Anonymous – vän eller fiende?

Hackergruppen Anonymous har återigen slagit till. Denna gång attackerades en advokatfirma i USA och i Europa drabbades Greklands Justitiedepartement. Men vad vill Anonymous egentligen? Vad har de för agenda och hur påverkar det dig och mig?

 Anonymous

Anledningen till attacken av bland annat advokatfirman Pucket & Faraj var att ”avslöja korruptionen inom rättssystemet och den brutalitet som USAs imperialism står för” (Källa IDG) medan attacken mot Greklands Justitiedepartment var en protest mot att EU och Internationella Valutafonden går in och räddar landets ekonomi.

Tidigare har de publicerat bandade samtal från en telekonferens mellan polismyndigheter (bl. a. FBI, Scotland Yard och SÄPO) där just Anonymous och andra hackerkollektiv diskuterades.

När FBI i samverkan med lokala polismyndigheter släckte ner fildelningssajten MegaUpload agerade Anonymous kraftfullt i deras, enligt egen utsago, kraftfullaste attack någonsin.

På deras meritlista finns även följande:

  • De hotade den mexikanska drogkartellen Zetas att publicera informtion om medlemmar, poliser och journalister som har kopplingar till kartellen då en medlem kidnappats efter att ha medverkat i en gatuprotest. Medlem släpptes.
  • Smutskastning av Louis Vuitton efter de stämt danska konstnären Nadia Plesner när hon skapat en t-shirt i kampen mot svälten i Darfur. Lyxföretaget tyckte väskan på bilden påminde om deras väskor och krävde att den skulle tas bort.
  • Under Arabiska Våren stängde de ner statliga hemsidor och såg till att ge folket tillgång till Internet för att på så sätt se till att information om vad som pågick där kunde spridas till omvärlden.

Allt detta kan verka väldigt ädelt och är det på många sätt. Men det är med blandade känslor jag ser på Anonymous. Vilka är de och vilka är deras motiv?
De har kunskap och kraft att stjälpa maktbalanser, kan ta sig rakt in i de flesta ”låsta” utrymmen på Internet inklusive företag och myndigheter. Jag oroas över att de kan agera på vad de anser vara orätt och göra mer eller mindre vad de vill. Skulle de kunna radera en människas digitala liv?

Låt oss ta hacket och protesten av Greklands Justitiedepartement – vad är alternativet för Grekland? EU och IMF ställer hårda krav på Grekland för att gå in med lån och att låta ett land gå i konkurs kan få långt större konsekvenser. Vad anser  Anonymous skulle gjorts istället?

All denna makt de besitter kräver också ett jädra stort ansvar. Vad är det för mening att göra om andras misstag genom att stjälpa utan att också hjälpa.
Man kan även fundera på vilka konsekvenser det får för dig och mig. Kommer polismyndigheter och stater rättfärdiga ökad kontroll av Internet för att få bukt på dessa ”Internetterrorister”. Det är en framtid som jag inte vill se. Men kanske är vi på väg dit i alla fall och den enda räddningen heter Anonymous?

Jag vill se ett Anonymous som agerar mot orättvisor och känner och tar ett ansvar och inte degraderas till en hackergrupp som bara sysslar med personliga vendettor.
De måste också på att balanserat sätt hantera den makt de har. Ibland kanske konsekvensen av ett agerande drabbar tredje part i så hög grad att det är bättre att avstå från att agera.
Om de anser att ”alla krig kräver sina offer” eller ”offra 100 för att rädda 1000” så är de inte bättre än de stater och myndigheter de kämpar mot.

/Parkley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.