Experimenten på Vipeholm

Eller historien om lördagsgodis…

Har du nånsin funderat på vad begreppet ”lördagsgodis” kommer från. Här får du den hemska bakgrunden till att vi svenskar äter godis på lördagar och helst bara då.

Tandhälsan i Sverige var usel i början på nittonhundratalet. På 1930-talet hade 99,9 % av svenska beväringar karies, och det var mycket vanligt även i treåringars mjölktänderSocialdemokraterna försökte införa folktandvård i hela Sverige, men det var förenat med stora kostnader. Med bakgrund av detta gav Riksdagen Medicinalstyrelsen i uppdrag att genomföra en grundläggande studie.

Eftersom man behövde många försökspersoner för att säkerställa resultaten samt att man behövde kontrollera vad de åt under en längre period ansågs Vipeholms Sjukhus  i östra Lund vara lämpligt ställe att förlägga studien.

Vipeholms sjukhus i östra Lund var ett rikssjukhus, med hela landet som upptagningsområde, för ”svårskötta obildbara sinnesslöa män” enligt terminologin vid startåret 1935. Senare benämning var ”gravt utvecklingsstörda med beteenderubbningar”, vilket då innefattade även kvinnor och barn som patienter. Orsaken till att Vipeholmssjukhuset befanns så lämpligt för de planerade studierna var att här fanns omkring etttusen personer under lång tid som åt likadan mat och levde i likadan miljö. Här fanns alltså en unikt stabil och kontrollerad försöksgrupp för fleråriga studier. De många avdelningarna möjliggjorde att man kunde bilda stabila försöks- och kontrollgrupper.

Man använde alltså utvecklingsstörda/förståndshandikappade för denna viktiga studie som pågick under tio år mellan 1945 till 1955. Allt utan de anhörigas medgivande förstås. Dessutom fick kontrollgruppen äta ”Vipeholmstoffee” vilken var speciellt framtagen av godisbolagen för att vara stark kvarhållande av sockret på tänderna. Toffeen var alltså värre än det godis som såldes i butik men ändå…
Det sägs också att de inte fick borsta tänderna.

Etisk sett är detta förstås förkastligt men för odontologin var studien till gagn.  Man förstod hur socker och karies hänger ihop samt att en stor godiskonsumtion en dag i veckan var mindre farlig än måttlig konsumtion flera dagar i veckan. Därav rekommendationen ”lördagsgodis”.
Om det fortfarande stämmer med dagens idoga tandborstande låter jag vara osagt. Kanske säger andra studier annat…

Läs hela historien på Wikipedia.

Hör mer från P1.

/Parkley

godis2

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.