Halvvättern 2016

Då var det äntligen dags! Jag, frugan och Halvvättern. 150 km skulle avverkas längs Vätterns östra sida. Solen sken och vindarna var varma.

Redan på lördagen åkte jag och frugan till Motala för inkvartering i den hyrda lägenheten. Som vanligt packade vi inte lätt. Jag kan förresten meddela att de nya ”bilarna” från Ahlgrens inte stimulerar godistarmen nämnvärt. Originalet är fortfarande godast.

HV_16-nummerlappVäl i Motala och installerade i lägenheten begav vi oss ner till målområdet där vi mötte upp Thomas som hejade på sin syster när hon avslutade sin tjejklassiker. Efter hämtning av nummerlappar och lite kläm-och-känn i Stadiums stora shoppingtält träffade vi på MP och Jocke som också skulle cykla under söndagen. Strax efter dök även Ulrika upp. Motala is the place to be!

Middag intogs på Ströget med hela gänget och därefter for vi iväg för att köpa frukost till söndagen. Lägenheten vi hyrt låg precis bakom torget och placeringen verkade vara en bra idé då vi hyrde den. Nära starten liksom. Föga visste vi att tjejerna från Tjejvättern skulle ha ett After-race-party på torget. Dunka-dunkamusik till midnatt. Klockan 6:50 drog så speakern igång inför söndagens och Halvvätterns första start…

Nåväl, cykla 150 km efter en dålig natts sömn är inga problem. Eftersom vi startade 10:38 åt vi frukost i lugn och ro. 10:30 stod vi vid startfållorna. Solen sken och vindarna var varma. Det skulle bli en bra dag.
Speakern högg förstås Patrizia i startfållan (vi fick vänta lite pga broöppning). Så här lät det:
– Speakern: hur känns det?
– Frugan: Bra
-Speakern: hur kommer det gå tror du?
– Frugan: vet inte. Det är första gången.
– Speakern: vad vet du om Östergötland?
– Frugan: Eh, ingenting…
– Speakern: vet du var du är?
– Frugan: eh… (leende)

Där räddades hon av startern som sade att vi måste rulla iväg. Fast hon visste att vi var i Motala.

Vår plan var att cykla i vårt tempo och stanna i alla depåer. Tiden brydde vi oss inte om. Bakom master-MC:n lade vi oss i någon form av dubbla led. Dock så gick de framför oss oförklarligt ned på ett led direkt efter att master-MC:n släppt oss. Vi låg dock kvar dubbelt och resten följde oss ut ur Motala. Vi låg och snittade runt 30 km/h och det kändes bra även om min baksida lår klagade lite på grund av obefintlig uppvärmning.
Efter ca 20 km tänkte vi rotera lite. Jag trodde i min enfald att de bakom oss visste hur det funkade. Jag frågade paret bakom om de vill föra lite innan jag tänkte släppa in frugan framför mig. Men paret bakom cyklade helt sonika om oss utan smidig rotering och de övriga fyllde inte på som tänkt. Jag och frugan bestämde oss då för att falla igenom och lägga oss sist. Vi ville inte hamna mitt i bland folk som inte kan cykla klunga.
Tyvärr så ökade klungan nu några km/h och vi valde att släppa den. Det var ju ca 125 km kvar…

Halvvättern 2016
Första depån (Borghamn)

I första depån, precis innan klättringen uppför Omberg, stannade vi för blåbärsoppa, solbulle, saltgurka och banan. Solen fortsatte att skina på alla ca 6400 cyklister som kom till start.

Vi tog det lugnt uppför Omberg. Sen följde någon mil uppe på Omberg med härlig vy över Vättern. Efter tidtagningen var undertecknad som vanligt tvungen att lätta på blåsan. Nästa depå nåddes utan större ansträngning. 1/3 av loppet var avklarat och mer blåbärsoppa dracks, en solbulle slank ner samt en halv banan. En kort toabesök var nödvändigt innan vi drog iväg igen. Här stötte vi även på Daniel som åkt ner på morgonen för att efteranmäla sig.

Mellan depå 2 och 3 är det ca 50 km. Även om vi nu cyklade på mina favoritvägar, skogsvägar som slingrar sig genom landskapet, så började vi önska en depå runt 40 km. Vi matade på mot Rök och den tredje depån. Vi höll vår fart (snitt runt 29 km/h) och förutom frugans nervkrångel i ena foten så kände vi oss fräscha.
Frugan, trots sin ringa motionscykelvana, är riktigt trygg att cykla med. Vi kommunicerar mycket gällande farthållning, omcyklingar etc. Sen ligger hon stilla och förutsägbart när vi hamnar på ett led och hon för. Jag kan ligga 20-30 cm bakom henne kilometer efter kilometer. Eftersom hon fick styra farten fick hon föra en del under dagen.

Efter Rök hamnade vi återigen först och fick en grupp cyklister bakom oss. Denna gång tänkte vi inte rotera eller nåt sånt tjafs. Vi för så länge vi känner för det sen faller vi igenom gruppen som förra gången. Nu låg vi på den långa och tråkiga vägen mot Väderstad och senare Skänninge. Vi förde snyggt och prydligt med begränsad kommunikation bakåt vid omcyklingar. Ut, om och in som en enhet. Fortfarande ett snitt runt 29 km/h.
Sen fick en tjej i paret bakom oss för sig att hon skulle föra lite. Så hon lade sig framför oss, ensam, och drog förstås iväg ytterligare fem meter. Hmm… där låg hon och vi som inte hade några planer på att öka farten. Hon tittade bakåt flera gånger för att se om vi hängde på. Hennes polare hängde inte på och ingen annan heller. Efter nån mil tyckte hennes polare att det blev konstigt så hon lämnade oss och cyklade ifatt sin polare och de drog iväg. Väderstad passerades till skarornas hejarop. Det är alltid bra drag i Väderstad.

På väg in mot Skänninge, fortfarande i förning, ökade frugan farten tyckte jag. Fast hon tyckte att jag ökade farten så därför ökade hon. Efter kort gnabb som gifta par gör ibland ryckte hon och vi rejsade in mot depån. Här noterade jag att vi faktiskt kan komma in under sex timmar vilket skulle ge frugan en liten plakett för bedriften. Efter en kort fundering, medan hornen växte ut på henne, bestämde hon sig. Vi kör!

Halvvättern 2016
Sista rycket mot mål

De sista milen försökte vi öka farten för att hinna. Nu trodde jag att det var ca 30 km kvar och vi behövde snitta ca 30 km/h in till mål. Nu visade skylten en bit efter depån bara 20 km till målet så vi behövde inte öka nämnvärt. Vi höll dock god fart och susade förbi många trötta cyklister. Självklart var vi lite mosiga själva. När jag ville öka farten ytterligare med 10 km kvar trodde hon dock inte på mig när jag sade att ”en mil orkar man rejsa utan att bonka trots 14 mil i benen”. Så vi fortsatte att mata på i ett förhöjt tempo. När vi cyklade längs kanalen var jag säker på att det skulle gå. Enda hindret var en jädra broöppning (fast jag tror inte vi drabbas av en sådan på väg in mot mål, bara ut från starten). Väl i mål visade klockan 5:57. Tre minuter tillgodo till sex timmar! YES!

Efter en målpuss, en grabbig grattis-kram från arbetskollegan Erik (hans dotter och fru var ute och cyklade), mat i gröngräset och hämtning av diplom och frugans lilla bonusplakett bar det av till lägenheten för dusch och resa hem.

Jag är riktigt nöjd över loppet och att få cykla med frugan. Hon är en fröjd att ligga bakom och en bra parkamrat. Stark som en oxe är hon också. Nu ska hon bara våga/orka/vilja följa mig när jag för. Ett måste då det redan nu pratas lite löst om att fixa en plakett till mig nästa år. Det innebär alltså att vi måste in under fem timmar.

Halvvättern som arrangemang är kanon. Så många deltagare, proffsiga arrangörer och grymma depåer. Sist men inte minst alla som hejar på oss som cyklar. I’ll be back. We will be back.

I övrigt så klarade MP och Jocke att cykla in under fem timmar. Även Ulrika med sitt Ride of Hope-gäng kom in under fem timmar.

/Parkley

Officiell tid: 5 timmar 57 minuter 6 sekunder
Rulltid: 5 timmar 12 minuter 13 sekunder
Tramptid:4 timmar 37 minuter 52 sekunder (86%)

HV_16-resultat

2 kommentarer Lägg till din

 1. Cecilia skriver:

  Hej, hälsningar från paret bakom som inte kan cykla i klunga! Nä det kan vi inte, vi är triathleter och pysslar inte med sånt 😉 Tack för draghjälp iaf, ni såg väldigt starka ut!

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Det är helt ok att inte kunna ;-). Jag tror jag ställer för höga krav på spontanklungor. Glömmer lätt bort er triathleter som inte får ligga på rulle. Kör hårt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.