Vad vill du?

Gör du vad du vill eller gör du vad andra vill? Funderar du någonsin på vad du vill? Hur ska du nå vad du vill? Är du lycklig?

Jag har varit på Unionens föreläsning ”Lyckas vara lycklig för chefer”. En del av detta är saker som jag har hört förrut men trots det så tål det att upprepas. Att må bra och vara lycklig eller för den delen, bli lyckligare, kokar ner till några få saker (för att inte göra det för komplicerat):

  • Vad gör du? Vad vill du? Gör du verkligen vad du vill?
  • Hur förhåller du dig till situationer? Till din omgivning? Till livet?
  • Vet du vem du är? Vet du vad som gör dig glad, harmonisk, lycklig, positiv?
  • Vad lever du i för tid? Dåtiden, Nutiden, Framtiden? Hur växlar du mellan dem och hur tar du lärdom av dem?
  • Ger du dig tid att reflektera över allt detta?
Lyckostenar

Forskning visar att viktiga faktorer för att människor ska må bra och kunna vara lyckliga är en meningsfull sysselsättning, goda relationer där man får utbyte av varandra, lärande, en positiv attityd och en lust att skapa någonting större. Det här kommer ju förstås inte av sig själv. Det kräver en cykel av träning, praktiserande och reflektion.

Vad gör du? Vad vill du? Gör du verkligen vad du vill?

Det du gör är ju det synliga beviset på ditt agerande, på jobbet, med familjen, med vänner. Men är det verkligen vad du vill? För att bygga lust, engagemang och drivkraft så bör man sträva efter att vilja det man gör. Det kanske låter enkelt men är det verkligen det? Att fundera över och definiera vad man vill kan ge stort avtryck i vad man faktiskt gör.

Kanske ska du ska byta jobb eller arbetsuppgifter för att bli lycklig? Kanske måste saker förändras i ditt privatliv för att du ska må bättre? Det kan även vara mindre förändringar där du gör arbetsuppgifter på ett annat sätt som stämmer mer med vad du vill.

Hur förhåller du dig till situationer? Till din omgivning? Till livet?

Det enda du verkligen kan påverka är hur du agerar i olika situationer. Även om du vill påverka andra så är du begränsad i hur väl du lyckas. Sen finns det saker som du inte kan rå på överhuvudtaget.  Det innebär lite enkelt att du har alla möjligheter att välja hur du vill agera i situationer och därmed få olika resultat. Att försöka påverka andra runt omkring kommer kosta mycket energi med begränsat resultat. Att ens lägga ner kraft på saker du ändå inte kan förändra är bortkastat.

Vet du vem du är? Vet du vad som gör dig glad, harmonisk, lycklig, positiv?

Har du stannat upp och funderat över vad som får dig att må bra? Vad det är du går igång på? Vad blir du glad av? Att definiera sig själv och respektera sig själv är viktigt för att må bra. Att veta vad man gillar och ogillar gör att man fattar beslut och agerar för att nå harmoni och lycka. På samma sätt undviker man att hamna i situationer man vet att man inte mår bra av. I livet bombarderas vi av krav och påtryckningar från andra, vi tror saker om andra och vi tror att man ska leva på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt osv. Då är det av yttersta vikt att du vet vem du är så att du kan ta emot det som är bra för dig och strunta i det som är dåligt för dig.

Vad lever du i för tid? Dåtiden, Nutiden, Framtiden? Hur växlar du mellan dem och hur tar du lärdom av dem?

Lever du i nuet eller drömmer du dig jämt tillbaka till svunna tider? Kanske blir allt bättre i framtiden? Att fastna i dåtiden är aldrigt sunt lika lite som att bara se framåt. Viktigt är att leva och agera här och nu. Lär av dåtiden, lev i nuet, fundera över och styr mot en bättre, lyckligare framtid.

Ger du dig tid att reflektera över allt detta?

Om du ska ta med dig någonting från detta inlägg så är det detta:

Du måste ge dig själv tid att reflektera över vem du är, vad du vill, vad som gör dig lycklig och hur du vill att din framtid ska se ut. Du måste stänga ute bruset och ge dig själv tanketid. Du bara måste det!

I dagens samhälle har vi en stor tidstjuv – sociala medier. Istället för att samla tankarna, passa på att reflektera, låta tankarna vandra fritt så går man ut på Facebook, kollar Twitter eller gillar bilder på Instagram. När stänger du av? Det är oerhört viktigt att ge sig själv tid till reflektion. Att låta tankarna vandra fritt kan ge oväntade lösningar på komplicerade problem.

Förresten, är du på sociala medier för att du vill det eller för att du tror att man måste det?

Glöm inte bort att det är du som bestämmer vem du vill vara, vad du vill göra och hur din framtid ska se ut. Ingen annan.

/Parkley

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.