Allt för Sverige

Det är dags för val i Sverige och debatten går högt och lågt om hur Sverige mår. Det pratas om systemkollaps och att Sverige brinner. Samtidigt ångar Sverige på och pengarna flödar in medan arbetslösheten är rekordlåg.  Vilken bild ska vi tro på? Ska vi tro verkligen eller ska vi ta reda på fakta? Vad är bra för Sverige och inte bara för dig som individ?

Här lämnar jag min högst okänsliga syn på vad som är bra för Sverige så här i valtider. Notera återigen att fokus ligger på vad som är bra för Sverige och inte vad som är bra för just dig.

Under det senaste cirka hundra åren har Sverige gått från ett fattigt bondesamhälle till ett land som i många delar är ett föredöme för världen.
Efter den stora utvandringen till bland annat Amerika på 1800-talet (där tiotusentals svenskar hade dött svältdöden om inte möjligheten att utvandra funnits) har det fattats politiska beslut som gagnat Sverige och svenskarna och skapat ett av de bästa länderna i världen.

”Affärstidningen Forbes uppmärksammar i en lång artikel resultatet, och ger sin egen förklaring till Sveriges framgångar. Bland dessa nämns det svenska miljötänkandet, med hög andel återvinning och användningen av förnybar energi, men också andra frågor som föräldraledighet och kampen för jämställdhet inom olika områden. Även Sveriges förhållandevis generösa flyktingpolitik pekas ut som en förklaring till Sveriges goda rykte.”

Från Expressen 28:e juni 2018

“The Swedish way of life is really aligned with the pursuit of happiness,” says Hahn-Griffiths. “But it didn’t just happen by chance.” (Från Forbes artikeln)

Vi är ett rikt land och ett förhållandevis jämlikt land med hög välfärd och lyckliga människor. Vi är också väldigt tolererande och accepterande. Kanske är det därför människor på flykt söker sig till Sverige? Att de vill till Sverige är väl ett gott betyg till landet Sverige och dess medborgare?

Samtidigt så är det lätt att slå sig till ro. Med flera hundra år av fred, hög välfärd och hög lyckofaktor kanske en del människor tar Sverige för givet? Man blir bekväm och lat helt enkelt. Är det bra verkligen för Sverige?

För att Sverige ska fortsätta gå som tåget (alltså de japanska tågen) måste vi ha människor med lust, driv, engagemang och hunger. Vi behöver innovation, ny input och en framåtanda.
För att åstakomma detta måste vi ha invandring.

De stora industriföretagen har gjort oerhörda insatser för Sverige och fortsätter göra det förstås. Men där det händer är numera inom start-upscenen, inom musiken, sporten osv. Det är inte längre skog och järn som är fundamenten i Sveriges ekonomi. Det är istället innovation och ingenjörskap.

Tar man då en titt på, till exempel, startup-företagen så ser man  mängder med utländskt klingande namn. Invandrare helt enkelt. Samma inom musiken. Här har vi innovation, engagemang, driv och hunger. Här är Sveriges framtid.
Vi behöver helt enkelt invandringen. Det är bra för Sverige!

Vi hittar även första-, andra- och tredje-generationens invandrare överallt i samhället. På maktpositioner, i innovationsföretag, som egna företagare, som musiker, idrottsmän osv. Och de gör det för jäkla bra.

Att vara protektionistisk i lilla landet Sverige kommer inte göra gott. Vi är helt enkelt för små och för få för att sluta oss mot omvärlden.

Myntets baksida

Man ska självklart inte vara naiv och blunda för problemen med invandring. Det finns förstås en kostnad och ett ansvar.

Kostnaden

I all enkelhet kan vi se kostnaden för samhället som det som budgeteras för migration och integration, dvs. det vi betalar genom vår skatt.
Sen tillkommer bidrag förstås. Inte lika enkelt att räkna på. Svårast är kostnaden för de problem som invandringen ställer till i samhället. Kriminalitet, svartjobb osv.

Här vill jag snabbt påpeka att kriminalitet, svartjobb, ovilja till utbildning, jag-skiter-i-allt-mentalitet även finns hos ”riktiga” svenskar. Även i välbärgade områden som Älvsjö där det mesta är serverat på silverfat så landar en del ungdomar i brott och framtiden är inte riktigt utstakad. Inom alla grupper finns det svarta får…
Det mest säkerställda är väl att människor i socialt- och ekonomiskt utsatta områden faller oftare in i kriminalitet. Det är liksom inte det faktum att man är invandrare som gör en till kriminell…

Vänder vi på det så vill man ju förstås se intäktssidan av vad en nysvensk bidrar med. Det är ju jäkligt svårt även om försök görs. Som ett enkelt svar tänker jag mig att om man jobbar och betalar skatt är man lika produktiv som en vanlig Svensson. Det räcker för mig. Tillhör man sedan de där nytänkarna som startar företag och står för innovation då bidrar man mer än vad jag gör. Fan, vad bra!

Så ska vi stoppa invandringen och ta alla pengar vi betalar för densamma och ge till våra pensionärer? Är det bra för Sverige?
Är det bra för Sverige att missa alla dessa guldkorn som kommer från andra länder med driv, hunger, lust, framtidstro, nytänk?

Alla som invandrar kommer inte bli guldkorn. En del kommer inte, trots alla möjligheter i det nya landet, nå längre än till förortsgettot. De kommer belasta Sverige i hela sitt liv.  Så är det. Är det dock ett pris vi som land är villigt att betala? Vad är liksom bra för landet Sverige?

Ansvar

Det är allas ansvar för en bra integration. Integration som är nyckeln till ett långt och framgångsrikt liv i nya landet. Det tror jag alla kan hålla med om. Här har vi misslyckats. Inget snack om det.

Det är ditt och mitt ansvar för att det lyckas. Det är självklart staten och kommunernas ansvar att migrationen fungerar och nysvenskarna slussas in i samhället på ett bra sätt. Det är självklart också invandrarens ansvar att vilja integreras (vilket jag är säker att de flesta vill).

Här får vi inte vara naiva och tror att en krigsskadad flykting kan hantera sina själsliga sår själv. Här måste vi ge vård.

Vi får heller inte bli förbannade när kommuner köper tre lägenheter för att temporärt inhysa en familj på 18 personer. Det är för att vi knappt har lägenheter att anvisa bostadsbehövande (inte flyktingens fel). Kommunerna är dessutom ålagda att hjälpa enligt lag (inte flyktingens fel). Att familjen är 18 st är inget vi har att göra med. De bor sex personer i tre 3:or. Det skulle vi alla anse  vara trångbott. Det är dessutom tillfälligt. Vi måste alla bidra till en bra integration.

Man måste lägga känslorna åt sidan ibland och tänka ett steg extra. Allt är inte så illa som media vill framhäva. Tänk så här, hur påverkar invandringen egentligen mig?
”Jag läser massa negativt men samtidigt går Sverige jättebra och de flesta verkar nöjda. Är det då så jäkla illa?”
Brinner verkligen Sverige och är på randen på systemkollaps? Nä, det ser inte ut så…

Texten spretar lite men jag tror du förstås mitt budskapet: Invandring är bra för Sverige.

/Parkley

PS. Glöm inte att rösta 9:e september! Och rösta klokt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.