Velothon STHLM 2016

Då var det äntligen dags för årets cykelhöjdpunkt. 160 kilometer på bilfria vägar och med start och mål centralt i Stockholm.

Låt oss börja med förra årets premiär. Den blev lyckad ur ett cyklistperspektiv men inte alls så bra för bilisterna. De var väldigt sura och ganska många. Kritiken haglade. Men skam den som ger sig. Arrangören lyssnade och tog åt sig. Så i år hade det informerats i tidningar, kollektivtrafik, utskick i brevlåda samt sociala media. Jag kan konstatera att det funkade.

Jag upplevde bilfria vägar till 98%. Vi blev endast omkörda av 3-4 bilar vid Sorunda samt fick några möten, bland annat brandkåren som var på väg till cyklistolyckan vid serpentinen St. Vika. Nu tror jag inte att det riktigt var helt avstängt på skogsvägarna vid Sorunda men bilisterna höll sig inne och vi kunde nyttja hela vägen. Härligt!

Stockholm – Nynäshamn

Jag och Thomas cyklade tillsammans in till starten vid Rålambshovsparken. Vi mötte upp SMACK-gänget (vi är ju faktiskt klubbmedlemmar) precis innan de skulle bege sig in i startfållan. Jocke och MP på tandem lyckades inte ansluta till oss utan de hamnade längre bak i startfållan. Kl. 8:00 gick starten för samtliga startgrupper som skulle cykla långa banan på 155 km. Nu följde en härlig cykling ut ur stan där vi till slut låg i en jätteklunga på 150 – 200 cyklister, kanske fler. Då det var avstängt kunde vi utnyttja hela vägbanans bredd och ligga tre, fyra och fem cyklister i bredd.

Efter start cyklade vi upp på Centralbron, Söderledstunneln, Lilla Skanstullsbron, ovanför Hammarby Sjöstad, Sickla, Hellasgården, Älta och vidare ner till Årsta Havsbad och sedan till Nynäshamn. Under lång tid låg jag och Thomas i jätteklungan och bara flöt med. Farten var hög utan att man förtog sig. Det märktes att det var många vana cyklister med för trots en sån stor klunga skötte sig alla exemplariskt.
Ju längre ut från staden vi kom desto mer rycktes den stora klungan sönder. När jag och Thomas sedan stannade i första depån för snabb vätskepåfyllning tappade vi den stora gruppen och vårt SMACK-gäng. Dock så kom det en mindre klunga bakom som vi kunde haka på.

I Nynäshamn var det fullt drag, precis som förra året, och vi stannade i den depån för bulle, kaffe och flaskpåfyllning. Här var också mitt enda kisstopp (högst ovanligt för att vara mig) samt lite ryggsträckning.
Här tror jag att Jocke och MP cyklade förbi oss då de hoppade över depån.

t_p-velothon_2016
Thomas i vitt till vänster. Jag i vitt till höger. (Foto: Bang Engström)

Nynäshamn – Stockholm

Nu ändrar banan karaktär och loppet likaså. Vi vände  norrut för att via Stora Vika, Sorunda och Tungelsta ta oss tillbaka till Stockholm. Ni som cyklat där vet att det är slingriga skogsvägar med många backar. Dessutom är hela startfältet nu mer utspritt och klungorna därför mindre. Det var också strax efter Nynäshamn som jag och Thomas fick säga adjö till våra kompisar förra året (rygg- och lårproblem).
I år gick det dock bättre. Det var slitigt men inte alls på samma sätt som förra året. Vi hamnade i en klunga på 20-25 cyklister som anfördes av några tjejer från Södertälje CK och de tog oss med bra fart hem till Stockholm. Dock så slet backarna på oss alla men som kompensation tittade solen fram.

Vid serpentinen efter Stora Vika (alltså nedför) hade tyvärr en cyklist kraschat våldsamt. Han låg orörlig vid vägräcket och blev omhändertagen av andra cyklister. Han fick sedan flyga helikopter till sjukhuset och hans tillstånd idag vet jag ingenting om. Men det såg inte bra ut.

Mitt lopp visualiserat av Relive: https://www.relive.cc/view/708194990

Vi trummade på vidare mot mål och vi ihop med övriga i vår klunga skippade den sista depån. Nu var det bara några mil kvar och gruppen hade bra fart. Färden går förbi Handen, Skogås, Farsta, Högdalen, Älvsjö, Västberga, Liljeholmen och upp på Västerbron. Fortfarande på avstängda vägar. Fortfarande härligt!

Thomas hade gjort ett försök att rycka före klungan innan Högdalen men hans tappra försök misslyckades och han blev upphunnen vid Älvsjö. Själv låg jag kvar i klungan och vilade…
När vi sedan nådde Västerbron med bara någon kilometer kvar ville jag spurta. Thomas orkade inte riktigt hänga på men gjorde ett försök. Tyvärr glömde jag filma spurten och målgången så ni får inte se mig cykla som ett jehu nedför Västerbron. Jag kom ganska själv och funktionärerna vinkade febrilt att jag skulle sänka farten vid de två högersvängarna in mot den långa målrakan.Det gjorde jag inte. Det fanns ju gott om plats att ta kurvorna i strax över 40 blås…

Nu var ju målrakan jättelång och man vände upp på Polhemsgatan, cyklade tre kvarter på Pontonjärsgatan innan man gick ner på Norr Mälarstrand igen för att sen ha 200 meter till målet. Jag var lite för optimistisk men fick en paus då jag väntade in Thomas. Men han var för trött så jag ryckte igen och pumpade på till mål. På de sista 220 meterna hade jag ett snitt på 41,5 km/h. Det är jag nöjd med efter ca 160 km cykling med snitt på 31,7 km/h.

img_0803Velothon är ett måste för alla landsvägscyklister Sverige. Du kan nog inte hitta ett sånt bilfritt lgv-lopp i Sverige. Lägg därtill start och mål mitt i Stockholm.
Okej, det är lite dyrt. Men samtidigt BILFRITT!

Ju mer jag tänker på det… Det är ett vansinnigt kul lopp för oss motionärer! Det bara måste upplevas.

Tack till arrangören, funktionärer, polisen (som var väldigt närvarande), all publik, alla bilister som respekterade loppet genom att inte ta bilen under de avstängda tiderna eller kanske planerade om och sist men inte minst alla de nästan 3000 cyklister som deltog.

Officiell tid: 5 timmar och 30 sekunder
Garmintid: 5 timmar,2 minuter, 32 sekunder

/Parkley

img_0804

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.