Timavtal eller inte?

Mitt under brinnande prisrusning av elpriset hösten 2021 bestämmer jag mig för att byta till timavtal hos Tibber. Var det så bra egentligen?

Under hösten 2021, när elpriserna stack iväg och ingen nedgång var trolig i nära framtid, började jag fundera över vad jag kunde göra. En god vän presenterade då lite besparingsfakta gällande sitt timavtal med Tibber. Utan att läsa på nämnvärt bestämde jag mig för att byta till Tibber från Telge Energi (rörligt månadsavtal) den 1:a januari 2022. Hur illa kan det gå liksom?
Nu, sex månader senare, kan jag presentera ett första resultat. Är jag kvar hos Tibber? Jo, det är jag.

Timavtal innebär att man debiteras det pris som gäller för den timmen. Priset går upp och ner under hela dygnet och det gäller förstås att förbruka mest när priset är lägst.
Rörligt avtal innebär att ditt pris för månadens förbrukning sätts först efter månadens slut och är baserat på timpriset under månaden samt när du och dina medkunder förbrukar elen. Är ni kollektivt bra på att förbruka när priset är lågt sjunker ert rörliga pris.

Dagens timpriser (20220802)

Innan jag går igenom de första sex månaderna vill jag bara påpeka att timavtal påverkas stark av:

 • Din infrastruktur och den elektriska utrustning du har. Det inkluderar även din vilja att uppgradera och byta ut utrustning.
 • Din vilja och förmåga att förändra ditt och familjens beteendemönster.

Mer information om detta senare i inlägget.

Resultatet efter sex månader

Elbolag:Jan:Feb:Mar:Apr:Maj:Jun:
Tibber/snitt:1,341,011,671,161,331,62
Tibber/utfall:*1,441,081,731,171,381,62
Telge/snitt**:1,481,071,761,251,381,81
E.O.N/snitt**:1,481,101,791,201,391,72
OBS! Priset är kronor per kilowatttimme och inklusive moms. Du måste lägga på rörliga nätkostnaden också.
* Ett högre utfall än snittet innebär att jag förbrukat mer el under tider då priset legat högre än dygnssnittet. Ett lägre utfall innebär att jag lyckats styra förbrukningen till dygnets billiga timmar.
** Jag har jämfört med deras rörliga avtal utan påslag.

Om vi tittar enbart på Tibbers snitt och mitt utfall kan vi se att jag ligger något över snittet varje månad utom juni. Förklaringen är att mitt värmesystem tickar på oavsett elpriset och jag kan inte, på ett enkelt sätt, styra det. Dessutom duschas det utan hänsyn till rådande timpris.
Jämför vi mitt utfall med mitt gamla avtal, Telge Rörligt utan påslag, så har jag sparat 3,7% genom bytet (ca 300 kr i besparing).
Jämför vi Tibbers snitt med Telge så är Tibber 7,1% lägre. I mitt tycke betydligt sämre än de 11,9% de säger att de kan spara åt mig i sin jämförelse på hemsidan.

Alltså, en besparing på 300 kronor på sex månader med allt vad timavtal innebär i förändrat beteende (se nedan). Det är ju ganska fjuttigt. Å andra sidan kunde det gått åt andra hållet om det mesta av vår förbrukning skett under timmar då kostnaden varit hög och ibland jäkligt hög.
Varför är jag/vi då kvar?
Jo, därför att till hösten byter vi bil till en plug-in hybrid. Jag vill se vad den totala besparingen kan bli när man adderar billig elbilsladdning på natten mot en rejält minskad bensin/dieselkostnad. Här ser jag stor potential med timavavtal. Har du en ren elbil blir besparingen ännu högre.
Så än ger jag/vi inte upp Tibber och timavtal.

Min anpassningar till timavtal

Om du kan bocka av de flesta punkter i listan nedan kommer du bli vinnare med timavtal. Min utgångspunkt är villaägaren.

 • Har elbil (plug-in hybrid funkar också men ger inte lika hög besparing).
 • Har solceller på hustaket.
 • Har ett bra uppvärmningsystem, typ bergvärme eller luft/vatten.
 • Har en homogen värmebild i huset. Dvs. en jämn värmefördelning från alla radiatorer där de kan ställas på max och styrningen sker centralt.
 • Har ett smart värmesystem som genom en app kan styras enkelt. Kanske är den så smart att den kan läsa timpriserna själv och agera därefter.
 • Har elektrisk utrustning som kan köras på natten (försenad start).
 • Har nyare utrustning som drar lite ström. Kanske är du villig att byta ut gammal och elslukande utrustning?
 • Är villig att förändra ditt och familjens elförbruknings beteende. Till exempel sänka temperaturen i huset/rummen? Tvätta och diska på natten, duscha kortare och inte bada så mycket eller varför inte duscha när det är billigare.

Jag och familjen är dock inte riktigt där. Vi uppfyller endast dessa punkter:

 • Uppvärmningssystem = luft/vatten.
 • Vi har utrustning som kan köras på natten. Vår halvnya Miele-tvättmaskin har inte förskjuten start vilket gör mig lite sur. Det begränsar oss en del. Byta ut den är inte aktuellt även om jag ibland vill det.
 • Vi är villiga att förändra vårt beteende.

Så vi har alltså ett osmart luft/vatten-system som bara går på utetemp och temperaturkurva. Den har dock ställts ner några hack för att sänka tempen i huset. Tempen är fortfarande helt ok. Vi har en salig blandning av radiatorer i huset, allt från tjocka gjutjärnsradiatorer från gamla delen, tunna ”1x:or” i nya delen men då man eldade med olja (dvs. hög ut-temp) samt nyare ”2x:or” i den renoverade källaren. Tillsammans ger de en totalt ohomogen värme som måste justeras lokalt. Dessutom har vi elgolv i hall, toa, badrum och tvättstuga (som ställts ner nån grad).
Inte så mycket att jobba med alltså. Trots det så lyckas vi ändå spara lite grann.

Svaret är vårt eget beteende.

Vi, fast mest jag, håller koll på när priset är lågt, vilket rent generellt är på natten samt på helgen, främst lördagen. Sen styr vi när diskmaskinen ska gå, när det ska tvättas och torktumlas. Disken går förstås på natten och ibland får det stå disk en dag för att köras nästa natt. Tvätten körs också främst på natten (här skulle framskjuten start på vår tvättmaskin göra underverk…) tillsammans med torktumling. Man får vara lite planerande med tvätt om man vill kunna köra en tvätt billigt på sena kvällen för att kunna torktumla under natten när tvätt 2 går. Ibland är priset lågt på dan så jobbar man hemma kan man köra en maskin då.
Ibland kanske vi inte tvättar på 3-4 dagar för att undvika de dagar med skyhöga elpriser. Ibland struntar vi att torktumla.

Jag upplever det inte alltför omständigt (jag skriver jag för med denna förändring fick jag en ny syn på disk och tvätt och tar betydligt mer ansvar för det. Konstigt kanske men så blev det). Det jag dock inte försökt förändra är när vi duschar. Jag har inte ens bett familjen duscha kortare eller gör det själv. Med tre nästan vuxna döttrar kände jag att det skulle bli för stora protester och hela upplägget med timavtal skulle ifrågasättas. Jag kan ju liksom inte presentera stora besparingar som motkompensation…

Timavtal är inte för alla och man måste vara villig att förändra sig. Med elbil eller plug-in hybrid och möjlighet till nattladdning kan du dock göra en stor besparing trots att du, som jag, inte har de bästa förutsättningarna för att maximera ett timavtal.
Våga pröva, du kan alltid byta tillbaka.

Vill du hålla koll på timpriserna kan du göra det här:

Du kan även ladda ner Tibber-appen och hålla koll. Du behöver inte ha avtal med dem för det. Även elbolagen redovisar detta samt andra appar förstås.

Morgondagens timpriser (20220803). Dags att tvätta ser det ut som…

/Parkley

PS: en del av åtgärderna som beskrivs ovan handlar ju mer om att sänka förbrukningen snarare än att styra förbrukningen till billigare timmar. Detta spar förstås pengar för alla konsumenter oavsett typ av elavtal. Så se över ditt boende och se om du har några eltjuvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.