6 skäl för en lag på flytväst

1  Hälsan. Människan är ingen fisk. I fjol drunknade 137 människor runt om i Sverige (jämfört med 35 döda cyklister) . Sjöräddningssällskapet konstaterar att människan inte trivs som fisken i vattnet. Slutar man simma sjunker man. Även lätt drunkning kan få svåra konsekvenser såsom permanenta hjärnskador.

2  Konditionen. Många är rädda för att bege sig ut på vattnet. En obligatorisk flytväst skulle öka tryggheten och fler skulle våga ge sig ut att simma och bada. Om alla bär flytväst behöver ingen känna sig dum eller amatörmässig.

3  Föredömet. I Sverige ligger vi i framkant när det gäller säkerhet. Barn är särskilt dåliga på att simma. Väldigt få vuxna har flytväst vid eller på vattnet vilket gör dem till sällsynt dåliga föredömen. Barn gör inte som du säger, de gör som du gör.

4  Underhållet. På vissa håll finns det inga livräddningsbojar. Klippbad, strömmar och vågor ökar riskerna för badarna. Självklart måste underhållet bli bättre, men badare är också föräldrar, makar och goda vänner med ansvar att hålla sig vid liv.

5  Hänsynen. I dagens samhälle är döden någonting vi sällan ser förutom på sjukhus eller ålderdomshem. De som jobbar i dessa miljöer blir vana och lär sig hantera död och elände. Men för gemene man och kvinna kan åsynen av en drunkningsolycka på sitt favoritbad ge psyskiska men i många år. En olycka kan få förödande konsekvenser även för andra än den drunknade.

6  Kroppen. Stranden är ett ställe man vill visa upp sig på. Men flytvästar kan vara snygga.

flytväst_1

/Parkley

AB-6_skäl

2 kommentarer Lägg till din

 1. Gunnar Parment skriver:

  Mitt i prick… Det var kul ända tills jag insåg att flytvästlagen antagits i Norge i år. Då fastnade skrattet i halsen.

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Jo, tyvärr så är det så.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.