Stegvis kostnadsreducering

Högkostnadsskyddet gäller under en 12-månadersperiod från första inköp.

Patienten betalar fullt pris för sina läkemedel upp till 1 100 kronor. Därefter träder rabattsystemet in:

 • Mellan 1 100 kronor och 2 100 kronor betalar du 50 procent av läkemedelskostnaden.
 • Mellan 2 101 kronor och 3 900 kronor betalar du 25 procent av läkemedelskostnaden.
 • Mellan 3 901 kronor och 5 400 kronor betalar du 10 procent av läkemedelskostnaden.

Om du har köpt receptbelagda läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet för 2 200 kronor inom en 12-månadersperiod, betalar du inte mer för dina läkemedel under resterande delen av perioden.

/Parkley

19 kommentarer Lägg till din

 1. Gunnar skriver:

  Se till att kolla blodvärde ofta. Jag fick ingen vettig uppföljning på min medicinering. Nya läkare hela tiden, olika enheter och ett recept per år. Senaste året så har blodvärdet stuckit iväg. Så iaf ett blodprov i halvåret är vettigt.

  Missade även en spruta i sju veckor. Och när ny spruta togs så slog det på en sån elak nervositet och andfåddhet. Skulle förmodligen inte ens ha tagit sprutan med tanke på blodvärdet (som testades först efter att jag klagade på biverkningar).

  Hursom, se till att få ordentlig uppföljning. På åtta år har mitt blodvärde krupit upp från 160 till 180. Och på 180 så blir det inget testosteron innan det gått ner igen.

  Gillad av 1 person

  1. Teknikpappan skriver:

   Det måste jag kolla upp. Gör ju ingen sån koll annat än på testokontrollen (som inte sker ens varje år). Vad för dåligt ger högt blodvärde?

   Gilla

   1. King skriver:

    Hej
    var kan man göra testosteron test i Malmö?

    Gilla

   2. Teknikpappan skriver:

    Du måste gå till Vårdcentralen alt. privat läkare och begära ett få ta ett blodprov för testosteron. De kommer troligtvis fråga varför så du bör vara beredd på att dra dina misstankar och symptom. Stå på dig bara.

    Gilla

   3. counterground skriver:

    Hej!
    Vilken nivå ska ”man” ungefär ligga på då det är tid för injektion? Ska värdet ligga över 12 nmol/L?

    Gilla

   4. Teknikpappan skriver:

    Oj, det måste din läkare svara på. Det är nog högst individuellt.

    Dock tänker jag så här – hur mår du sista två veckorna inför påfyllnaden? Känner du dig ok så verkar ditt intervall bra och nivån ointressant. Om du däremot dippar nån vecka innan, dvs. Känner av symptomen av för lite testo, kanske du borde rådfråga din läkare om att korta intervallet en vecka.

    Gilla

 2. Harald skriver:

  Det enda som hjälper till med testosteronbrist är motion och bättre kost. Försök att tugga lite ryggar 🙂 Men intressant artikel

  Gilla

  1. Teknikpappan skriver:

   Kanske till en viss del. Men är man riktigt låg så måste väl ändå tillskott behövas? Dessutom kan det vara svårt att få en person låg på testosteron, dvs. utan driv och engagemang, att pallra sig iväg och motionera. Tillfälligt tillskott skulle ju kunna räcka.

   I mitt fall så hjälpte inte rejält ökad motion och kosten har alltid varit balanserad.

   Gilla

 3. Isak skriver:

  TJena, jag har sedan ca 15-16 år ålder (är idag 33) haft en del problem med ganska många av dina beskrivningar av främst för mig humöret och på senare år håglöshet samt trött för jämnan etc. Jag har alltid haft ganska dålig hårväxt för att vara man och var sen i puberteten, efter många år av undersökningar hos olika instanser så har det konstaterats att jag har för dålig nivå av testo och detta påtalade jag för min läkare jag haft tidigare att jag misstänkt detta då jag under en period av mitt liv tränade och körde medicinsk testo och blev ”normal” och hade inga som helst bekymmer i världen men blev dumförklarad av min läkare med en massa bortförklaringar. Min nuvarande läkare gjorde det enkla testet via blodprov och jag fick tillbaka att mina värden är för låga, jag låg på ca 7,2 och referensen säger att en man i min ålder (33) ska ligga på mellan 10-35 i nivå. Jag får idag sprutor då gelen ställer till det för mig med risk för kontamination då jag har småbarn. jag fick första sprutan och väntade 8 veckor sen tog jag blodprov igen och då låg jag för lågt igen så då bestämde vi tillsammans att vi kör med sex veckors intervaller då det efter åtta veckor var så pass lågt att jag inte ens låg inom referensområdet. Kan detta vara för tätt? mår idag jättebra och skall nästa vecka ta min tredje spruta.

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Om du går hos Andrologen så är jag säker på att de vet vad de gör ;-). Det enda jag kan tycka är att om det blir väldigt tätt så blir det mycket mek med spruttagning. Men huvudsaken är att du mår bra. Kanske behöver du stabiliseras först för att sedan kunna ligga på 8-9 veckor?

   Gilla

 4. Mattias skriver:

  Hej!

  Snubblade in på detta via google.
  Jag har påbörjat behandling i april. Efter 3 behandlingar (injektioner) mätte man mina värden och de hade då minskat. Jag hade alltså mindre testosteron efter 3 omgångar Nebido.
  Har du stött på något liknande?
  Ska byta till Tostrex gel nu. Jag har en tanke på att det kan bli bättre med en jämnare dos för mig. Tostrex blir 50mg/dag.

  Jag känner igen dina ”krascher” du upplever innan nästa injektion. Jag får dessa redan efter 10-12 dagar och mår riktigt dåligt. Nästan sämre än innan jag fick första behandlingen.

  // Mattias

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Jag har bara kört spruta. Övervägde gel men med barn så blir det för omständigt. Jag hoppas du nämner exakt hur du känner dig för din läkare så de kan ordinera rätt.

   Gilla

  2. Parkley skriver:

   Sen mätte jag aldrig mina värden förrän efter ett år vid första återbesöket. Så jag visste aldrig hur jag låg till under tiden.

   Gilla

 5. Janne skriver:

  Hejsan!
  Gissa om även jag känner igen mig. Har varit dålig i över ett och ett halvt år med över trettio, ja ni läser rätt, 30 olika symtom, många av dom ganska diffusa Sprungit otaliga gånger till vårdcentralen och mer eller mindre blivit idiotförklarad och hemskickad utan någon vettig förklaring. Två ambulansfärder och inlagd tre gånger utan någon vettig förklaring. Senaste gången sa den utskrivande läkaren att allt berodde på min astma. Jag känner min kropp och kan min astma, (som jag har under full kontroll), så jag visste att jag återigen blivit idiot förklarad.
  Som av en händelse träffade min fru en kvinna genom sitt arbete som tipsade mig att uppsöka en endokrinolog, vilket jag gjprde. Första besöket var för ca 6 veckor sedan. Har nu genomgått en magnetröntgen med kontrastvätska av hypofysen, fått en genomkörare av testiklar och prostata, samt lämnat kopiösa mängder av blodprover vid flera tillfällen.
  Diagnoserna har hittills visat: hypotyreos,(underproduktion av sköldkörteln), vilket jag nu äter levaxin för, brist på B12 samt folsyra, vilket jag också medicinerar för, lite hjärtproblem som gör att jag även tar piller för det samt, sist men inte minst, testoteronbrist, vilket jag hoppas kunna börja medicinera mot inom det närmaste.
  Mår riktigt uselt i dagsläget. Tror emellanåt att min sista stund är kommen.
  Innan allr detta började var jag i riktigt bra form. Sprang 3,5 mil i veckan och levde ett ganska sunt liv. Nu är det soffläge större delen av dygnet.
  Inte lätt att bli gammal. 49+2
  Hoppas ni alla kryar på er
  //Janne

  Gilla

 6. Parkley skriver:

  Jag tror det sker ganska snabbt. Några dagar, kanske en vecka. Problemet är att jag tycker det smyger sig på. Man liksom märker det inte riktigt. Däremot kanske din familj och/eller vänner märker det tydligare.
  Dock så märker familjen när det är två veckor kvar till spruta. Då blir jag retligare. En vecka innan brukar jag själv märka det genom nån konstig olust och ökad retlighet.
  Därför är jag nu nere på 9 veckors intervaller.

  Gilla

  1. IT-micke skriver:

   Tack för svar och återkoppling! Ska bli spännande och se vad som händer. Jag har ju inte haft dina problem, utan varit fullt frisk har jag tyckt. Försökt träna då och då lect ett stillasittande liv med mycket IT….du vet hur det är. Druckit måttligt till ibland kanske för mycket öl. Men när jag plöstligt började känna mig som alla symtombeskrivningar,,, framförallt håglös, svag, orkeslös, irriterad på barn och släktingar för småsaker. blev det för mycket. Min läkare trodde mig inte när jag med egendiagnostik och min bästa vän google kommit fram till min egen slutsats. Viagra tyckte han…. Jag har en karta som jag kanske smular ner i fredagsfikat på jobbet nån dag. Men tack och lov så gjorde jag blodprover och då hade rätt.. Nu blir det till att se fram mot resultaten och bara känslan av att veta att det sitter 4 ml i ena skinkan, är upplyftande.
   Skönt att inte känna sig ensam med denna typ av problem heller. Kunde inte hitta så mycket seriöst på nätet. mest företag och flashback-trådar för byggare.

   Gilla

   1. Parkley skriver:

    Ja, att sålla bland Google-svaren var inte lätt. Eller det var lätt…för det mesta handlade om att dopa sig.

    Det kan vara svårt att övertyga läkare att ”tro på dig” och att skicka remiss till experter. Dels finns det en gammal tro att det ger ökad risk för prostatacancer (fast då skulle ju alla med höga värden få det) samt att symptomen är så generella.
    Vem sover inte dåligt? Vem har inte tid till träning etc?

    När orken kommer tillbaka, försök komma igång med träning. Det ökar ditt välbefinnande i allmänhet och hjälper liksom till.

    Gilla

 7. IT-Micke skriver:

  Bästa teknikpappan. Jag trodde för ett ögonblick att jag läste min egen biografi. Men såg sedan på ditt foto att du inte var jag och blev genast lugnare.
  Har idag fått min första testo-spruta
  49 år normalbyggd med bukfettet såklart. Hela bilden på symtom stämmer med din förutom att jag inte har noterat någon canser ….ännu. Dock är jag nyfiken på hur lång tid det tog från din första spruta tills att du märkte någon förändring i lynne och kropp? Själv hade jag 5,1 vid senaste blodprovet så en spruta idag var välkommen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.