Sthlm Bike – en dag att minnas

Idag, söndagen 9: e september 2012, cyklades det första Sthlm Bike. 600 tappra cyklister trotsade den kyliga morgonbrisen och fick cykla 4,2 mil i en solig och folktom huvudstad.

20120909-190419.jpg

Utan att ha någon koll på liknande lopp som till exempel det ca sex mil långa loppet i New York City samt att jag bara kört ett motionslopp tidigare (Falkenrundan i år) så kom jag till start med inga förväntningar alls. Jag såg bara fram emot att få cykla runt i stan tillsammans med likasinnade.

När frugan sprang Midnattsloppet i år så uttryckte jag en saknad av ett liknande arrangemang för cyklister i Stockholm. Varför skulle inte det funka, tänkte jag. När sedan detta lopp dök upp i Metro så var det inget snack. Jag skulle köra!

Jag lyckades övertala en kollega att cykla (nåja, bara att posta länken på FB räckte tydligen). Så kl. 05:00 cyklade vi, väl påklädda, in till starten vid Sjöhistoriska. Tydligen ska ”riktiga” cyklister cykla till loppen om de är i närheten. Starten gick vid 06:30 och innan dess skulle nummerlapp hämtas ut. Det såg lite tomt ut när vi dök upp men strax därpå kom det cyklist efter cyklist. Tillsammans var vi ca 600 som ställde upp oss i startboxen.

Banan på ca 42 km gick dels på gator, dels på cykelväg men också på grusväg ut efter vattnet vid Årsta. Vanliga trafikregler gällde såsom stanna för rött ljus, lämna företräde för fotgängare osv. De hade dock funktionärer ut efter banan för att visa vägen samt hjälpa till med flytet vid korsningar. De snabbare skulle hålla till vänster medan de andra skulle hålla till höger. Precis som vanligt alltså.
De flesta deltagare såg det som ett motionslopp och de snabbare av oss (jo, jag tillhörde faktiskt den skaran) insåg nog att det var för snävt och knixigt på många ställen varpå farten hölls ner. Men det tog inte bort någon tjusning från loppet.

Så hur gick det då?
Min kollega och jag startade kanske långt fram och höll farten uppe. Ganska snabbt så drogs hela fältet ut och det var ingen nämnvärd trängsel. Men i grusbackarna vid Årsta märktes det att kollegan på MTB med feta däck hade det jobbigt. För mig på cyclocross gick det lättare. Vid ca 2 mil så fick jag dra iväg från honom. Så jag ökade tempot och jagade ifatt cyklist efter cyklist. Jag kände mig pigg så varför inte. Väl i mål var det dock ett fasligt pipande i lungorna. Från Södermälarstrand gick det att cykla på ganska bra.

Finns det ingen kritik då?
Jag är osäker på om bansträckningen med en del trånga passager hade klarat max-antalet deltagare på 3000? Det bör ses över om de vill växa.
Det var inte avspärrat utan trafikregler gällde. Funktionärerna gjorde vad de kunde för att få det att flyta men hade förstås ingen mandat att stoppa bilar. I början såg jag stor respekt för rödljusen men ju längre det led så struntade både jag och de jag cyklade med just då allt som oftast i dem. Vi såg oss förstås omkring så det var fritt men likväl var det olagligt. Stadscykellopp bör ha avspärrningar så det flyter fint.
Sen finnas det frågetecken kring de deltagandes försäkringar. Normalt sätt som gruppförsäkras man väl genom startavgiften. Men inte här.

Men sammantaget så var det ett toppenlopp, med strålande väder och trevliga medcyklister. En skön samling av racers, hybrider, MTB och standardcyklar. Memils skötte sig utmärkt 😉

Jag kommer tillbaka 2013!

/Parkley

Officiell hemsida: www.sthlmbike.se. Sök även på dem på FB.
En liten film från starten: Starten Sthlm Bike

20120909-210148.jpg

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.