En riktig superhjälte

Vem har missat Greta Thunberg och hennes klimataktivism? Men varför får hon så stort genomslag?

Greta Thunberg blev namnet på allas läppar när hon förra året klimatstrejkade utanför Sveriges Riksdag. Hon satt där varje vardag från en vecka in på skolterminen ända till valdagen i hopp om att politikerna skulle ta klimatproblemen på största allvar. Efter valet gick hon tillbaka till skolan fyra dagar i veckan men fortsatte strejka på fredagar. Föga kunde hon ana vad detta skulle leda till.

Hon fick kritik förstås (för att hon missar skolan) men även stöd och support. Sen rullade allt på och idag är hon en ikon i bland annat Tyskland där fredagsstrejkerna drar tusentals deltagare. Den 15:e mars 2019 hölls klimatmanifestationer i över 100 länder. Över 1,4 miljoner deltagare deltog i manifestationerna. Allt detta för att Greta Thunberg valde att protestera utanför Sveriges Riksdag några veckor i september förra året.

Varför gör Greta annorlunda mot alla andra klimataktivister?

  • Äkthet – Detta är inget nyfunnet intresse hos Greta. Klimatet och problemen vi står inför har varit hennes fokus i flera år. Detta är hennes engagemang. Det är djupt och det är äkta.
  • Ungdomligheten – Att en ung tjej som Greta levererar ett sånt gediget budskap. Det går hem i stugorna men når framför allt ungdomar över hela världen. Det är ju deras framtid, och mina barns framtid, vi pratar om. Som min generation måste ta tag i.
  • Kunskapen – Hon är påläst. Hon är kunnig. Hon vet vad hon vill. Hon levererar ett viktigt budskap och hon är trovärdig. Hard to argue against that!
  • När hon talar är det viktigt – Med sin special-förmåga ”Selective mutism” så pratar hon när det är viktigt. Annars håller hon hellre tyst. Så när hon pratar inför oss så är det viktigt. Så lyssna noga!

”We do need hope—of course, we do. But the one thing we need more than hope is action. Once we start to act, hope is everywhere.”

Greta Thunberg, Vintern 2018

Greta har rätt. Vi alla måste börja agera. Hylla Gretas kamp är lätt men vad gör jag, rent konkret, för att minska mitt och familjens klimatavtryck?

Jag och frugan cyklar till jobbet under april till oktober. Mest för att snabbt ta sig till jobbet samt att få träningen avklarad. Men till det kommer ju ett rejält mindre klimatavtryck eftersom alternativet hade varit att ta bilen.

Jag avser att sälja vår andra bil. Barnen är större nu och stor-bilen står mest. Vi får planera bättre samt åka kollektivt, cykla eller gå om vi ska vara på olika håll. Allt är möjligt.

Jag går hellre till mataffären än tar bilen av ren lathet. Det borde alla göra.

Jag leder ett projekt på jobbet för att verkligen se till att vi menar allvar med vår utsläpps-policy gällande förmånsbilar. Fokus ligger i att få företaget att ta den ökade kostnaden för Plugin-hybrider och elbilar.

Vi har matsortering och sortering av trädgårdsavfall förutom det vanliga kärlet för brännbart.

Vi släcker lampor i rum där ingen är. Tv:n står inte på om ingen tittar.

Det kanske inte är mycket för världen och det är definitivt inte tillräckligt. Men det viktiga är att många gör lite än att få gör mycket.

Sen måste de stora utsläppsbovarna göra sitt förstås.

Heja Greta! En riktig superhjälte.

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.