Nya Google Navigation (IOS)

Nu har Google äntligen släppt sin ”Waze”-uppdatering till Google Navigation, en funktion i Google Maps.

Låt oss börja med Waze. Waze är en community-driven navigator, gratis för användaren. Det innebär att användarna rapporterar in problem på vägen såsom köer, hinder, olyckor osv. Användarna kan också editera kartan för att t ex. stänga vägar osv. Google köpte Waze för några år sedan men hittills har man inte sett mycket av Waze funktionalitet i Google Navigation. Tills nu.

Det som tillkommit i dagarna är möjligheten för användarna att rapportera hinder under sin körning. Jag har precis börjat testa men kan redan konstatera:

  • Google väljer ett enklare förfarande vid rapportering. Du har bara ett val för kö, olycka osv. medan Waze gav dig möjlighet att vara mer detaljerad.
  • När du rapporterar går den iväg utan att du måsta ”Skicka”.

Jag kan tycka att ju kortare du behöver vara i appen under körning desto bättre. Så Googles enkelhet är inget fel alls.

Frågan man ställer sig är om Google sakta dödar Waze i och med att Waze-funktioner flyttar in i Google Navigation? Jag tror dock att Waze lever kvar för den stora skara trogna Wazare samt att Google kanske använder appen som en testbädd.

Personligen föredrar jag Waze gränssnitt samt de utökade möjligheter som appen erbjuder. Jag hade gärna sett att Waze fick ärva två funktioner från Google Navigation: filassistenten (Lane Assist) samt möjlighet till satellit-karta. Då hade Waze varit mitt förstaval varje dag i veckan. Kanske får vi se fler Waze-funktioner i Google Navigation när Google till slut börjat plocka russinen ur den dyra kakan?

Nu vill jag att alla som använder Google Navigation uppdaterar sin app och börjar rapportera så jag får se vad rapporterna åstadkommer för mig som förare.

Det kommer ett utförligare omdöme när jag långtestat.

/Parkley

Edit: filassistent (Lane Assist) finns i Waze sedan sommaren 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.