STUPID-19

Coronaviruset (COVID-19) sprider sig som en löpeld över världen. Länder stänger sina gränser i hopp om att begränsa spridningen. Världen har fått sin femte pandemi på nästan ett sekel. I kölvattnet av COVID-19 följer andra sjukliga beteenden.

Coronavirusets framfart känner de flesta till. De började under senhösten 2019 i Kina för att sedan spridas över världen. Iran och Italien har drabbats särskilt hårt. Att just Italien har fått stor och till viss del okontrollerad spridning är ett problem för Sverige då många av oss reste till Italienska alperna på sportlovet.

Vi känner också till dess viktigaste symptom:

 • Feber
 • Hosta

Så här skriver Folkhälsomyndigheten:

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation.

Tiden från det att man smittas till man blir sjuk (inkubationstiden) bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar, de flesta insjuknar efter ca 5 dagar. Enstaka fall kan möjligen avvika från dessa mönster.

Det är mycket viktigt att stanna hemma när man känner sig sjuk. Om man inte klarar sig med egenvård i hemmet ska man ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Man nog med fog säga att de flesta vet symptomen för COVID-19 och vad ska göra om man tror sig vara smittad.

Men det som dyker upp i kölvattnet av COVID-19 vet vi mindre om. Jag pratar om STUPID-19.

Exakt hur STUPID-19 kommer påverka oss är fortfarande oklart men experter menar att STUPID-19 kan få väldigt negativa effekter på vårt samhälle. Vi pratar inte i termer som ”smittade” och ”dödlighet” utan snarare ”påverkade” och ”samhällspåverkan”.

De tydligaste kännetecknen är:

 • Man anser sig veta hur Sverige bäst ska hantera Coronavirus-utbrottet trots att man inte kan ett endaste dugg om virus, smittvägar, vård- och omsorg, kris- och beredskapshanterings vid krig och katastrofer etc.
 • Man lyssnar hellre på sin kompis, som likt punkten ovan inte har en aning hur Sverige ska hantera pandemin, än experterna.
 • Man sprider gärna sin egen ”kunskap” eller kompisens ”kunskap” i sociala media. Ofta och mycket är den STUPID-19-smittades melodi.
 • Man hämtar mesta delen av COVID-19-informationen via Facebook och/eller andra sociala media. Alternativmedia är också ett alternativ. Den normala pressen (gammelmedia) är inte att lita på.
 • Experterna vid Folkhälsomyndigheten har en dold agenda och är inte att lita på.
 • Sveriges regering har en dold agenda och är inte att lita på.
 • Man hamstrar mat trots att de som vet nåt envist proklamerar ”att handelns livsmedelsförsörjning är god”. Det säger även MSB (kan man verkligen lita på dem?).
 • Man går runt med munskydd i tron att man skyddas eller skyddar andra.
 • Man kräver att samhället ska stänga ner.

I dagsläget finns inga siffror som visar antalet påverkade. Inte heller finns det tester att tillgå för de som undrar om de har STUPID-19. Man får helt enkelt förlita sig på kännetecknen jag beskrivit ovan. Att det är många påverkade redan vittnar den hårda tonen på sociala media samt de tomma hyllorna i våra livsmedelsaffärer.

Vi kan trösta oss med att när vi når kulmen på COVID-19 kommer vi troligtvis även nå kulmen på STUPID-19.

/Parkley

Se senaste COVID-19-statistiken från John Hopkins universitetet:
https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Se även: Yahoo:s Coronavirussida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.