Snökaos i Stockholm

Trump blir vald till USA:s nästa president men vad gör det när snön faller magiskt över huvudstaden? 

Jag älskar snö och snön älskar tydligen mig. Stockholm har fått otroliga mängder snö under dygnet. Kanske slås snörekordet för november? HÄRLIGT!

Vad som är mindre härligt är det trafikkaos som alltid utbryter när snökanonen drar över staden. Bilar, bussar och lastbilar fastnade på huvudlederna och alla tillfartsvägar. Cyklisterna kämpade tappert på oplogade cykelbanor men var trots det nog några av vinnarna igår. Att gå funkar alltid – om du är funktionsohindrad eller stark och frisk förstås. Annars blir det att stanna inne. De som åkte spårbundet var nog de som lyckades bäst. Själv valde jag bilen…

Då jag och frugan var tvungna att ta oss till jobbet så gjorde vi som vi alltid brukar på vintern, tar bilen. Vi trotsade uppmaningarna att ställa bilen. Jag menar, det går sakta men det går väl i alla fall. Då tänkte jag inte på alla bussar och lastbilar som inte klarar den minsta backe.
På alla ställen där det var problem stod det antingen en buss eller lastbil på sniskan och blockerade. Kanske de skulle stannat hemma?  Vi tog vägen genom stan och lyckades ta oss till jobbet på tre timmar.

På eftermiddagen åkte jag och kollegan till Akalla för att hämta bil. Nu blev det 4-hjulsdrift så framkomligheten var inget problem. Klockan 16 lämnade jag Akalla för att sedan gå på E4:an vid Kista (jag trodde bakvägarna skulle vara igenkorkade och E4.an bästa alternativet). Åtta timmar senare var jag hemma!

Även här stod det bussar och långtradare och blockerade. Det var lastbilar i Eugeniatunneln, Fredhällstunneln, i Nybodakurvan, här och där och lite till. Ska det behöva vara så här? Är det några som inte ska ge sig ut så är det bussar och lastbilar med året-runtdäck eller till och med sommardäck. Skärpning åkerierna!

Själv hann jag gå igenom bilens teknik, både i praktiken och i manualen. Jag kastade snöboll några gånger, pratade med kögrannen, pissade, pratade i telefon, SMS:ade, FB:ade, tänkte på Walking Dead, suckade över det felaktiga vägvalet osv.

Vid Frösunda, klockan 23 någonting, valde jag att köra innevägarna bort till Solna (så jäkla god ostburgare och jordgubbshake på Max), över Hornsberg, Västerbron och vidare. Knappt en bil! Hade alla bilister på E4:an kapitulerat och slutat leta alternativa vägar? Tro mig, köerna var lika långa fortfarande.
När jag sedan gick på E4:an igen vid Västberga så var det som att mötas av en scen ur Walking Dead. Hela norrgående (jag menar verkligen alla tre körfält)  var full med avstängda lastbilar, långtradare, bussar och en och annan bilist. Många fordon såg övergivna ut. En del bilister satt dock kvar i sina bilar men de skulle inte komma nån vart under den natten.
Med tanke på att jag såg liknande kö vid Hornsberg och att den sen sträckte sig bort till Bredäng/Sätra så kan jag anta att det såg likadant ut på hela sträckan.

Vad ska vi alla lära oss av detta? För snön kommer att falla – varje år.
Ställa bilen?
Jobba hemma om man kan?
Sätt på vinterdäck på bussen, lastbilen eller för den del bilen?
Envisas åkeriet med sommardäck – ställa lastbilen/bussen?
Ska man bli arg och förbannad och gnälla på Trafikverket om plogning eller SL, SJ etc. om dålig information? (Jag tycker man ska chilla och bara inse att det kommer ta tid…)

Men snö är banne mig vackert!

Frugan valde att gå hem från Frösunda. Det tog två timmar mot mina åtta…

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.