COVID-19

Sverige får mycket skit av andra länder för sitt sätt att hantera den pågående pandemin. Även inom landet kritiseras regeringen för den väg de valt. Så vad är rätt och fel?

De flesta följer säkert dagligen utvecklingen av coronakrisen, både i Sverige och ute i världen. Alla länder väljer sin väg genom denna osäkra och skrämmande tid. Vad som är rätt och fel analyseras av både experter och lekmän. Det som jag anser ganska oroväckande är att hos experterna så spretar råden. Men kanske är det så enkelt att den rådande pandemin inte följer de tidigare pandemierna och därför faller många tidigare uträkningar och analyser?

Ser vi till den allmänna inställningen så verkar det, rent förenklat, finnas två läger: de som vill rädda alla liv genom att stänga ner och de som har en mer balanserad syn på strategi och åtgärder. De nationer som låtsas som om det regnar alternativt mörkar krisen för sin befolkning och sin omvärld ser jag som en anomali som jag helt enkelt bortser ifrån.

Stänga ner

Om rädda liv är högsta prioritet så är det enda rätta att helt stänga ner landet. Det innebär inreseförbud, stängd arbetsplatser där personalen jobbar hemifrån om det går, permittering, sjukskrivning, uppsägning eller dylikt för de som inte kan jobba hemifrån (de som har en samhällskritisk tjänst och därför får/måste jobba från arbetsplatsen fortsätter förstås göra det), stängda förskolor och skolor, totalt besöksförbud inom äldrevården osv. Hela nationen sätts helt enkelt i karantän.
Att det kommer rädda liv råder det nog inget tvivel om. Sjukvården kommer rimligtvis att klara av sitt åtagande då virusspridningen blir låg.

Vad är då baksidan av myntet?

Vad händer med ett land som stänger ner helt? Ett land som, precis som alla andra länder, är beroende av import och export, av en befolkning som löpande konsumerar varor och tjänster och där turister kanske utgör en betydande del av landets intäkter. Vad händer när alla ekonomiska flöden stryps?

Hu ska det gå med jobben? Kommer det bli en våg av uppsägningar och landet slungas ner i en djup depression?

Hur mår människor som tvingas i karantän i månader? För vill man rädda liv till varje pris måste karantänen och de stängda gränserna vidhållas tills vaccin finns på plats eller flockimmunitet uppnåtts (en immunitet som kommer ta lång tid då smittspridningen är liten). Frågorna är många och de som sitter på besluten har det inte lätt i dessa tider.

Om man inte kan vidhålla karantänen enligt föregående stycke utan väljer att öppna upp samhället så finns risk att man får flera virusspridningar. Kommer man då i slutändan få samma antal döda som länder med en mer balanserad strategi fast en djupare depression?

Noterbart är att vissa länder kanske tvingas till denna strategi då deras vårdapparat kan vara eftersatt, grundhälsan bland befolkning är låg samt att till exempel generationsboende är vanligt. Dessutom kanske rekommendationer såsom social distansering, förbud mot större grupper osv. inte efterlevs utan myndigheter måste agera kraftfullt för att få önskad effekt.

Lagom är bäst

Det ursvenska ”lagom” passar bra i detta sammanhang. En balanserad syn på smittspridning, vårdinsatser, påverkan på befolkningen i stort, de ekonomiska effekterna av ett stängd samhälle osv. Vikten av att rädda liv är självklart stor och prioriterad men ett samhälle är mer än enskilda individer. Vårdens förmåga att hantera smittan och svårt sjuka är också högt prioriterad varför de första insatserna från myndigheter är att få vården att räcka till. Antal smittade och svårt sjuka får inte vara fler än tillgängliga vårdplatser. ”Plana ut kurvan” som Folkhälsomyndigheten säger återkommande.

Dessa länder kanske får en enda fas 1 med ett lagom flöde av smittade och svårt sjuka. Dödstalen kanske ser höga ut initialt men frågan är om, när länderna summerar, dödstalen ser lika ut oavsett väg de valt att vandra? Kanske har dessa länder en avsett bättre ekonomi och välmående befolkning?

Svaren får vi nog först när pandemin är över. Om 6, 12 eller 24 månader. Vem vet?

Så Sverige

Att Sverige väljer den mer balanserade vägen där lagom är bäst var kanske inte så oväntat. Vi tenderar vara ganska rationella och förnuftiga. Dessutom har vi en god grundhälsa och väl utbyggd vårdapparat.

De rekommendationer som myndigheterna har släppt för att styra oss genom denna svåra tid hedras i stora delar och många är de tjänstemän som kan jobba hemifrån. Svenska folket verkar acceptera vägen Lagom med förhoppning att nå flockimmunitet inom en nära framtid utan att knäcka den hårt arbetande vårdpersonalen samt bibehålla en någorlunda god ekonomi, för privatpersoner, för företagen och för samhället.
Allt är frid och fröjd eller?

Som jag ser det så är det enskilt största misstaget att få in smittan bland äldreboenden. Våra äldre utgör den enskilt största riskgruppen och MÅSTE skyddas. Där misslyckades vi kapitalt. Både från myndigheter och enskilda vårdföretag.

Att sedan bortse från språkbarriärer och andra levnadsförhållanden i utsatta områden är också ett rejält misstag. Att ”värna de äldre” kan få en helt annan betydelse hos utrikesfödda var det nog ingen som tänkte på. Många av oss förstod att det betydde att hålla sig borta från dem för att skydda dem. Men en del tolkade det som att man skulle ta hand om dem lite extra. Effekten blev den rakt motsatta. Dessutom så bor människor i utsatta/fattigare områden trängre och kanske i generationer. Riskerna ökar dramatiskt i sådan områden och här måste myndigheter tänka annorlunda.

Sen må vi ha en väl utbyggd vårdapparat men COVID-19 har påvisat brister som måste åtgärdas. Jag tänker på bristen på skyddsmaterial, bristen på IVA-platser, ej fungerande processer och rutiner osv.

Sverige må ha valt en bra väg genom coronakrisen men vi måste vara ödmjuka inför det faktum att människors liv har gått till spillo och familjer har utstått tragedier som kommer ge dem ärr för evigt. Självgodhet är inte passande om det visar sig att vi kanske är ”bäst i klassen”. Det finns alltid nåt att lära och brister att åtgärda. All data från pandemin måste analyseras och åter analyseras och rutiner måste skärpas så vi alla är bättre rustade inför nästa pandemi.
För den kommer. Kanske snarare än vi önskar…

Ta hand om er och håll avstånd!

/Parkley

Se senaste COVID-19-statistiken från John Hopkins universitetet:
https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.