Google Home

Nu har det gått några veckor med senaste tillskottet i familjen – Google Home Mini. Blir det hiss eller diss?

[Uppdatering 20181202] Nu har jag börjat testa Philips Hue ihop med Google Home. En första recension finns här. Dock kan jag säga redan nu att svenska kommandon funkar uselt men på engelska går det fint. Noterbart är att IKEA Trådfri ska funka ihop med Philips Hue.

Egentligen är det två tillskott eftersom jag ville testa att ha en i köket och en i vardagsrummet. Men låt mig börja från början – vad är Google Home?

Google Home är en smart högtalare som utvecklats av Google. Produkten är integrerad med den digitala assistenten Google Assistant, vilket möjliggör röststyrning. Home offentliggjordes på Google I/O maj 2016 och släpptes i USA 4 november samma år.

I dagsläget finns två varianter: Google Home och Google Home Mini. Jag anser att den större gör sig bra som högtalare i t ex. kök men är för klen för att ge en fullgod ljudupplevelse. Den lilla är förstås ännu klenare. Den duger dock alldeles utmärkt till prat-radio och poddar etc. 
Men misströsta inte över de klena högtalarelementen. Det finns en lösning och en stor anledning varför jag valde Google Home. Lösningen stavas Chromecast

Till vänster: Google Home, ca 1500 kr. | Till höger: Google Home Mini, ca 500 kr. Det ska tydligen finnas en Home Max också.

Varför en digital assistent?

Tanken är att du med rösten ska kunna styra funktioner i hemmet såsom musik, film, nyheter och hemautomatiserings-enheter. Hemautomatisering är intressant då det inkluderar lampor från t ex. Philips Hue.

Varför Google Home?

När Google Home nyligen lanserades på svenska kända jag att det kanske är dags att prova en digital assistent. Dessutom hade jag sett ett ökat flöde av Google Home-inlägg på LinkedIn som väckt min nyfikenhet.

När dessutom priset på en Google Home Mini bara är strax över 500 kr så kändes det som det var pengar värda att slänga i sjön om det visade sig att jag/vi inte skulle använda enheterna.

”Bara 500 kr” kanske ni tänker? Se Konkurrenter nedan så fattar ni. Vill man testa men är osäker finns det så klart en gräns på hur mycket pengar man vill lägga.  
Sen finns det redan en del Chromecasts i hemmet som Google Home Mini rimligtvis borde integrera fint med.

Homepod från Apple fanns ju förstås med som ett alternativ då vi är en iPhone-familj. Men priset avskräcker.

Konkurrenter


Apple Homepod – sägs vara en riktig bra högtalare men priset. PRISET! Ca 3500 kr måste du hiva upp för en Homepod. Röstassistenten är förstås Siri. Gillar mest att integrera med Apple-produkter eller blåtand-enheter. Chromecast-stöd är obefintligt som jag förstår. Dessutom finns det bara en variant. 
Amazon Echo family – här finns det fler varianter att välja på. Den lilla pucken (Echo Dot) är Amazons motsvarighet till Goggle Home Mini.  Priset för lilla Echo Dot är ca 800 kr. Den i mitten heter Echo Plus och kostar ca 2000 kr.  Echo Sub till höger kostar också ca 2000 kr. Integrerar med blåtands-enheter samt enheter med Echo-stöd. 
 Chromecast-stöd är obefintligt som jag förstår. Röstassistenten heter Alexa.

Problem med GSuite

Innan jag fortsätter måste jag informera om att du som har GSuite-konto (fd. Google Apps) inte kommer kunna integrera Google Home och den digital assistenten med din e-post och kalender. Inte heller kan du bjuda in andra till ditt Google Home (läs: andra i familjen). Detta på grund av säkerheten då GSuite används för företag etc. Vanlig Gmail och kalender funkar dock  alldeles utmärkt.

Då jag och familjen har GSuite så är jag förstås besviken.  Googlar man ser man att användare har klagat på denna begränsning sedan lanseringen. Google verkar inte bry sig…
Ge mig bara en godkänna-knapp så blir det mitt ansvar. Så enkelt kan det vara, Google.

Det intressanta är att Amazon Echo med assistenten Alexa tillåts komma åt GSuite-konton. Men Google själva vägrar öppna upp för sina egna produkter.

Streama med Chromecast

Fördelen med Google Home är att du kan streama till en Chromecast, både audio- och HDMI-varianten. Säg bara till Google-assistenten att spela musik på din Chromecast-enhet och den kommer göra det. Du kan även strömma till din Chromecast-grupp om du har en sån.

Eftersom jag redan har två Chromecast Audio och två Chromecast HDMI så blev möjligheten att kunna använda dem med Google Home en viktig faktor i valet av Digital Assistent. Lägg sedan till priset på Google Home Mini och valet blev enkelt.
Varför köpa ytterligare en dyr högtalare (läs Apple Homepod) när jag redan har det i både kök och vardagsrum? 

Konkurrenterna strömmar inte till Chromecast så vitt jag vet.

Komma igång

Du laddar ner appen ”Google Home” för att göra dina inställningar. Det är även där du ställer in dina Chromecast-enheter. Eftersom det är en Google-produkt bör man utgå ifrån att Android är den föredragna operativsystemet för mobiler och surfplattor.
Du ställer förstås in wifi-nät samt ansluter musik- och film-konton. I mitt fall så skapade jag ett nytt premiumkonto för Spotify (jag hade en plats över i familjeabonnemanget). Annars hade ungarna stört min Spotifylyssning när de grejar runt med Google Home när jag inte är hemma.

Musikkonton du kan ansluta:

  • Spotify
  • Google Play Musik
  • YouTube Musik

Filmkonton du kan ansluta:

  • Netflix
  • Viaplay

Du kan även ansluta Google Foto.

Röst- och videosamtal har jag inte använt än. Osäker hur väl det fungerar med en iPhone. Om det ens fungerar. Med en Android-telefon utgår jag från att det fungerar.
Efter test under kvällen kan jag meddela att med en iPhone verkar det inte gå.

Jag har redan meddelat att GSuite inte funkar ihop med Google Home medan vanlig Gmail och kalender gör det. Surt sa räven men jag kan leva med det för nu.

Du ställer även in dina favoritnyhetskällor. Då kan Google Home läsa upp dagens nyheter på ditt kommando.

Det ska även gå att skapa rutiner men jag tror det inte finns i Sverige än. 

För att addera funktionalitet kan man ladda ner ”Assistenten” på sin mobiltelefon.

Röstassistenten

Amazon har Alexa, Apple har Siri och Google har… Assistenten. Sjukt osexigt med Assistenten. Till och med Microsoft som inte finns på den här marknaden än har ett bra namn: Cortana. Här måste Google hitta på nåt 🙂

Google Assistenten finns nu på svenska och fungerar så där. Det kommer krävas många månader av inlärning för att den ska bli lika bra som den engelska varianten. Fördelen är dock att du kan använda båda språken som du vill.  Noterbart att visa funktioner som röstigenkänning finns bara på engelska än så länge.

Tänk på hur du namnger dina Chromecast-enheter om du avser prata engelska med Google Home. Musik Kök kan kännas opassande när det uttalas på engelska.

Du kan t ex. säga saker som ”Hej Google: Spela Sverige Topp 50 på Musik Vardagsrum”. Då väljer Assistenten att spela listan ”Sverige Topp 50” på Spotify på chromecasten som heter Musik Vardagsrum. 
Du kan sedan pausa, stoppa, byta spår genom enkla röstkommandon. Så länge du börjar med ”Hej Google” förstås. Att den spelar till Musik Vardagsrum kommer den ihåg.

Säger du ”Hej Google: spela upp Altered Carbon  från Netflix på TV Vardagsrum” så börjar den spela upp nästa avsnitt av serien ”Altered Carbon” på Netflix på chromcasten som heter TV Vardagsrum.  Har du dessutom en modern TV så brukar chromecasten kunna sätta igång TV automatiskt. Tyvärr så går inte min ljudlimpa igång automatiskt så jag måste ändå fram och trycka på strömknappen.
Precis som med musik kan du sedan pausa och stoppa med röstkommando.

[UPPDATERING 20181126] När jag castar film från min mobil så kan jag använda multi-fjärren att styra filmen. Men när jag castar genom Google Home så funkar inte multi-fjärren. Underligt tycker jag och måste undersökas närmare. 

Med två enheter i huset så samverkar de och jag kan sätta igång musiken från den i köket och sedan styra vidare från den i vardagsrummet. 

Google Home kan svara på frågor, berätta vilken låt som spelas, räkna matte, sätta på en eller flera timers och alarm.

En rolig funktion är broadcast. Ponera att du är på toa (med mobilen förstås) och behöver toapapper. Då kan du broadcasta ”jag behöver toapapper!” till alla Google Home-enheter från din Assistent-app på mobilen.  Väldigt användbart.

Hue:s rosa (styrhubben) och Trådfri:s rosa (led-lampan) verkar inte vara samma färg…

Behöver man en digital assistent?

Handen på hjärtat så måste jag medge att behovet är begränsat just nu. Samtidigt så pratar vi med Google Home-enheterna varje dag. Musik streamas, timers aktiveras vid matlagning, frågor ställs och besvaras.

Jag räknar med att utvecklingen nu kommer gå i rasande fart och en digital assistent kommer finnas i varje hem nästa jul. 
Vill du testa själv? Köp en Google Home Mini. Bara typ 500 kr.

/Parkley

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.