Artificiell Intelligens, självkörande fordon och virtuella hjälpredor / botar är hett just nu. Detta ihop med Maskin-till-Maskin kommunikation (M2M) och Sakernas Internet (IoT) så är vi inte långt ifrån robotar som är och verkar mitt ibland oss. Men är robotar framtiden?
Länge har vi drömt om dem, skrivit om dem och gjort filmer om och med dem: robotar. Nu verkar dock tiden vara nära då vi faktiskt gör verklighet av fiktionen. Det skrivs spaltmeter om självkörande bilar. Amazon vill leverera paket med självflygande drönare medan man i Dubai ska man börja med robotpoliser för enklare uppgifter.
Alla de stora tech-drakarna såsom Facebook, Google, Apple osv. satsar stenhårt på artificell intelligens och botar / virtuella assistenter som ska hjälpa oss.
Mjukvarusidan är förstås oerhört viktig när det handlar om robotar.
På hårdvarusidan ligger man inte heller på latsidan även om det verkar väldigt problematiskt att få en robot att gå på två ben. Dessutom finns det begränsningar med dagens drivkällor, dvs. batterierna. Så vad har vi att se fram emot och är allt av godo?
De två ytterligheterna
Industriroboten

Sedan decennier har vi haft robotar i industrin. Den är ointelligent och måste programmeras för att göra det vi vill. Gemene man välkomnar nog den här typen av robot då den kan utföra alla de monotona, tunga och farliga arbetsmomenten. Självklart ersätter den industriarbetare men sett över åren verkar påverkad industri ha anpassat sig väl till introduktionen av industriroboten.
Industriroboten kan vara uppkopplad i nätverket eller Internet om det är nödvändigt. Dock verkar den troligtvis i en sluten miljö. Roboten är designad för sitt ändamål och inte för att på något sätt efterlikna oss människor.
Androiden / Droiden

Om industriroboten står längst till vänster på skalan så har vi Androiden / Gynoiden (den kvinnliga varianten) allra längst till höger. Här pratar vi om en intelligent robot med jag-uppfattning. Ständigt uppkopplad, ständigt närvarande, ständigt lärande.
Androidens form efterliknar mänsklig form (borde underlätta interaktion med människor) medan droiden inte har mänsklig form.
För att säkerställa att människans inte blir utplånade av intelligenta robotar, som kommit till insikt att människor är ohyra och en fara för planeten, har man ”robotlagar” som skydd. De är:
- 0. En robot får inte genom handling, eller underlåtelse att handla, orsaka att mänskligheten skadas.
- 1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
- 2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
- 3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

Men… naturen finner alltid en väg säger man. En del av er kanske skulle tveka att kalla en robot för del av naturen men med intelligens och eget medvetande, själ om du så vill, kan allting hända.
Androiden / Droiden anser jag vara slutvisionen hos alla robotmakare. Men det kommer dröja länge innan vi ser till exempel en android gå runt på våra gator.
Känns det inte som om tredje lagen behöver kompletteras lite? En intelligent robot inser ju snabbt att andra robotar har delar som man kan reparera sig med. Ja, till och med uppgradera sig. Vi kan ju inte ha robotar som går runt och snor delar av varandra. Vem vågar då köpa en robot?
Cyborgen
Det är inte självklart att en cyborg skulle placera sig ute till höger med androiden. Det beror på vilken typ av cyborg vi pratar om. En cyborg är en cybernetisk organism, det vill säga en organism som består av såväl biologisk vävnad som syntetiska delar. Vi kan alltså ha en människa med syntetiska delar. Så länge hjärnan är mänsklig är det en människa. Vi kan också ha en cyborg med konstgjord vävnad och syntetiska delar men med datorhjärna, dvs. en robot.
Vardagsroboten
Det vi kommer se inom snar framtid är en blandning av robotar, botar, självkörande fordon etc. Nu menar jag inte den självmedvetna androiden utan självlärande robotar som kan interagera med människor och fatta egna beslut utifrån sin intelligens och programmering/regler. En sådan robot sover inte och gör sällan fel. Tänk dig följande:
- En flotta med självkörande bilar. Den tar dig dit du vill, när du vill. Säkert, smidigt och billigare än taxi eller eget bilägande idag. Dessutom kommer vi spara på mänskligt lidande då färre människor kommer bli påkörda av bilar.
- Nackdel: taxinäringen slås ut.
- Hushållsroboten: humanoiden med mänskligt tal och finmotorik som en människa. Den kan göra allt arbete i ett hushåll, agera hantverkare, handla mat, tvätta bilen, fixa cykelpunkan etc.
- Nackdel: vad händer med all privatstädning eller hantverksjobben som alla hus- och lägenhetsägare behöver ha gjorda?
- Städroboten: den professionella lokalvårdaren i metall som städar gatorna dygnet runt. Varför inte låta en sådan städa hotellrum, skolor, kontor med mera?
- Nackdel: städbranschen slås ut.
- Kassaroboten: kassalinjerna bemannas av robotar eftersom det är okomplicerat och monotont. Dessutom kan den plocka upp varor när det är få kunder. Eller varför inte ersätta resten av personalen med robotar också? Bara de bemannade diskarna som delin, kött och fisk har mänsklig personal.
- Nackdel: många jobb inom livsmedelsbranschen kommer försvinna. Jobb som ofta fungerar som ingångsjobb för unga.
- Vårdroboten: lågkvalificerade uppgifter inom sjukvården och äldreomsorgen ersätts med robotar.
- Nackdel: stora delar av vård- och omsorgsjobben försvinner.
- Självflygande drönare: redan nu ser vi tester av paketleveranser och det pratas om lagerdrönare som själv kan inventera (borde inte rfid-taggar med geo-positionering vara enklare?)
Listan kan göras mycket längre. Den röda tråden är att massor med jobb kommer försvinna. Alla blir inte ingenjörer, uppfinnare, ledare eller annat som kräver förmågor som robotarna inte klarar av… ännu.
Vi riskerar få en massarbetslöshet och med den konflikter som vi inte är i närheten av idag. Dessutom kommer detta inte isoleras till lilla Sverige utan vardagsrobotarnas intåg kommer troligtvis ske samtidigt i hela västvärlden. Lägg därtill på den flyktingström vi ser idag och som kommer att fortsätta. Vilka jobb flyr de till? Kommer de få ett bättre liv?
Vill vi ha den här framtiden?
Åtgärder
Vilka åtgärder kan man då göra för att säkerställa att robotiseringen sker under ordnade former eller kanske inte alls?
Reglering
En möjlighet för myndigheter är att reglera t ex. antalet robotar inom en sektor, arbetsplats eller bransch. Kanske får man inte ha mer än en robot per 1000 anställda. Kanske får man inte ha robotar alls.
Att fundera på: ska robotar omfattas av arbetsmiljöregler?
Skatter
Man kan göra som Sydkorea redan funderar på: att ta ut skatt av företag som använder robotar. Allt för att betala för välfärden och i synnerhet ge ökat stöd till de vars jobb försvinner. Bill Gates och andra funderar i samma banor.
Det är här lite intressant. Citatet kommer från den här artikeln i DI.
Enligt Gunnar Karlsson, professor på KTH, skulle en robotskatt i Sverige få tillverkningsindustrin att flytta utomlands.
”När man automatiserar industrin blir kvalificerade arbeten kvar, och dem vill vi ju ha i Sverige.”
Fast alla jobb som riskerar drabbas av den nya vågen av robotar är inte inom industrin. Alla jobb kan inte vara kvalificerade. Det måste ju finnas jobb till fler än MVG-eliten.
Människans val
Långsiktigt kanske vi löser detta själva? Människor kommer välja bort företag där roboten inte passar in. Kanske saknar man närvaron, kommunikationen, interaktionen av en människa istället för en robot? Väljer vi då att handla hos livsmedelskedjan som valde att inte satsa på robotar i hög utsträckning? Frågan är bara hur lång tid det tar innan vi kommer till den insikten och hur många kommer då ha slagits ut på grund av arbetslöshet och grusade framtidsutsikter?
Eller kommer vi acceptera robotar överallt bara varans pris är lågt nog? Kommer vår iver att konsumera förblinda oss så till den grad att vi (vi lyckliga med jobb och pengar att konsumera) utan att blinka driver människor mot avgrunden?
Kommer det i sin tur driva människan till den slutliga striden där vi förgör oss själva och roboten tar platsen som herren på täppan…
Robotarnas vara eller icke-vara är en oerhört komplicerad fråga och kampen står mellan teknikivrarna och humaninvesterarna. Vem som drar längsta strået får framtiden utvisa.
Min personliga inställning är att jag älskar allt med robotar, från ett tekniskt och filosofiskt perspektiv. Den möjliga negativa effekten av deras intåg i vårt vardagsliv gör mig dock väldigt tveksam till den intelligenta roboten. Inte för dess nytta utan för de problem den riskerar skapa. Fast varför ”den”? Det är väl vi människor som skapat ”den”. Vi människor är bra på att skapa problem för oss själva…
/Parkley
PS: kolla om ditt jobb ligger i riskzonen att bli ersatt med en robot: https://willrobotstakemyjob.com/