Bilister, det är dags nu!

Du bilist! Det är dags nu. Dags att ta tag i ditt liv. Det är hög tid för en förändring. Det är dags att må bättre. Det är dags nu. Det är dags att bli cyklist!

Du sätter dig i bilen på morgonen. Du är som vanligt lite sen och det viktiga mötet börjar om 45 minuter. Trafiken flyter på bra och du kommer hinna. Tror du.
Tvärstopp! Du hamnar i trafikstockning tillsammans med alla andra bilister som är på väg till jobbet. Din puls stiger, stressen ökar och svordomar är ditt sätt att hantera den ökande irritationen. Du kommer inte hinna till mötet. ”Vad är det med trafiken idag?” Föga inser du att du är trafiken… Du kan aldrig planera din färdtid till jobbet för vem vet hur trafiken ser ut just idag.

Men jag vet.
Jag vet att det tar mig 33 minuter till jobbet, dörr-till-dörr, plus ombyte och dusch. Aldrig mer och ibland mindre om jag får grön våg eller känner mig stark uppför Västerbron.
Jag vet, varje dag.

Du hoppar in i bilen på eftermiddagen. Du ska hem till middagen som väntar. Du känner dig nöjd över det du åstadkommit på jobbet under dagen. Du känner dig taggad att träna så efter maten och lite familjeumgänge tänker du träna lite på gymmet. Tvärstopp! Du ska hem precis som alla andra bilister. Din puls stiger, stressen ökar och svordomar är ditt sätt att hantera den ökande irritationen. Du inser att maten kommer vara kall när du kommer hem. Kanske skjuter ni på middagen men då du vet att du aldrig kommer orka träna på kvällen? Du är ju jämt så trött när klockan närmar sig Aktuellt…
Du kan aldrig planera dina kvällar för du vet inte hur länge du behöver sitta i dessa bilköer.

Men jag vet.
Jag vet att det tar mig 35 minuter hem från jobbet, dörr-till-dörr, plus ombyte och dusch. Aldrig mer och ibland mindre om jag får grön våg eller känner mig stark uppför Västerbron.
Jag vet, varje dag.
Dessutom har jag redan tränat 68 minuter idag. Så jag kan spendera tid med min partner och mina barn istället för att dra till gymmet.

Men det är så skönt i bilen med en drickvarm latte och nya spellistan från Spotify!

Du: väl på jobbet är du uppjagad, stressad och irriterad. Dagen börjar verkligen inte bra. Kunden är sur för att du var sen till mötet. Chefen är sur för att kunden är sur. Men latten var god och Spotify överträffade verkligen sig själva med spellistan.

Jag: lugn, harmonisk, fylld av energi kommer jag till jobbet. Mötet med kunden är om 20 minuter så jag hinner köpa mig en latte och softa med nya spellistan från Spotify.

Är det inte farligt att cykla i storstaden?

All rusningstrafik är tät och intensiv vare sig du kör bil, cyklar eller åker kollektivt. Ta det lugnt bara så går det jättebra. Riskerna är större att köra bil dag in och dag ut. Hjärt- och kärlsjukdomar och fetmarelaterade sjukdomar är att gigantiskt problem i vårt samhälle. Du riskerar att dö i förtid medan jag som cyklar kan räkna med livskvalitet långt in på ålderns höst.

Bilist, det är dags nu! Dags att börja cykla till jobbet för att det helt enkelt är det bästa för dig. Strunta i miljön och strunta i vad som är bra för samhället. Fokusera på vad som är bra för dig!  Så fixa till din gamla hoj eller varför inte besöka din närmsta cykelhandlare för att införskaffa någonting nytt. Upp och iväg mot ditt nya liv!

/Parkley

Hur långt kommer man på en cykel?

 • Snittfart 15 km/h (maklig fart oavsett cykel. Dusch ej nödvändig.)
  • 15 minuter – 3,75 km
  • 30 minuter – 7,5 km
  • 45 minuter – 11,25 km
  • 60 minuter – 15 km
 • Snittfart 20 km/h (maklig till god fart beroende på cykel. Dusch kanske nödvändig.)
  • 15 minuter – 5 km
  • 30 minuter – 10 km
  • 45 minuter – 15 km
  • 60 minuter – 20 km
 • Snittfart 25 km/h (god fart på de mer sportiga cykeltyperna. Dusch troligtvis nödvändig.)
  • 15 minuter – 6,25 km
  • 30 minuter – 12, 5 km
  • 45 minuter – 18,75 km
  • 60 minuter – 25 km

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.