Tjurruset 2018

Så har äntligen årets tjurrus gått av stapeln ute i Granhammar, Kungsängen. Det var blött, lerigt, kallt och… långt.

Det blev inte ”ålning medelst hasning” trots att starten var ute vid Livgardet i Kungsängen. Men ca 5 km med nio prövningar i form av vass, träsk, en sjö, lerfyllda bäckfåror och lite annat smått och gott får duga. De första 5 km var dock torra…

Nu kom ju allt geggigt på sista halvan vilket förtog lite av loppet. Speciellt sista kilometerna som kändes som bäck efter bäck av lerigt vatten. En bäckfåra är precis som ett krondike – sidorna är branta och det finns liksom bara en fåra i mitten att ta sig fram i. Det ledde till en kö vilket tog ner tempot rejält. Väl på målrakan var jag rejält nedkyld och det var som att springa på benstumparna då fötterna stelnat sjukt mycket.
Jag ser hellre en jämn fördelning av strapatserna över hela loppet.

Början då?
Efter en start på en ojämn åker leddes vi in i skogen där vi ganska snabbt fick springa på breda grus/skogsvägar. Även om det var kuperat så var det lättsprunget. För första gången på Tjurruset så hade jag och frugan lite lust att springa på så vi kämpade oss förbi löpare efter löpare. Kilometer 2 och 3 hade tempo på ca 4:50 minuter per kilometer.

Trots den hårda öppningen orkade vi ända springa utanför stigen i skogspartierna för att kunna ta oss förbi. Vi brukar ligga i kön och hålla oss lugna. Låt oss säga att trail-löpningen gick jäkligt bra.

Sen kom dock alla prövningar som man vill ha i Tjurruset och det blev jobbigt på ett annat sätt. Robert som sprang med oss från start lämnade mig och frugan med ca två kilometer kvar. I en nedförsbacke mitt i skogen fick han vittring på målet och ångade på. Vi lät honom löpa…

Det visade sig sedan att arrangören räknat lite fel. De som sprang 5 kilometer fick springa ca 7 kilometer och vi mil-löpare fick springa ca 12 kilometer. Vi tog oss runt på 1:38:59. Som tiden tydligt visar så tog det lång tid att komma runt trots den snabba starten. Jag skyller på allt köande i bäckfårorna.

tjurruset_fore-2018Årets arrangemang var inte deras bästa. Parkeringen låg 1-2 kilometer från startområdet och det är långt att gå när man är kall och nedkyld. Jag och frugan får fila på logistiken om det blir så här igen. Troligtvis får det bli ett varmt ombyte vid målgång samt ytterligare ett ombyte vid bilen efter rengöring.

Men…
trots en lite negativ recension så är vi anmälda för 2019. Då blir det gemensamma startgrupper för män och kvinnor där resultat på en asfaltsmil ger hint om startgrupp. Bör bli en bra förändring. I alla fall för oss som springer mixed och ofta springer ifatt söliga löpare i sista herr- eller damgruppen.

/Parkley

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.