Skandisloppet 2015

Solen sken över Uppsala när Skandisloppet gick av stapeln i lördags. 167 kilometer skulle avverkas med start och mål vid slottet.

Skandisloppet 2015

Loppet för min del kan sammanfattas så här: kisspauser.
Jag vet inte om jag drack för mycket mot vad jag svettades eller om det var sportdrycken från Maxim eller om jag bara hade en dålig dag. Jag pinkade fyra eller fem gånger och självklart var jag aldrig nödig i en depå…Jo, en gång prickade jag en depå (tredje). Jag måste hitta en lösning på detta. Det är kanske dags för 2-pack tvättsvampar från macken att ha i brallan (kastas när den är fylld).

Skandisloppet är ett kanonlopp. Bra bansträckning med tydligt utmärkta vägar, många flaggvakter, bra placerade depåer, god mat vid målgång och som pricken över i:et, start – och målområdet vid Uppsala slott.

Skandisloppet 2015
MP och Jocke på tandem

Gruppen för dagen bestod av mig, Thomas och Joakim (SMACK) samt Andreas, Jonas och MP (klubblösa). Kanske att Jonas är medlem i Spårvägen… Joakim cyklade förstås på sin tandem och pilot för dagen var MP. Klubbtillhörighet har ju ingen som helst betydelse i motionslopp men jag ville bara pusha lite för SMACK då de är en bra klubb för cyklister och inte minst paracyklister.

Som vanligt lyckades vi missa vår starttid på 8:54 utan kom iväg med 9:00-gruppen istället. Denna gång var det inte en punka som ställde till det utan bara dålig planering från vissa av oss. Men att hoppa över en startgrupp är sällan problem. Dock fick det till följd att Andreas kompisar som skulle cykla med oss startade med 8:54-gruppen och körde därför sitt eget race.

Vi, som alla startgrupper, ekorterades ut från starten av en MC som sedan släppte oss en stund senare. I detta läge låg ungefär halva startgruppen ihop i två led (andra halvan hade dragit ifrån oss) men  efter ett tag lade vi oss i vår sedvanliga enkelrad och ökade farten och drog ifrån resten av cyklisterna.

Hela gänget med tandem i förning
Hela gänget med tandem i förning

Vi trummar på i god takt på väg mot första depån vid Wenngarns slott. Som vanligt hamnade tandemparet i täten och vi andra låg och flöt med bakom. Nåja, flöt med är en sanning med modifikation. Med en rad och bara sex cyklister (fem cyklar) så blir man inte så skyddad i ”klungan”. Vi hade dock ett skönt ”moment” när vi låg snett utanför varandra och skar sidvinden snyggt och prydligt. I depån träffade vi Andreas ena kompis (SMACKare) som vi kört om tidigare. Han fick frågan om att ansluta till oss men kände sig nöjd med farten i sin grupp. Vi var för snabba…

Efter första depån så kom vi till slut ut på en större väg (efter Sigtuna). Den var rak och tråkig och jag fick en dipp. Inte värre än att man bara bet ihop och gnetade på. Här fick Jonas punka och valde att släppa oss. Det visade sig sen att han hade glömt köpa slang med längre ventiler till sina nya högprofilhjul. Så där stod han…

Vid andra depån blev det pastasallad men inget kaffe (filterproblem). Solen sken och trots trötta muskler så kändes det bra. Det märktes dock hos mig att jag bara cyklat längre en gång i år. Efter depån kom vi in på härliga vägar med skogen som vindskydd.

På väg mot tredje depån hittar vi skönt flyt med hög hastighet (runt 40 km/h för de intresserade) för att sedan tröttna och behöva gå ner i fart för att sen hitta farten igen. Tandemparet visar sig jäkligt starkt och tar förning hela tiden. Vi andra får säga åt dem att hålla igen. Till och med uppför gled de ifrån.

Under hela loppet cyklar vi om samma klungor flera gånger. Antingen stannar vi för länge i en depå eller får tekniska problem (Thomas Garmin Virb) eller får fysiska problem (min blåsa). Men att jaga klungor är alltid kul även om de är samma hela tiden.

Vi stannar även i tredje depån och fyller lite vätska och bulle. Nu är det bara slutklämmen kvar känns det som. Men vid 150 km kroknar jag, Thomas och Andreas. Ryggen säger ifrån (både jag och Thomas hade ryggproblem inför loppet) samt mitt högra knä börjar strejka. Troligtvis var boven den den långa körningen på väg 273 där tandemparet som lok drog upp oss runt 38-40 km/h.
Med 1,5 mil kvar släpper vi lös tandemparet och de jagar direkt ifatt HLL-klungan som vi varit tvungna att slutligen släppa förbi oss.  Tydligen drog de upp ett jäkla tempo mot slutet och tog även målbacken i rasande fart när de ändå höll på.

Själv så kämpade vi övriga på mot mål. Vid järnvägsbommarna inne i Uppsala kom vi ifatt HLL-klungan då bommarna gått ner för tåget. Osis.
Väl framme vid målbacken upp mot slottet (brant och jävlig) rycker jag förbi Thomas och en del HLL-cyklister med de sista krafterna jag har kvar.  Jag fick till och med skrika åt några fotgängare på väg ner för backen att akta sig då de tog upp halva utrymmet. I målspurten finns ingen tid att väja får nån fotgängare. Tyvärr glömde jag filma slutet trots att jag sparade batteri under hela loppet just för det. Jag var alldeles för fokuserad på att komma i mål.

Jag snittade 31,11 km/h i rullsnitt över 167 km/h vilket jag är jäkligt nöjd med. Rulltid 5:23:34 timmar och total tid (inkl. pauser) blev 6:17:32 timmar. Notera stigningen från 100 till 130 km. Man märker den inte men helt plötsligt är man jäkligt trött…
Officiellt resultat hittar ni här.

Skandisloppet Stigning 100-130 kmVäl i mål fick jag en lättöl från nåt stånd. Den smakade gudomligt i solen. Efter lite vila och snack med Jocke och MP tog vi mat. Köttbiten och potatissalladen var precis vad kroppen ville ha. Sen lite kaffe och vi avrundade maten med målgången i Scandinavian Race.

Efter ett sista besök på toa linkade jag med ömmande knä ned för backen från slottet på min väg mot bilen som stod parkerad på Studenternas. Tack arrangörerna, min cykelgrupp och alla andra medcyklister för en trevlig lördag.

/Parkley

PS. Jag är fortfarande sur att jag missade att filma målgången. Den hade gjort sig fint på film…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.