Aldrig mera #metoo!

Hashtaggen #metoo sköljer över oss med oerhörd kraft. Tusentals kvinnor vittnar om de övergrepp de varit med om. Den gemensamma nämnaren är män. Alltid dessa män.  

Jag blir så oerhört ledsen när jag läser om alla dessa kvinnor som utsatts för övergrepp. Självklart finns det en del män också men majoriteten är kvinnor. Ingen ska behöva ha det så här.

Samtidigt blir jag förbannad. Förbannad på alla dessa män som svinar och beter sig mot kvinnor.  För i helvete! Visa dem respekt. Samma respekt som ni själva önskar åtnjuta.
Det måste få ett slut nu och det börjar med oss män. Det börjar här och nu!

metoo_start
Alyssa Milano’s tweet kicking off #metoo.

Ett nej är ett nej!

  • Säger hon nej så är det ett nej. Lägg av!
    • Det gäller även om hon sagt ja först men ångrar sig. Man får alltid ångra sig. ALLTID!
  • Visar hon på annat sätt att hon inte vill så SLUTA.
  • Är hon inte kontaktbar så är det automatiskt ett NEJ!

Förstå samtycke med hjälp av te. Se filmen här (engelskt tal).

Män med makt

Dessa vidriga små varelser som sitter där i maktposition och utnyttjar det genom att begå övergrepp. De har allt men måste prompt ha ännu mer.

De som finns i kretsen kring män med makt och vet vad som försigår men tiger. Skäms så in i helvete! Ni är fan inte mycket bättre.

Att filmmoguler och amerikanska presidenter beter sig kvinnoförnedrande och begår övergrepp gör det inte ok. Tro aldrig någonsin det.

Till er som har svårt att fatta det där med beroendeställning – tänk på de gånger du sett trakasserier eller övergrepp men valt att tiga för att du var rädd att förlora jobbet, du är rädd för förgriparen eller att du på andra sätt är i nån form av beroendeställning till personen. Det kanske är din chef? Om du inte vågar säga ifrån, varför skulle offret våga?

Föräldrar med makt

Som förälder har du världens möjlighet att gör avtryck hos ditt barn. Det är dags att föräldrar till söner pratar om hur man ska bete sig mot andra och mot kvinnor i synnerhet. Våra barn måste få sunda värdingar redan från dagisåldern. När hormonerna slår till i tonåren måste de veta vad som är rätt och fel.

Grabbighet

  • Grabbgänget som visslar på tjejer som går förbi – varför tycker ni att det är ok? Har ni frågat era tjejkompisar om de uppskattar sånt?
  • Killarna som tafsar på krogen, i folkmassan, på festivaler – det är övergrepp. Vad är det som är så svårt att förstå?
  • Killar som skickar dickpics – vad är det för ett jävla sätt! Varför i hela helvete tro du att hon vill ha en bild på din kuk? Varför, varför, varför?
  • Jargongen – killsnacket riskerar normalisera dåliga beteenden mot kvinnor. Det är dags att skärpa till snacket vid fikabordet, i omklädningsrummet, i bastun, på herrmiddagen, på puben eller varför inte i styrelserummet.

The list goes on…

Magnituden av problemet är så omfattande att det krävs en gigantisk insats av alla. Du och jag måste börja säga ifrån. Föräldrar, dagis och skola måste jobba med värderingar. Rättsväsendet måste ta i med hårdhandskarna när det gäller sexualbrott. Polisen måste utreda våldtäkt och sexuella övergrepp. Företag måste införa strikta regler vad det gäller övergrepp och sen tillämpa dem oavsett rang i företaget. Det gäller förstås även inom politiken… Sociala mediaplattformar måste agera mot näthat.

Jag vill inte att mina döttrar ska växa upp i ett samhälle där män tror de kan göra vad de vill med kvinnor. Men jag behöver er hjälp…

/Parkley

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.