Världens undergång

Starka krafter är i rörelse runt om i världen och man undrar vart vi är på väg. Ett till kallt krig rycker allt närmare och kommer vår planet överleva denna gång?

Det är förstås domedags-profeten inom mig som talar. Men låt oss begrunda vad som pågår i världen just nu.

Presidentvalet i USA

clinton_vs_trump
The raging battle

Hillary Clinton (Dem) och Donald Trump (Rep) kampanjar för att bli USA:s nästa president. Det verkar vara som att välja mellan pest eller kolera även om jag riskklassar Donald Trump betydligt högre än Hillary Clinton.
Presidentkampanjen verkar bli den smutsigaste någonsin och kandidaterna svingar vilt omkring sig. Donald verkar leda den sluggerfesten på poäng.

Republikaner pratar om att sabotera allt Hillary Clinton försöker med som president om hon blir vald medan Donald Trump antyder att valet är riggat om hon vinner. Hillary är dessutom kvinna vilket tyvärr många män och kanske även en del kvinnor inte klarar av. Donald är en sunkig mansgris och väldigt oförutsägbar vilket retar upp många kvinnor och även en del män.

Är USA på väg ner i rännstenen?

Fakta:

Jämförelse mellan kandidaterna (Inside Gov)
Jämförelse mellan kandidaterna (Diffen)

 Putin

putin1
Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin vapenskramlar i öst efter att tidigare ha kört över Ukraina för att skydda ryska inressen och annekterat Krim-halvön.
Han har skapat sig en personkult i hemlandet samtidigt som han säkrar upp sin fortsatta makt genom lagändringar och placering av Putintrogna på betydelsefulla poster. Oppositionella fänglas eller till och med mördas i dagens Ryssland och homofobin är stark. Statlig nyhetsmedia pumpar ut starkt vinklade nyheter till medborgarna och när det gäller andra länder så kan det till och med vara rena hitte-på-nyheter.

Vart vill han föra sitt land? Hur oroliga ska omvärlden och speciellt grannländerna vara?

Sverigedemokraterna (SD)

sd_1ng
SD:s partitoppar

Nu har Sverige fått sin beskärda del med  högerextrema som påverkar ett lands politik genom att ta sig in i maktens korridorer. Sedan valet 2014 är Sverigedemokraterna Sveriges tredje största parti.med 12,9% av rösterna. Undersökningar under 2016 verkar ge SD ökad förtroende hos den svenska befolkningen, 19,6%. Nästan 20% av svenska folket stödjer Sverigedemokraterna! Vad händer med Sverige?

Även om det finns några få torkade russin i SD-kakan  så är skandalerna så många och en del motioner så obehagliga att folk måste tänka längre än näsan räcker.  Lägg därtill det faktum att partiets grund vilar på högerextremism och rasism så borde de som stödjer SD förstå att ökad stöd för dem inte är sunt för Sverige.

Massinvandringen

Migrant boat accident in TurkeyEuropa och Mellanöstern ser en massflykt av sällan skådat slag. Människor flyr undan krig, förtryck och svält. De flyr i överfulla skorvar över Medelhavet där många av dem tyvärr får sätta livet till. Det är så tragiskt att man börjar gråta.
Samtidigt så visar också denna massinvandring hur väl EU stor enat och rustat för att ta hand om alla dessa flyende människor. Inte alls väl skulle jag vilja påstå.

zaatari_jordanien
Flyktinglägret Zaatari, Jordanien

En del EU-länder tar inte emot så många flyktingar som de behöver göra. Tyskland och Sverige har gjort en enorm insats initialt. I Ungern sätter man upp stängsel för att förhindra flyktingar att passera gränsen. I Sverige infördes sedan ett tag tillbaka dock gränskontroller för att få bukt på den ökande mängd flyktingar som anlände. Rätt eller fel vet jag inte men få länder är rustade för att att emot stora mängder flyktingar på kort tid. Man måste också fråga sig på vilken nivå vill hantera flyktingarna:

  1. Ge dem goda förutsättningar för ett fortsatt liv i Sverige. Det innebär uppehållstillstånd, bostad, bidrag, tillgång till skola, vård och omsorg. utbildning och slutligen jobb för att bli en skattebetalande del av svenska samhället.
  2. Skapa stora flyktingläger som t ex. Zaatari i Jordanien. Här kan hundratusentals flyktingar bo i åratal.

Jag utgår från att de flesta skulle föredra det första alternativet men baksidan av myntet är att kvoten måste begränsas. Vad kvoten ska vara tvista ännu de lärda…och olärda.

En del vill begränsa invandringen, skälen varierar, medan andra vill öppna gränserna helt. Därimellan finns den stora massan som inte vet vilken fot de ska stå på. Det hela är väldigt delikat och det gäller för våra politiker att verkligen tänka sig för när beslut fattas. Är det t ex. rätt att ge flyktingar förtur till lägenheter i bostadskön när bostadskrisen är ett faktum i Sveriges storstäder?

Om vi inte kan ta emot tillräckligt med flyktingar – vad gör vi då? Bygger murar vid EU:s gränser och bara släppa in flyktingar som vi behöver för jobb? Bekostar stora flyktingläger utanför EU? Bygger stora flyktingläger i Sverige, (dvs. alternativ 2), effektiviserar alternativ 1 för att kunna öka kvoten?

Radikalisering

Vålds­främjande radikalisering är ett sociologiskt fenomen där en individ eller en grupp i tilltagande grad uppfattar olagliga våldsmetoder vara legitima för att uppnå politiska målsättningar. Processen kan mynna ut i att begå eller stödja terrorism, otillåten påverkan eller andra våldsbrott.

Utgångspunkten för radikaliseringen är att orättvisor och kränkningar uppdagas, vilket antingen kan vara ett faktiskt läge eller propaganda. Detta förklaras ideologiskt av eller för individen eller gruppen. Ideologin innehåller också lösningar på problemen, som innefattar våld. Våldsideologin internaliseras genom att andra ideologier inte når individen eller gruppen, och genom att ideologin erbjuder en social tillhörighet (jämför parallellsamhälle).

Källa: Wikipedia

IS

is
Islamiska Staten

Islamiska Staten eller Daesh vill bygga ett kalifat med regionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Det kommer förstås aldrig hända men i deras försök så har tusentals människor fått sätta livet till. Extrema Sharialagar införs där de tar makten och vittnesmål om avskyvärda handlingar utförda av IS-krigare når oss dagligen.

  • Kvinnor hålls som sexslavar.
  • Kvinnor säljs mellan krigare på auktion.
  • Homosexuella slängs från höga byggnader mot säker död.
  • Män halshuggs till döds i massavrättningar. Myket filmas.
  • Människor som inte ber tillräckligt många gånger per dag avrättas.

IS driver människor på flykt samtidigt som de lockar till sig radikaliserade muslimer. Vad händer sen när dessa IS-krigare vänder tillbaka till sina hemländer (när de tröttnat eller insett att av Kalifatet blir intet)?

Det finns så mycket vidrigt på nätet från Islamiska Staten. Mycket på grund av deras egen propaganda som de sprider omkring sig.

Boko Haram

boko_haram
Boko Haram

Även här har vi att göra med en islamistgrupp som bekämpar allt icke-islamiskt. Även om Boko Haram härjar i Nigeria så utförs aktiviteter även i grannländerna. De dödar, våldtar, kidnappar kvinnor och barn, tvingar tjejer att gifta sig osv. De vill skärpa sharialagarna i norra Nigeria samt störta regeringen. Det långsiktiga målet är att skapa en islamisk stat i Nigeria. Boko Haram har svurit trohet till IS.

 Övrigt

Turkiet

President Erdogan verkar maktfullkomlig och efter kuppförsöket vandrar landet bort från demokrati och EU.

Israel – Palestinakonflikten

Detta evighetsproblem kommer det bara elände från.

Mellanöstern

En riktig krutdurk. En del länder är rika som troll men har en människosyn som på medeltiden.

Norra Afrika

Svält och elände. Människor sätter sitt hopp till Europa och flyr över Medelhavet.

Syd- och Mellanamerika

Drogkrig och korruption.

Nordkorea

Den ena galningen efter den andra leder landet.

Brexit

Blir Storbritanniens uttåg ur EU det som får unionen att rämna?

Tycker du jag är pessimist? Du har rätt. När jag summerar en del av vad som försigår runt om i världen så blir jag orolig.
Vad kan man göra åt eländet? Inte mycket tyvärr. Kanske är det bäst att sluta ta del av den oändliga strömmen av nyheter som når oss från hela världen, dag in och dag ut? Eller sluta oroa sig över allt runt omkring och istället vara nöjd med livet i sin närhet?

Jag vet inte…

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.