Velothon Majors Stockholm 2015

Ett nytt lopp för både motionärer och proffs hade premiär i söndags. Jag deltog och de sjutton milen från Stockholm till Nynäshamn och tillbaka till Stockholm var stundtals magiska.

VM-STOCKHOLM-2015

Nu kanske ”magiska” låter lite väl överdrivet men för en motionär att få cykla på avstängda vägar är ren och skär magi (samt hårt jobb av arrangören förstås).

Låt oss riva av lite negativt och positivt innan själva racerapporten.
Negativt:

 • Träna – cyklar man inte långt på träning är det svårt att prestera bra på tävling. Kroppen började protestera runt 11 mil med värk i rygg, triceps och slutligen knä.
 • Tekniken – inte min cykelteknik utan alla apparater. Min Virb (actionkamera) hängde sig när jag aktiverade den från läget AV med filmreglaget. Jocke fixade det i farten men tydligen hade Virben pajat minneskortet  på kuppen. Sen dog min cykeldator med 10 km kvar. Det visade sig att en uppdatering hade ställt om bakgrundsbelysningen till ”alltid på” istället för ” 30 sek” varpå batteriet tog slut.
 • Depåer – antalet depåer (tre) var ok men att bara servera vatten, sportdryck och banan var snålt. Jag gillar solbullar. Dessutom serverades samma sak efter målgång. Där kunde arrangören bjudit till lite i alla fall.
 • Klungkörning – överlag var det god kunskap bland motionärerna men tre saker lackade jag på:
  1: man glider inte upp i mellan cyklister i två led, dvs. så hjulen överlappar.
  2: Blir man omkörd av en klunga hakar man på den på slutet. Man ökar inte farten mitt i för att hänga med.
  3: Om det blir oreda i den belgiska kedjan, alltså två-ledsklungan, på grund av nummer 2 och man då hamnar i tre eller fyra led så måste ju cyklisterna i klungan kunna sortera in sig igen. Ingen vill leka polis i en spontanklunga.
 • Information – helt klart har informationen till allmänheten gällande bansträckning, avstängningar etc. inte varit tillräcklig. Detta måste bli bättre inför nästa år.

Positivt:

 • Bansträckningen – en bra och varierad bana även om min kropp tyckte den var i längsta laget.
 • Bilfritt – det var ju helt makalöst att få cykla på så många avstängda vägar. Bara det var värt anmälningsavgiften.
 • Funktionärerna – det var funktionärer och flaggvakter överallt. Dessutom fanns det G4S-personal på utvalda ställen samt poliser.
 • Skyltningen – vid refuger, svängar, rondeller etc. var det föredömligt skyltat hur man kunde cykla.
 • Publiken – folk var ute och hejade redan från morgonen. I Nynäshamn var det musik och glatt.  Sånt gillar vi.

Självklart så sattes nivån av att proffsen skulle köra samma bana. Men det är tjusningen med Velothon Majors – motionärerna kör samma bana som proffsen ( i alla fall om man kör långa banan. Det fanns en kortare bana på 65 km).

Racerapport

Starten gick vid Gärdets Sportfält kl. 8:00 på söndagsmorgonen. Jag och Thomas, snyggt SMACK-klädda, hade cyklat in tillsammans med Jonas (Spårvägen-kitad). Jonas tappade vi redan vid start då han ställde sig i startgrupp B och vi i C. I startfållan möte vi upp Erik med kompis Linus samt MP och Jocke på tandem.
Ca 8:10 kom vi iväg tillsammans med ca 3500 andra cyklister. Det var trångt i startfållorna och en och annan tanke på SPD-vurpa dök nog upp hos många.  Nu var det masterstart i ca 6 km som gällde.

Det var nog många flanörer som förvånat undrade vad som stod på när rader och åter rader av cyklister rullade i 20 km/h genom Stockholms innerstad denna soliga morgon. På väg mot km 0 och fri fart tog vi oss förbi Gamla Stan, Folkungagatan och Henriksdal. Vidare så gick loppet förbi Sickla, Hellas gården och vidare till Älta. Fram till första depån vid ca 60 km låg det klunga efter klunga och det var jäkligt kul att cykla med så många cyklister. Gick det för sakta kunde man bara spurta fram till nästa. Dessutom var vägen antingen helt avstängd i båda riktningarna eller i alla fall avstängd åt vårt håll.
Dock var det svårt att hålla ihop vår lilla grupp men vi höll koll på varandra och sammanstrålade lite då och då i nån klunga.

Som vanligt var jag i osynk med pisspauserna varpå jag var tvungen att spurta ifrån min grupp, pinka för att sen rejsa ifatt dem. Jag kan lova att det är svårt att pinka med hög puls efter att ha spurtat. Måste jobba på min pisstaktik.

Vid Handen hade MP och Jockes familj ordnat liten kaffedepå med bulle. Erik och Linus valde dock att rulla vidare och vi skulle möta upp dem vid första depån.

Första depån vid ca 60 km avhandlades snabbt men vi släppte iväg Erik och Linus som var redo att dra när vi rullade in.

På väg ner mot Nynäshamn låg vi skönt med i en spontanklunga men den började strula när folk inte kunde sköta sig ordentligt. Så vi lämnade den och körde själva ner mot hamnen. Efter det så hade vi tyvärr inga klungor att cykla med under resten av loppet. Nynäshamn får plus för många och glada åskådare.

Här skiftade banan karaktär. Nu blev det mycket backigare. Thomas ben protesterade uppför så han och jag följdes åt och lät MP och Jocke cykla på i sin takt. Även mina ben och rygg började klaga efter ett tag. Vi cyklade ihop med några cyklister men det belv aldrig en riktig klunga. Kessiakoffs stigning var inte så farlig men så gick det inte så värst fort uppför heller. Nu slet vi bara på för att närma oss Huddinge och civilisationen där vi hoppades på förnyad kraft då målet hägrade.

Loppets höjdpunkt kom på Huddingevägen norrut mellan Stuvsta och Örby. Här var hela körbanan avstängd och just när jag och Thomas kom dit så hade vi inga cyklister framför oss och inga bakom oss. Vi cyklade i ensam majestät helt själva i varsitt körfält hela vägen från Stuvsta till efter Älvsjömässan där vi svängde av mot Västberga.

Velothon medaljSen var det bara att orka slutet, förbi  Liljeholmen, Söder Mälarstrand (jobbig motvind), Skeppsbron, runt Kaknästornet och in i mål mellan de två sportfälten på Gärdet. Jag orkade till och med spurta ifrån Thomas på väg in i mål.

Totalbetyget blir nästan 5 av 5. Bara depåerna drar ner lite. Jag kommer garanterat tillbaka nästa år (för det blir väl ett lopp 2016?).

/Parkley


Fördjupning:

Garmin data (bara 161 km dock)
Officiellt resultat

Velothon-HappyMTB
Jag och Thomas i snygg SMACK-mundering
Foto: Hans Schönning/HappyMTB
Vila i mål
Thomas, MP och Jocke vilar i målet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.