Tjurruset 2016

Första helgen i oktober bjöd på årets Tjurrus. Platsen var Flottsbro i Huddinge och många var kallade…

Som vanligt valde jag och frugan att springa i mixed 1 på lördagen. Dels får vi springa ihop samt att några tusen redan sprungit sönder banan för oss. Allt för att maximera upplevelsen.

Årets bankaraktär präglades av Flottsbros huvudattraktion; skidbacken. Det var upp och ner hela tiden med få inslag av lera förutom på slutet. Jag hörde en del klagomål på den uteblivna leran som fick mig att fundera över Tjurruset. Man ska nog se loppet som ett avancerat traillopp med inslag av lera, vatten, sand och hinder i olika kombinationer. Varje plats har liksom sina förutsättningar.

Mitt eget lopp kan summeras så här:
backjävel, ont i ryggen, stela vader, ”upp och ner, ner och upp, grisen gal i granens topp”, domning i foten, fortfarande ryggont, fungerande vader men ömmande löparknä istället, mera upp och mera ner samt ett skönt gyttjebad.

Men innan ni får detaljerna så backar vi bandet…

För två veckor sedan

Söndagen 18:e september var jag och frugan ute och sprang trail i Huddingeskogarna. Jag hade som vanligt påbörjat min löpträning för sent och tog nu alla möjligheter att få bukt på mitt löparknä och vänja kroppen vid löpning istället för den normala cyklingen.
Traillöpningen gick jäkligt bra och jag orkade hålla frugans tempo samt att knät krånglade först vid 9 km av 10 som skulle springas.

Onsdagen efter dubblade jag återigen på jobbet: först en timme innebandy för att sedan springa 7-8 km med löpargruppen. Under sista innebandymatchen började ena vaden krångla men jag tänkte att det skulle släppa när jag började jogga. 1,7 km in i Hagaparken smärtar det till i vaden och det tar tvärstopp. Trolig muskelbristning. Det blev till att linka tillbaka till jobbet.

Nu påbörjades en och en halv veckas vila medelst massage samt maxdos Voltaren. Humöret sjönk i botten. Tjurruset är ju min och frugans årliga lopp.
Det kändes sakta bättre men inte tillräckligt. På fredagen tog jag mig ut för en testrunda. Vaden protesterade lite initialt men jag sprang vidare. Ca 3 km senare kunde jag konstatera att vaden faktiskt höll. Problemet var bara att den friska vaden krånglade nu (gubben har nog fått gubbvad). Men det fick bära eller brista på lördag.

Dags för en mils plåga

En stund innan vår start klockan 12:40 var vi på plats i Flottsbro. Vi hann se damvinnaren springa förbi två gånger samt kollade in när herrgrupperna startade rakt uppför Flottsbrobacken (400 meter och 100 höjdmeter). Vi mötte även upp Robban, Rose-Marie och Evelyn som också skulle starta i mixed 1. Kanske Chris springer med nästa år?
Vi kom lite sent till startfållan och hamnade sist. För min del spelade det ingen roll då jag skulle ta det lugnt uppför backen men jag vet att frugan brukar vilja vara långt fram. Det blev också alldeles för kort uppvärmning. I efterhand kan jag konstatera att mitt slarv med uppvärmningen nog kostade en del smärta under loppet. Vaderna hade mått bättre med längre uppvärmning.

b_tjur-lord45
Rakt uppför backen. Lånad bild av Tjurruset.

Starten blev riktigt lugn. Efter kort löpning började folk gå, jag inräknad. Lite längre upp i backen ville frugan börja springa men jag fick be henne lägga band på sig. Min rygg protesterade nämligen våldsamt i den lätt framåtlutande positionen som blir när man går uppför. Vaderna krånglade också och var stela och ömma. Väl uppe på toppen började vi springa vilket kändes lite bättre. Men jag förstod redan här att det skulle bli 9,6 kilometer plåga.

Jag höll jämna steg med frugan någon kilometer men när vi hamnade på en smal stig där det var trångt att springa om tappade jag henne undan för undan. Jag blev omsprungen när många inklusive mig valde att gå. Frugan tog chansen att springa om när tillfälle gavs. Till slut var det så långt mellan oss att när hon stannade för att vänta på mig så kom jag aldrig. Hon trodde jag brutit på grund av vaden så hon satte av i galopp utan mig.
Hon kom sedan i mål på 1:17:51 (plats 74 av 1918 startande damer). Hon är grym!

Själv slet jag på tillsammans med alla andra. Det märktes att backen knäckt många då många gick regelbundet. Själv hade jag ont i ryggen uppför och stela vader gjorde löpningen jobbig. Nu var det riktigt traillöpning upp och ner med bara ett parti lera. Det uteblivna regnet gjorde dock att det partiet blev ganska mediokert.

Vid första vattendepån drack jag lite och sträckte lite på ryggen. Sen bar det av uppför igen. Förutom rygg- och vadproblem fick jag domning i foten. Kanske hade jag snörat för hårt eller så hade jag dålig blodgenomströmning ner till foten på grund av vaden? Vad vet jag. Att jag behövde stanna och massera igång blodflödet var i alla fall ett faktum.

Ungefär vid 6 kilometer kändes vaderna plötsligt bättre. Istället började mitt löparknä krångla. Nu var det brant nedför på väg mot stranden vid Flottsbro och med ömmande knä blev det till att linka nedför. I vattnet utmed stranden kändes knät bättre då kylan fick göra sitt. Sen bar det uppför igen i två kilometer.

b_tjur-lord-11
Gyttjebadet! Lånad bild av Tjurruset.

Barnbacken i Flottsbro var sista nedförsbacken men eftersom jag hade ont i knät gick det sakta. Väl nere i dalen återstod några hundra meter gyttjebad (vilket kändes helt onödigt då det varit lerfritt hittills under loppet. Men det är ju Tjurruset…) innan vi avslutade med 30 meter in till mål. Min sluttid blev 1:31:37.

Återigen springer jag Tjurruset med trasig kropp och återigen tar jag mig i mål. Skam den som ger sig. Men nästa år (ja, vi är anmälda redan) ska det bli bättring har jag lovat mig själv och frugan.

/Parkley

medalj-tr2016

b_tjur-son-77
Söndagens Tjurrus bjöd på dessa gröna gubbar. Stark insats soldat!

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.