Första försöket med att integrera IKEA Trådfri lampor med Philips Hue-gateway gick inte riktigt som jag hade hoppats. Men skam den som ger sig.
Det misslyckade försöket kan ni läsa om här. Då lyckades jag ansluta två Trådfri-lampor efter många om och men till min Hue-gateway. Men sen tappade de kontakten och jag fick aldrig tillbaka dem i Hue-systemet igen. Min slutsats då var att köra lamporna i sina egna system. Själv skulle jag satsa på Hue.
Det har jag också gjort. Sex färglampor (E14) har köpts in till källare och barnens rum.
Men hela tiden har det gnagt lite att jag har två taklampor med Trådfri-lampor som endast fungerar som vanliga lampor. Därför införskaffades en IKEA Home Smart Gateway. Dessutom visste jag att om jag kunde uppdatera lamporna till version 1.2 eller högre så ska de kunna ansluta till Hue-systemet utan större krångel. Tanken har alltid varit att köra Trådfri genom Hue (det visade sig kanske inte vara så smart faktiskt. Mer om detta senare).
IKEA Home Smart
Att koppla in gateway:en var en enkel sak. Men att man måste ha en Trådfri-styrenhet för att koppla ihop lampor med systemet var en överraskning. Det vara bara att masa sig tillbaka till IKEA och köpa nåt passande. Jag valde två På/Av/Dimmer, en till varje sovrum. Endast 69kr/st.
Ena lampan kopplade snyggt mot sin styrenhet och dök genast upp i appen. Den andra lampan krävde två återställningar av styrenheten (mot gateway:en) innan den tog emot lampan.
Zigbee, formellt ZigBee, är en standard för trådlös styrning och övervakning av utrustning i hem, fastigheter, industrier och andra ställen där behov finns. Plattformen har stöd för mesh-nätverk, stjärnnät och trädstruktur och mixade varianter av dessa varav ”mesh”-tekniken är den som oftast används. Tekniken är utvecklad för att vara energisnål.
Källa: Wikipedia
Tekniken bakom de smarta lamporna från Philips och IKEA Trådfri heter Zigbee. Bra beskrivning finns här. Det intressanta är just stödet för mesh-nätverk. I praktiken innebär det att varje lampa kan skicka och ta emot styrdata från lampor i närheten. Du får alltså en betydligt större räckvidd och riskerar inte behöva flera gateway:ar.
Nu har jag alltså denna miljö:
- En Philips Hue-gateway
- En Hue-app för Iphone
- Sex Hue-lampor med jäkla massa färger
- Två Hue-lampor vita
- En IKEA Home Smart-gateway
- En Home Smart-app för Iphone
- Två styrenheter
- Två Trådfri-lampor med nio färger
- Ett Google Home-system som kan styra båda lampsystemen
Den där lilla styrenheten som kändes som ett nödvändigt ont är faktiskt en ganska bra grej. Man kan alltså slå av och på lampan samt dimra, Den drivs av ett knappbatteri och är liten och behändig. Bakstycket är magnetiskt och den medföljande metallplattan kan skruvas eller tejpas upp på lämpligt ställe. I mitt fall valde ungarna att ha den lös så de kan ha den vart de vill.
Noterbart är att en sådan styrenhet kan hantera upp till 10 lampor. Så man skulle kunna skapa en ”master switch” och sätta den på kylskåpsdörren…
Men jag skulle ju…
…ansluta en Trådfri-lampa till Philips Hue. Sagt och gjort. Jag nollställde Trådfri-lampan, dvs. den tappar sin anslutning med IKEA Home Smart. Observera att lampan hade uppdaterat till version 1.3.008 innan jag försökte mig på detta. Efter några försök att ansluta till Hue-gateway:en lyckades jag få den ihop-parad. Lösningen var att jag fick slå på lampan efter att jag satt igång sökningen i Hue-appen.
Nu hade jag alltså en Trådfri-lampa som bodde i Hue-systemet. Nästa steg var att göra samma sak med den andra lampan och sedan ta bort synkningen mellan IKEA Home Smart och Google Home så att enheterna endast dyker upp genom Philips Hue-kopplingen.
Men nu satte tvivlen igång…
- När nu Trådfri-lampan är ansluten genom Hue-systemet kan man inte använda styrenheten. Den var ju faktiskt ganska smidig om man vill slippa slå av och på genom app eller röstkommando.
- Färgmöjligheterna mellan Hue-lampan och Trådfri-lampan är helt olika. Du får helt enkelt inte samma färg mellan de två lamporna. Så bör de då bo ihop?
- Hue-lampan står i fönstret och körs mest med rutiner. Trådfri-lampan fungerar som taklampa och kommer mest slås på och av manuellt. Blir det verkligen någon vinning att ha dem båda i Hue-systemet?
- Oavsett lösning så kan man låta Google Home styra färgen för båda lamporna. Men man kommer få färgnyans-problemet oavsett.
Slutsats
Efter diskussion med ena dottern bestämmer vi att Trådfri-lamporna får bo i IKEA Home Smart-miljön. Då kan den smidiga styrenheten användas. Färg kommer få ändras i Home Smart-appen eller genom Google Home. Hue-lampan i samma rum kommer också kunna styras från Google Home samt genom Hue-appen. Rutiner etc. ställs in i Hue-appen.
Efter mitt andra försök att gifta ihop systemen känner jag fortfarande att de bör köras i sina egna system. Håll isär IKEA Home Smart och Trådfri-produkterna från Philips Hue-produkterna.
Blanda dem gärna i samma bostad men kör separata gateway:ar per smarta-hemsystem.
Själv kommer jag fortsätta satsa på Philips Hue när det gäller lampor. Men nu när jag ändå köpt en IKEA-gateway kanske en smart rullgardin eller ett och annat trådlöst uttag dyker upp här hemma (99 kr mot Hues 299 kr).
/Parkley
Rekommenderad FB-grupp: Philips Hue Sverige
Philips Hue Hubb IKEA Trådfri Hubb + lampor IKEA Trådfri Färg in action IKEA Trådfri Färg in action
Hej,
Jag har Ikea trådfri gateway med några Ikea lampor. Letar nu efter en smart led strip att koppla in i systemet. Kan jag köpa valfri zigbee ledstrip (tex från hue eller nån billigare från Amazon) eller kommer de inte lira med Ikea gateway? Vad göra?
GillaGilla
Ja, jag undrar samma sak. 🙂
GillaGilla
”Trots att kommunikationen styrs av standardprofiler har kompatibiliteten mellan Zigbee-noder från olika tillverkare historiskt sett varit dålig. ”
Detta från Kjell.com.
Så man får nog pröva sig fram och vara beredd på bakslag.
GillaGillad av 1 person
Jag kör oftast med Wiz olika lampor då jag slipper en extra gateway, Wiz går rakt under Google home och funkar smidigare än mitt gamla hue system. Ser ingen vinst än med att köra hue. Däremot kan Ikeas system komma till, mycket tack vare väggbrytare och rullgardiner.
GillaGillad av 1 person
Mkt bra priser på lampor. Kan bli en bra utmanare till Hue.
GillaGilla
Nästan alla LED lampor har problem med färgåtergivning vid vitt ljus. Hur upplever du färgåtergivningskvaliteten på Hue respektive Trådfri lampor (White och Ambient lamporna)? Alltså förmågan att återge färger i rummet när lampan lyser med vitt ljus, där referensen är dagsljus eller traditionell glödlampa CRI 100.
I den mån det går att hitta specifikationer på Hue lamporna så står det ofta CRI (RA) > 80. IKEA specificerar oftare detta och de har > 80 på vissa men de flesta > 90 CRI. Min erfarenhet av LED är att > 90 är ofta bra färgåtergivning medans > 80 är oftast uselt. Det blir dassigt ljus som antingen drar åt gult eller grönt håll.
Jag har I vilket fall som precis som du införskaffat båda systemen för utvärdering.
GillaGilla
Oj, det var en bra fråga. Jag har inte upplevt att det vita ljuset skulle vara nåt problem. Då jag egentligen bara kör HUE lamporna nu så tycker jag att de olika vita nyanserna (varmvit, kallvit och allt däremellan) återges bra. Trådfri har jag inte laborerat med riktigt.
Det som jag däremot med säkerhet kan säga är att HUE:s färgåtergivning är mil bättre än Trådfri.
GillaGilla
Det måste jag kolla upp. Men du vet ju min nivå. Det mesta måste kunna lösas enkelt i appen. Alltså man ska inte behöva skripta Linux och sånt 😉
GillaGilla
Tips, kolla på Home Assistant för en lösning som kan prata med alla möjliga lösningar. En central kontroll för tex både hue-bryggan och ikea-gateway. Lamporna bor i sina egna miljöer men kan ändå (också) kontrolleras via ett centralt system. Underbart öppet system med stöd för typ allt. (tex Trafikverkets api för att få varning om vägtemperaturen är under nollan när man ska cykla iväg… Då kan lampan i hallen blinka blått när msn vaknar… 😉
Kör själv både hue och 433 via homeassistant just nu, med mycket annat anslutet till dem också. Ska testa att stoppa in en ikea-lampa mot hue-bryggan också tänkte jag. Men ja, smidigt med lös fjärrkontroll till lamporna också. Även den kan homeassistant läsa av och därmed kan man sätta upp riktigt avancerade lösningar. Om man vill 🙂
GillaGilla
Som jag trodde. Man måste köra Raspberry Pi eller Linux server. Jag får hyra in dig för an Pi-uppsättning 🙂
GillaGilla
Har köpt en Raspberry Pi enligt deras krav. Ska bli intressant att se om jag får på mjukvaran. Jag kanske ringer dig, Egge, om jag kör fast 😉
GillaGillad av 1 person