Spotify vs. Apple Music

Apple Music slår sig för bröstet och påstår att de är den musikstreamingtjänst som växer mest just nu. Men är hur står sig då Apple Music mot Spotify?

Spotify har de senaste åren varit kungen bland musikstreaming och ett intåg på börsen är närmast förestående. Konkurrenter som Tidal och Apple Music har inte lyckats göra större avtryck. Förrän nu.

Apple Music växer starkt och utmanar nu på allvar Spotify. Därför kände jag att det är dags att testa Apples tjänst.

Vattendelare

För mig finns det två avgörande tekniska detaljer när det gäller villen tjänst man ska välja av dessa två; röststyrning och anslutningsmöjligheter.

Apple Music har full intergration med SIRI eftersom Apple Music är ”native” i IOS. I Spotify kan du bara hjälpligt använda SIRI till att styra appen (Nu jobbar tydligen Spotify på egen röststyrning).

Spotify ansluter utan problem till BT, Chromecast och Apple TV-enheter. Det gör Apple Music också med det STORA undantaget: Chromecast! Du kan alltså inte spela musik från Apple Music till dina Chromecast-enheter.

Likheter

Då jag endast testat dem som app på mobilen så är det min utgångspunkt. De båda tjänsterna skiljer sig inte så mycket åt:

  • Priset är samma: 99 kr för Premium, 149 kr för familjeabbonemang (upp till 6 personer).
  • Musikkatalogen innehåller 30 miljoner + låtar även om Apple sägs ligga runt 40 miljoner. Oavsett så tror jag det räcker för de flesta.
    • Dock så är Apple heta på att signa exklusivitetsavtal* med artister vilket gör att du inte kommer kunna spela den musiken på Spotify.
    • Apple Music har också sin koppling till iTunes.
  • Utseenedet på apparna är förstås olika men i grund och botten ser de lika ut. Du har ditt bibliotek med Spellistor, Artister, Låtar, Artistradio. Du har förslag från Spotify och Apple Music och den lär sig vad du lyssnar på.
    • Själv tycker jag att Spotifys ”look and feel” är mycket bättre än Apple Music men det är förstås en smaksak.
  • Du har equailizer, möjlighet att dela vad du lyssnar på och du kan koppla ihop dig med dina vänner.

Smaken är som baken

Vad man väljer är förstås utifrån sina egna behov och då tjänsterna är ganska lika så blev de tekniska begränsningar avgörande för mig. Då jag är Chromecast-fan så går ju Apple Music fetbort för sitt uteblivna stöd . Men bryr man sig inte om det så är Apple Music minst lika bra som Spotify samt att du då får ett schysst röststyrningsstöd.

Men jag, jag väljer Spotify fortsättningvis.

/Parkley

* Exklusivitetsavtal suger för dig och mig som användare. Jag förstår inte hur det kan vara så lukrativt för artisten istället för att finnas på alla streamingtjänster.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.