Idre Fjäll levererar

Sportlovet spenderade familjen i min ”barndomsbacke”. Minnen väcktes till liv och grabben inom mig kom fram en stund. Men vad är Idre Fjäll idag mot 30 år sedan?

När jag var liten bodde jag i mormor och morfars stuga i Kringelfjorden, ca 2,5 mil från Idre Fjäll. Då åkte man till backen oavsett väder och var där hela dagen. Nu skulle vi bo vid backen vilket jag aldrig gjort förrut, i alla fall inte i Idre. Med en familj på fem så är det bara fördelar att bo vid Idre Fjäll och inte nån stuga lite längre bort (nåja, priset blir förstås högre).

  • Vill man spara pengar äter man snabbt och enkelt lunch i stugan.
  • Vill barnen sova längre nån morgon kan de med lätthet ansluta senare.
  • Blir nån skadad, typ någon av barnen, har man de ändå nära och de kan göra annat som anläggningen erbjuder.

Så, vad har hänt på 30 år?

Backar har tillkommit som Chocken och Dalen 1 och 2. Kanske har det även tillkommit nån mer svart pist på Ostsidan. Västbacken har förlängts, Half-pipen har bytts mot Ski-cross bana Röd samt att en blå variant finns också. Askeland, Askestigen och en Snow Park är också nytt. Self-timern är gratis nu för tiden. För 30 år sedan var man tvungen att köpa polletter vilket en snål grabb tyvärr aldrig gjorde.

Lägg därtill moderna 6-stolsliftar i Nord och Väst och den sköna 6-stolen i Ost samt ett antal matar-liftar för att slippa stakning. Avslutningsvis finns också något som alla skidorter med ambitioner bör ha – en toppstuga. Sammantaget så behåller Idre sin topplacering bland Sveriges bästa skidorter. Tycker jag…

Idre må endast ha en bråkdel av utelivet i Sälen och Åre och inte ens hälften så många pistkilometer som Åre. Det som talar för Idre är det faktum att de har lite färre besökare. Detta, tillsammans med moderna liftar som snabbt transporterar upp åkarna på fjället, ger en helt acceptabel ratio mellan åktid och kötid. Jag var överraskad över de korta köerna vid liftarna trots sportlovsvecka.

Skidåkningen

Jag gillar Idre Fjäll som ni säkert förstår. Jag hittar bland pisterna och vet vart man åker bäst beroende på vad man vill ha. Ost erbjuder sol och lite längre pister. Nord är lite hårdare och kortare men bland de gröna och blå pisterna finns kul skogsåkning. Västbacken är bred och fin för att träna på sin Carvingteknik. Dals-backarna är kanon för nybörjare och om man vill lapa sol.

Som ni säkert också förstår så var jag tvungen att testa Chocken (lutning på 46%) trots att frugan avrådde mig. Jag kom ner med jordens puls och trötta ben men så rolig skidåkning var det ju faktiskt inte.  Första delen var isig och den enda tanke jag hade var att kanterna skulle bita fast och jag inte skulle ramla. Längre ner låg snön och jag kunde köra på som vanligt (fortfarande brant). Men jag kom ner och jag stod på benen. Det var mitt enda mål.

img_7420
Chocken!

Skicrossbanan var kul men helst skulle man ju ha nån att tävla mot. Self-timern utnyttjades fyra gånger och mitt rekord blev 36.20. En vurpa hann jag bjuda på också. Men som grabben inom mig sade – satsa allt eller lägg ner.

IMG_1128När jag fick möjlighet att köra själv blev det mest de svarta pisterna. Kombinationen Carvingskidor och barnasinne gör att jag glömmer bort medelålderskroppen och bara pumpar på utför. Allt går så lätt! Både den klassiska tekniken och carvingtekniken (som jag till slut fick ordning på). Samtidigt är jag glad att Idre inte har så långa pister. Medelålderskroppen blir lätt trött…

Sista dagen var barnen trötta och sov lite längre. Då passade jag och frugan på att sticka ut redan till 9. Med kvällsskidåkning den dagen blev det ca 7,5 timmars skidåkning. Härligt!

Vädret kan man inte rå på och vi fick en lagom dos av allting. En dag blötsnö, två dagar sol och tre dagar molnigt. Snöar det blir sikten på fjället ganska dålig men nere i skogen brukar det vara ok. Vädret stoppar inte mig eller nån i familjen från att åka utför men blötsnö-dagen var ganska dryg.

Mest pist per krona

Tidningen Åka Skidor gjorde i januari 2016 en liten undersökning om var man får ”mest pist per krona”. Idre var inte med utan Åre fick representera Sverige:

Åre

Hemsida: www.skistar.com

Liftkort 6 dagar: 2055 kronor

Antal pister: 90 st

Pistkilometer: 101 km

Pistindex: 20 kr/km

Motsvarande för Idre hade sett ut så här:

Idre

Hemsida: www.idrefjall.se

Liftkort 6 dagar: 1580 kronor

Antal pister: 40 st

Pistkilometer: 28 km

Pistindex: 56 kr/km

Se det mest som ett enkelt jämförelseindex men Idre är onekligen dyrt i den jämförelsen. Fast mer intressant hade förstås varit att också jämföra åktid kontra kötid. För vad hjälper många pistkilometer om du bara står i liftkön…

Övrigt

IMG_7475Toppstugan är ett skönt inslag även om alla andra tycker likadant. Man får vara skicklig för att få tag på bord. Bra meny av mat, kall dryck och lite värmande, stärkande drycker. Dyrt förstås men vem trodde nåt annat?

Lenn Art Ice Event fixade isbar utanför och trubaduren underhöll varje dag.

En kväll bokade vi bord på Farfars hörna för att få i oss nåt annat än korv, köttbullar och pannkakor. God mat till okej pris. Det kändes som det rätta valet framför värdshusets steakhouse-afton eller vad det var just den kvällen.

Vår stuga var precis lagom med två sovloft, två rum med våningssäng, diskmaskin, tvättmaskin (tillval) samt torkskåp. Vi anslöt lätt till backen hundra meter bort. Boendemässigt finns det många alternativ så det borde finnas nåt för alla familjer eller sällskap.

Idre – vi kommer nog tillbaka nästa år igen. Då ska Chocken få sig en omgång igen, 36.20 slås och kroppen plågas i de svarta pisterna. Ja, just det – frugan och ungarna måste jag åka med också…

/Parkley

pistkarta_Idrefjall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.