Philips Hue och IKEA Trådfri del 2

Första försöket med att integrera IKEA Trådfri lampor med Philips Hue-gateway gick inte riktigt som jag hade hoppats. Men skam den som ger sig.

Det misslyckade försöket kan ni läsa om här. Då lyckades jag ansluta två Trådfri-lampor efter många om och men till min Hue-gateway. Men sen tappade de kontakten och jag fick aldrig tillbaka dem i Hue-systemet igen. Min slutsats då var att köra lamporna i sina egna system. Själv skulle jag satsa på Hue.
Det har jag också gjort. Sex färglampor (E14) har köpts in till källare och barnens rum.

Men hela tiden har det gnagt lite att jag har två taklampor med Trådfri-lampor som endast fungerar som vanliga lampor. Därför införskaffades en IKEA Home Smart Gateway. Dessutom visste jag att om jag kunde uppdatera lamporna till version 1.2 eller högre så ska de kunna ansluta till Hue-systemet utan större krångel. Tanken har alltid varit att köra Trådfri genom Hue (det visade sig kanske inte vara så smart faktiskt. Mer om detta senare).

IKEA Home Smart

Att koppla in gateway:en var en enkel sak. Men att man måste ha en Trådfri-styrenhet för att koppla ihop lampor med systemet var en överraskning. Det vara bara att masa sig tillbaka till IKEA och köpa nåt passande. Jag valde två På/Av/Dimmer, en till varje sovrum. Endast 69kr/st.

Ena lampan kopplade snyggt mot sin styrenhet och dök genast upp i appen. Den andra lampan krävde två återställningar av styrenheten (mot gateway:en) innan den tog emot lampan.

Zigbee, formellt ZigBee, är en standard för trådlös styrning och övervakning av utrustning i hem, fastigheter, industrier och andra ställen där behov finns. Plattformen har stöd för mesh-nätverk, stjärnnät och trädstruktur och mixade varianter av dessa varav ”mesh”-tekniken är den som oftast används. Tekniken är utvecklad för att vara energisnål.

Källa: Wikipedia

 Tekniken bakom de smarta lamporna från Philips och IKEA Trådfri heter Zigbee. Bra beskrivning finns här. Det intressanta är just stödet för mesh-nätverk. I praktiken innebär det att varje lampa kan skicka och ta emot styrdata från lampor i närheten. Du får alltså en betydligt större räckvidd och riskerar inte behöva flera gateway:ar.

Nu har jag alltså denna miljö:

 • En Philips Hue-gateway
 • En Hue-app för Iphone
 • Sex Hue-lampor med jäkla massa färger
 • Två Hue-lampor vita
 • En IKEA Home Smart-gateway
 • En Home Smart-app för Iphone
 • Två styrenheter
 • Två Trådfri-lampor med nio färger
 • Ett Google Home-system som kan styra båda lampsystemen

Den där lilla styrenheten som kändes som ett nödvändigt ont är faktiskt en ganska bra grej. Man kan alltså slå av och på lampan samt dimra, Den drivs av ett knappbatteri och är liten och behändig. Bakstycket är magnetiskt och den medföljande metallplattan kan skruvas eller tejpas upp på lämpligt ställe. I mitt fall valde ungarna att ha den lös så de kan ha den vart de vill.
Noterbart är att en sådan styrenhet kan hantera upp till 10 lampor. Så man skulle kunna skapa en ”master switch” och sätta den på kylskåpsdörren…

Men jag skulle ju…

…ansluta en Trådfri-lampa till Philips Hue. Sagt och gjort. Jag nollställde Trådfri-lampan, dvs. den tappar sin anslutning med IKEA Home Smart. Observera att lampan hade uppdaterat till version 1.3.008 innan jag försökte mig på detta. Efter några försök att ansluta till Hue-gateway:en lyckades jag få den ihop-parad. Lösningen var att jag fick slå på lampan efter att jag satt igång sökningen i Hue-appen.

Nu hade jag alltså en Trådfri-lampa som bodde i Hue-systemet. Nästa steg var att göra samma sak med den andra lampan och sedan ta bort synkningen mellan IKEA Home Smart och Google Home så att enheterna endast dyker upp genom Philips Hue-kopplingen.
Men nu satte tvivlen igång…

 • När nu Trådfri-lampan är ansluten genom Hue-systemet kan man inte använda styrenheten. Den var ju faktiskt ganska smidig om man vill slippa slå av och på genom app eller röstkommando.
 • Färgmöjligheterna mellan Hue-lampan och Trådfri-lampan är helt olika. Du får helt enkelt inte samma färg mellan de två lamporna. Så bör de då bo ihop?
 • Hue-lampan står i fönstret och körs mest med rutiner. Trådfri-lampan fungerar som taklampa och kommer mest slås på och av manuellt. Blir det verkligen någon vinning att ha dem båda i Hue-systemet?
 • Oavsett lösning så kan man låta Google Home styra färgen för båda lamporna. Men man kommer få färgnyans-problemet oavsett.

Slutsats

Efter diskussion med ena dottern bestämmer vi att Trådfri-lamporna får bo i IKEA Home Smart-miljön. Då kan den smidiga styrenheten användas. Färg kommer få ändras i Home Smart-appen eller genom Google Home. Hue-lampan i samma rum kommer också kunna styras från Google Home samt genom Hue-appen. Rutiner etc. ställs in i Hue-appen.

Efter mitt andra försök att gifta ihop systemen känner jag fortfarande att de bör köras i sina egna system. Håll isär IKEA Home Smart och Trådfri-produkterna från Philips Hue-produkterna.
Blanda dem gärna i samma bostad men kör separata gateway:ar per smarta-hemsystem.

Själv kommer jag fortsätta satsa på Philips Hue när det gäller lampor. Men nu när jag ändå köpt en IKEA-gateway kanske en smart rullgardin eller ett och annat trådlöst uttag dyker upp här hemma (99 kr mot Hues 299 kr).

 /Parkley

Rekommenderad FB-grupp: Philips Hue Sverige

5 kommentarer Lägg till

 1. Teknikpappan skriver:

  Det måste jag kolla upp. Men du vet ju min nivå. Det mesta måste kunna lösas enkelt i appen. Alltså man ska inte behöva skripta Linux och sånt 😉

  Gilla

 2. egge skriver:

  Tips, kolla på Home Assistant för en lösning som kan prata med alla möjliga lösningar. En central kontroll för tex både hue-bryggan och ikea-gateway. Lamporna bor i sina egna miljöer men kan ändå (också) kontrolleras via ett centralt system. Underbart öppet system med stöd för typ allt. (tex Trafikverkets api för att få varning om vägtemperaturen är under nollan när man ska cykla iväg… Då kan lampan i hallen blinka blått när msn vaknar… 😉

  Kör själv både hue och 433 via homeassistant just nu, med mycket annat anslutet till dem också. Ska testa att stoppa in en ikea-lampa mot hue-bryggan också tänkte jag. Men ja, smidigt med lös fjärrkontroll till lamporna också. Även den kan homeassistant läsa av och därmed kan man sätta upp riktigt avancerade lösningar. Om man vill 🙂

  Gilla

  1. Teknikpappan skriver:

   Som jag trodde. Man måste köra Raspberry Pi eller Linux server. Jag får hyra in dig för an Pi-uppsättning 🙂

   Gilla

  2. Teknikpappan skriver:

   Har köpt en Raspberry Pi enligt deras krav. Ska bli intressant att se om jag får på mjukvaran. Jag kanske ringer dig, Egge, om jag kör fast 😉

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.